Azbeszt miatt költöztetik az államtitkárságot

Azbesztmentesítik, ezért – információink szerint – a nyár végén, kora ősszel kiürítik az egykori Egészségügyi Minisztérium budapesti, Arany János utcai épületét. A házban most az egészségügyért felelős államtitkárság működik körülbelül 80-90 alkalmazottal. A Népszava úgy tudja: az államtitkárság hivatala a munkálatok idejére az egykori Spenótházba, a jelenlegi nevén Roosevelt 7/8 irodaházba költözik. Megkérdeztük az államtitkárságot a költözés részleteiről, ám ők újabb hivatalhoz, az épület üzemeltetésével kapcsolatos feladatok ellátásával a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósághoz (KEF) irányította lapunkat. Onnan viszont mindeddig nem kaptunk választ.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkeltő anyagokat tartalmazó listáján az azbeszt a harmadik a veszélyességi "rangsorban". Az ókor óta használt, jó hőszigetelő képességű, tűzálló ásványi anyag egészségügyi kockázatait mintegy hetven éve ismerik, a tüdő, a mell-, illetve a hashártya daganatos megbetegedése és az azbeszt jelenléte közötti összefüggést 1955-ben bizonyították be.

Az azbeszt használatát a hetvenes-nyolcvanas évektől kezdve világszerte egyre több ország korlátozta, majd tiltotta be teljesen. Az EU-ban 2005-től tilos az azbeszttartalmú termékek és anyagok forgalomba hozatala, de már a 2000-es évek elejére az 1930-as szintre esett vissza az azbeszt használata. Közben nagy erőkkel váltják ki az azbesztet az utóbbi évtizedekben elkészült épületek szigetelésében is.

Szerző

Kínos magyarázkodás Horthy-ügyben

Publikálás dátuma
2017.07.03. 07:07
Szijjártó értelmezte Orbán szavait. FOTÓ: Molnár Ádám

Izrael véleménye szerint fontos tisztázást jelent a magyar külgazdasági és külügyminiszter közlése Horthy Miklós szerepéről - tudatta a zsidó állam budapesti nagykövetsége szombaton. A külképviselet közleménye szerint Izrael úgy véli, hogy a Horthy Miklós által a magyar zsidók ellen elkövetett bűnök elismerésének fontos tisztázása az, amit a magyar külgazdasági és külügyminiszter közölt Izrael budapesti nagykövetével. "Mindig emlékezni fogunk az 564 500 magyar zsidó testvérünkre, akiket a holokauszt alatt gyilkoltak meg" - olvasható a nagykövetség kommünikéjében.

Szijjártó Péter ugyanis szombaton telefonon biztosította Izrael budapesti nagykövetét, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben. A külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek elmondta: Jószéf Amranival tudatta, szerintük Horthy tevékenységéhez pozitív és kiemelkedően negatív időszakok is tartoznak. A nagykövetnek azt is mondta, hogy amikor Orbán Viktor kormányfő Horthyval kapcsolatos álláspontját ismertette, akkor világosan fogalmazott. Megírtuk ugyanis: a miniszterelnök június 21-én a megújult Klebelsberg-kastély ünnepélyes átadásán többi között azt mondta, néhány kivételes államférfiúnak, köztük Horthynak köszönhető, hogy az elvesztett világháború, a vörös terror 133 napja és a trianoni diktátum roppant súlya alatt "mégsem temetett maga alá minket a történelem". A külügyminiszter "kétségtelenül pozitív" momentumnak nevezte Horthy munkásságában azt, hogy érdemeket szerzett Magyarország talpra állításában az első világháború után. Ugyanakkor a kiemelkedően negatív és a történelmi bűn kategóriájába tartozik, hogy esküjével ellentétben nem védte meg a magyar nemzet részét képező magyar zsidóságot. A történelmi bűn kategóriájába tartozik, hogy hivatali ideje alatt a magyar zsidóságot diszkrimináló jogszabályok születtek, és több százezer magyar zsidó vált a holokauszt áldozatává - mondta Szijjártó.

Eközben a Háárec szerint Izrael csak enyhén tiltakozott, és elfogadta a "gyenge magyarázatot" a magyar kormánytól, mert nem akarta megzavarni Benjámin Netanjahu két és fél hét múlva esedékes budapesti látogatását. A lap ismertette a Jad Vasem, az izraeli holokauszt emlékmúzeum Horthyval kapcsolatos, Izraelben hivatalosnak tekinthető álláspontját. Eszerint Horthy antiszemita politikát követett, az évek során számos zsidóellenes törvényt fogadott el, Adolf Hitler szövetségese volt, és a második világháború idején együttműködött a nácikkal. A Háárec szerint Orbán Viktornak a 2018-as választást megelőző, "szélsőségesen nacionalista és rasszista kampánya részeként" hangzottak el a Horthyról szóló szavak, hogy megelőzzék pártja szavazóinak átpártolását a Jobbikhoz. A Háárec arra is emlékeztetett, hogy Orbán Viktor kijelentéseit bírálta a magyar zsidó hitközség, a világ zsidóságát képviselő ernyőszervezet, a World Jewish Congress (WJC), valamint a washingtoni holokauszt emlékmúzeum is.

Szerző

Öleljük jól meg egymást, és kezdjük újra - Ott a helyünk a Pride-on

Publikálás dátuma
2017.07.03. 07:05
Idén is felvonulnak, mint a korábbi években. FOTÓ: Népszava

"Amikor felkértek erre a beszédre, nem tudtam magam máshogy elképzelni, csak üvöltve és kurvaanyázva ezen a pulpituson, hogy itt állok harmincnégy évesen egy olyan országban, aminek nincsen se esze, se szíve. Olyan állampolgárokkal az oldalamon, akik tűrik, hogy a hatalom menekülő emberekkel, gyerekekkel vagy akár saját roma állampolgáraival állatként bánjon"- fakadt ki a Katona József Színház rendezője, az idei Pride nyitóbeszédében. Székely Kriszta - a Magyar Narancs által közölt teljes beszédben - kitért saját magára, hogy például egész fiatalkorában balerina akart lenni, de bárhogy törekedett is rá, hiányzott belőle valami abból a nőies kecsességből, amely a sikerhez kellett volna. Későn döbbent rá, és élete leghasznosabb felismerésének tartja, hogy leszbikus – így el tudta fogadni magát, megértette korábbi nehézségeit, és ma már boldog párkapcsolatban élhet. Beszélt arról, hogy önmaga felismerése, saját identitása megfejtése nemcsak munkájában segítette, hanem a társadalom megértésében is - így ezt ajánlotta meleg és heteroszexuális embertársainak is. Döbbenetének és haragjának adott ugyanakkor hangot amiatt, mert úgy érzi, nincs olyan felelős politikai erő, amelyhez érdemes volna "politikai beszédet mondani". "Nem hiszem el, hogy nincsen ebben az országban jóság, hogy a kapzsiság, a fröcsögés és a taplóság lettek Magyarország követendő vezérelvei" - fogalmazott a rendező, aki mindenkit arra szólított fel, "öleljük jól meg egymást és kezdjük újra".

Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas költő örömét fejezte ki, amiért meghívták, és így kifejezheti az elemi szimpátiáját mindazok irányába, akik bármiféle hátrányt szenvednek legbelső magánügyeik miatt. Szerinte az Orbán-rendszer "ellenségkreálásban teljesít a legjobban". Ami ma Brüsszel, az holnap a melegek, és "mindenki, aki szembejön az autópályán, ahol a haladási irányt egy rettenthetetlen kisbusz próbálja megszabni".

Az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek) 22. fesztiváljához kapcsolódó felvonulást július 8-án, szombaton délután rendezik meg Budapesten. A szervezők már korábban bejelentették: idén kordonok nélkül vonulnak.

Mészáros-féle visszhangok
"Segít-e a Momentum visszatalálni a melegeknek a heteroszexuálisok közé" - kérdezte Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester Echo Tv-jének munkatársa az ellenzéki párt elnökségi tagjától. Pottyondy Edina megpróbálta a felháborodását valamelyest visszafogva megtudakolni, hogy a műsorvezető mit gondol a homoszexualitásról. Velkovics Vilmos kifejtette furcsa nézeteit: "nem egyirányú utca, nem csak a heterók lehetnek melegek, fordítva is lehet, ha pedig segítenének a melegeknek visszatalálni, az megoldaná az LMBTQ közösség tagjainak problémáit".

Szerző