Előfizetés

A Matolcsy-rokonokat segíti a jövedéki változás

Marnitz István
Publikálás dátuma
2017.07.01. 07:24
Egyes feltételezések szerint a pécsi termelés a most megállapított határ felé tart. FOTÓ: TÓTH LÁSZLÓ
Az erdélyi Csíki Sörnek és a nemrég Matolcsy-rokonok kezére került Pécsi Sörnek kedvezhet a jövedékiadó-törvény módosítása.

Mától az eddigi 8 ezerről évi 200 ezer hektoliterre (hl) növelte a jövedéki törvény a kisüzemi sörfőzde-minősítés felső határát. Ez a nagy gyárak termeléséhez képest feleakkora jövedéki adót – korsónként körülbelül 20 forintot – jelent.

Noha a kormány az intézkedést látszólag a háztáji sörfőzdék érdekében hozta, a lépésre túlnyomó többségüknek semmi szüksége. A kisüzemek termelése ugyanis jellemzően évi néhány ezer hl és csak elvétve akad közöttük, amelyek túllépik a tízet. Igaz, épp most alakul néhány nagyobb gyár. A hazai sörfőzdéknek ugyanakkor bőven elegendő lett volna az – eredeti terveknek megfelelő – 20 ezer, vagy akár 100 ezer hl. Ehhez képest a 200 ezer a kisüzemek legfelső uniós határa. Az intézkedés így leginkább az évi 120-150 ezer hl-t termelő, az Orbán-kabinet kegyeit látványosan élvező erdélyi Csíki Sörnek kedvez. (Az adókedvezmény természetesen az EU-tag Romániában előállított palackokra is vonatkozik. Ám értesülésünk szerint a – részben holland offshore-hátterű - Csíki Sörnek a jóval kedvezőbb román adószabályok miatt „esze ágában sincs” termelését akár csak részben is Magyarországra telepíteni.)

A jövedéki törvény változása előtt alig két héttel jelentette be Matolcsy György jegybankelnök két unokatestvére, Szemerey Tamás és Szemerey Zoltán, hogy cégeiken keresztül megvásárolják a piac negyedik legnagyobb szereplőjének számító Pécsi Sörfőzde Zrt. 99 százalékát az azt negyedszázada privatizáló osztrák Ottakringertől. A cég termelésére nincsenek pontos adatok: a Wikipédián az utolsó, 2010-es adat 750 ezer hl. A szakma szerint ugyanakkor ez azóta csökkenhetett. Noha árbevételük az Opten adatai szerint az elmúlt öt év során rendre hatmilliárd körül alakult, a legnagyobb piaci szereplők összesített forgalmából kiinduló arányosítással termelésük most háromszázezer hl körülire becsülhető. Masszívan tartja magát viszont az a feltételezés is, hogy a pécsiek termelése hamarosan az adókedvezmény felső határát jelentő 200 ezer hl alá bukik. Sőt egyesek a 200 ezres határt is kifejezetten a Matolcsy-rokonok hatásának tudják be. Tervek tárgyában a cég tavalyi éves jelentése, illetve Szemereyék közleménye kevés támpontot ad. Anyagaik szerint a vezérterméknek tekinthető Szalon forgalmát nem sikerült növelniük és az éles árverseny miatt kivonulnak a 4 százalék alatti alkoholtartalmú sörök piacáról. Szemereyék pedig „újrapozicionálást és modernizálást” ígérnek. Lapunk vonatkozó kérdéseire se a pécsi sörgyár, se a vevőjelöltek nem reagáltak.

A kormány tavaly érdeklődött a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületénél, miben tudnának segíteni helyzetük javítása érdekében - közölte lapunk megkeresésére Gyenge Zsolt elnök. Az adókedvezmény jelenlegi, évi 8 ezer hl-s határa számos tagjuknak kevésnek bizonyult. Végül "az egyszerűség kedvéért" álltak elő azzal, hogy emeljék a kisüzemi minősítés határát az EU-maximumot jelentő 200 ezer hl-re – tette hozzá. Igaz, ehhez beruházási támogatásokra is szükségük van. A kisüzemi sörfőzdék jelenlegi mintegy egy százalékos részesedését 10 százalék fölé növelnék. A piacot uraló "multik" kereskedelmi gyakorlatukkal ugyanakkor meglátása szerint továbbra is "elnyomják" a kicsiket. Így üdvözöl minden olyan ügyletet, amikor egy sörgyár magyar tulajdonba kerül; egyebekben pedig állnak a verseny elébe.

A kisüzemi minősítés szigorúan a gyártásra és nem a forgalmazásra vonatkozik - figyelmeztette lapunkat egy másik sörüzem-tulajdonos, aki az egyéb, szintén ma életbe lépő szabálymódosítások miatt meglehetős borús kilátásokról számolt be. Eszerint az adminisztráció elektronikus alapra helyezése a legkisebb gazdálkodónak is évi több százezer forintos kiadással jár, miközben az így befizetendő jövedéki adó mértéke olykor még a százezer forintot se éri el.

Ársáv alján keltek el a Waberer's-részvények

A kibocsátási tájékoztatóban megjelölt 5100-6300 forintos ársáv alján keltek el a Waberer’s részvények a június 29-el zárult ajánlati időszak alatt – tájékoztatott pénteken a fuvarozó és logisztikai vállalkozás. Az említett 5100 forintos áron 4 423 434 törzsrészvényt kínálnak fel a befektetők számára, amely azért a 11 735 085 millió darabos, eredetileg felkínált portfoliónak csupán a 37,7 százaléka. Ezek szerint nem volt alaptalan lapunk azon kérdése a részvényjegyzés kapcsán tartott sajtótájékoztatón, hogy biztos ez lenne-e a legjobb időpont az aukció megtartására. Átütő sikerről ugyanis a számok láttán azért nem lehet beszélni. Ezzel együtt Lajkó Ferenc, a Waberer’s vezérigazgatója a tegnapi sajtóközlememényben úgy nyilatkozott: „örömmel tölt el bennünket az ajánlattételre adott igen pozitív válasz. Úgy gondoljuk, hogy a befektetők felismerték vállalkozásunk erősségeit és az ágazatunkban rejlő óriási lehetőséget.” Akárhogy is a Waberer’s jegyzése és ezzel együtt a Budapesti Értéktőzsdére való bevezetése mindenképpen a hazai tőkepiac ezredforduló óta eltelt időszakának legnagyobb eseménye. A vállalat közlése szerint ugyanis ekkora méretű nyilvános részvénykibocsátás 1998 óta nem volt a honi értékpapírpiacon.

A logisztikai vállalkozás az aukció keretében körülbelül nettó 14 milliárd forint friss forráshoz jutott, amelyet a lengyel Link sp. z.o.o. és a Link Sevices sp. z.o.o. felvásárlására, továbbá általános társasági célokra és forgótőkeként használ majd fel. A Link egyébként egy közel 400 kamionnal rendelkező cég, amely kellő alapot ad arra, hogy rajta keresztül a Waberer’s Lengyelország legnagyobb közúti árufuvarozási társaságává váljon a következő 2-3 évben – hangzott el még a jegyzési folyamat elején tartott sajtótájékoztatón. A tervek szerint egyébként a részvényekkel való kereskedés július 6-án, csütörtökön kezdődik meg a Budapesti Értéktőzsde részvénypiacának Prémium kategóriájában.

Hivatalos: a posta felügyeli az étel-, és italautomatákat

Publikálás dátuma
2017.06.30. 14:21
FOTÓ: Népszava
A kormány a Magyar Posta Zrt.-t jelölte ki az étel- és italautomaták felügyeletére, a posta a szolgáltatást július elsején indítja, az étel- és italautomaták üzemeltetőinek július 31-ig szerződést kell kötniük.

A Magyar Posta pénteken közleményében kiemelte: menedékes felügyeleti szolgáltatóként feladatuk a hatóságilag bevizsgált és engedélyezett műszaki berendezés, az automata felügyeleti egység felszerelése, működtetése, amely a regisztrált étel- és italautomaták adatait továbbítja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). A felügyeleti rendszer az automaták bevételéről pontos információk ad az adóhivatalnak.

A posta külső szakértő által auditált módon biztosítja az üzemeltetők forgalmi adatainak védelmét, azt, hogy azok titkosított adatkommunikációs csatornán jussanak el az adóhivatalhoz, az üzemeltetők pedig elektronikus felületen érik el az automatáik által szolgáltatott, elsősorban forgalmi információkat - közölte a Magyar Posta.

Az országszerte működő mintegy 30-32 ezer automata további üzemeltetésének feltétele az automata felügyeleti egység beszerelése, a tulajdonosnak, az üzemeltetőnek szerződést kell kötnie az engedéllyel rendelkező felügyeleti szolgáltatóval, ez esetben a Magyar Postával - hívja fel a figyelmet a társaság.

A Népszava korábban már előrejelezte, hogy a Magyar Posta Zrt. ellenőrizheti az automatákat, miután  a szakmai szövetség számára értelmezhetetlen törvényjavaslatot nyújtott be még májusban Bodó Sándor fideszes országgyűlési képviselő az ital- és áruautomaták szabályozásával kapcsolatban. Több cég vállalkozott volna a felügyeleti rendszer kialakítására, egyben a szolgáltató szerepére, de a javaslatban megjelent az eddig ismeretlen, menedékes felügyeleti szolgáltató fogalma, amelynek kijelölése és szabályozása a kormány joga lenne. Ráadásul csak olyan cég láthatja el ezt a feladatot, amely a 2000-es lélekszám feletti településeken ügyintézésre alkalmas ügyfélszolgálatot működtet. Ehhez Magyarországon egyetlen cég rendelkezik megfelelő infrastruktúrával, méghozzá a Magyar Posta Zrt - írtuk meg még június elején.