Előfizetés

Kerékpár - Kolumbiai győzelem

Publikálás dátuma
2017.07.02. 20:30
MTI Fotó: Kallos Bea
 A kolumbiai Daniel Jaramillo nyerte a 38. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt, melyen Peák Barnabás második helyen végzett összetettben. Az ötödik, utolsó szakaszon vasárnap Scott Sunderland diadalmaskodott.

A Jászberény és Budapest közötti 112 kilométeres etap előtt Peáknak mindössze két másodperc volt a hátránya Jaramillo mögött, ám ezt nem tudta ledolgozni, így a kolumbiai nyert a legrangosabb magyar viadalon. Az utolsó szakaszon a legjobb hazai versenyző Lovassy Krisztián volt, aki ötödik helyen ért célba.

Red Bull Air Race - Kirby Chambliss nyert

Publikálás dátuma
2017.07.02. 19:57
A Master Class kategória győztese, Kirby Chambliss. MTI Fotó: Kovács Tamás
Az amerikai Kirby Chambliss győzelmével ért véget a Red Bull Air Race műrepülő világbajnoki sorozat budapesti futama.

Az 57 éves pilóta mögött a szombati időmérőt megnyerő kanadai Pete McLeod lett a második, a harmadik helyen pedig az összetett pontversenyben éllovas, japán Muroja Josihide végzett. Chambliss 2004 után másodszor diadalmaskodott a magyar fővárosban.

A vasárnapi futamon a 14 résztvevő egyenes kieséses rendszerben versenyzett egymással, mégpedig úgy, hogy a kvalifikációs időeredményük alapján párokba rendezték őket (1-14, 2-13, 3-12 ... 7-8), és a hét győztes, valamint a vesztesek közül a legjobb időeredménnyel célba érő pilóta jutott be a negyeddöntőbe. A legjobb négy versenyét a Duna Margit-híd és Lánchíd közötti szakaszán rendezték.

A budapesti volt a nyolcállomásos vb-sorozat negyedik állomása.

A végeredmény:
1. Kirby Chambliss (amerikai) 1:00.632 p
2. Pete McLeod (kanadai) 1:00.740
3. Muroja Josihide (japán) 1:01.188

Az összetett állása:
1. Muroja 39 pont, 2. Martin Sonka (cseh) 37, 3. McLeod 26, 4. Chambliss 25

Maratoni kajak-kenu Eb - Csay Renáta duplázott

A kajakos Csay Renáta a szombati, egyesbeli diadala után vasárnap Bara Alexandrával párosban is aranyérmet szerzett a portugáliai Ponte de Limában rendezett maratoni kajak-kenu Európa-bajnokságon. Ugyancsak győzött a zárónapon a Boros Adrián, Solti László kajak kettes, míg a Kövér Márton, Dóczé Ádám kenus duó ezüstérmes lett.

A magyar szövetség honlapjának beszámolója szerint a Csay, Bara kettős szinte rajt-cél győzelmet aratott a másik magyar egység, Katona Lili és Váczai Enikő előtt. A táv 26,2 kilométer volt.

A kenusok hasonló távú versenyében a Kövér, Dóczé kettős is végig az élen haladt, a verseny az utolsó forduló után dőlt el, a finist a rivális spanyolok, Manuel Campos és José Sanchez bírták jobban. Érdekesség, hogy Kövér Márton szombaton egy hasonlóan nagy finis után verte meg Campost egyesben, és szerzett Európa-bajnoki címet.

A férfi kajakosoknál Boros és Solti ugyancsak egy spanyol ellenféllel, Walter Bouzannal és Alvaro Fernandezzel vívott nagy csatát, de itt a végén a magyarok örülhettek.

A magyar küldöttség 27 érmet gyűjtött a kontinensviadalon, a felnőtteknél 6 arany-, 6 ezüst- és 1 bronzérem volt a mérleg.
"Azt hiszem, mindannyian elégedettek lehetünk" - mondta az MTI-nek Weisz Róbert maratoni szakágvezető. "Minden szakágban nyertünk aranyérmet és további érmeket, ráadásul a második egységeink is várakozáson felül teljesítettek."
A szakember hozzátette, külön örül annak, hogy a magyarok közül senki nem adta fel a viadalt, és kiemelte Csay Renáta teljesítményét, aki 40 évesen is a világ élvonalához tartozik.