Előfizetés

Rejtélyes magyarok a Titanic fedélzetén

Publikálás dátuma
2017.07.04. 07:49

Több mint 100 évvel a Titanic katasztrófája után is rejtély, hogy voltak-e honfitársaink, és ha igen, hányan a világhíres óceánjáró fedélzetén, amikor a hajó 1912. április 15-én hajnalban hullámsírba merült. Július 20-án Budapestre érkezik a Titanic kiállítás, amely ezekre a titkokra is próbál válaszokat adni.

Emelt fővel, alázattal

Publikálás dátuma
2017.07.04. 07:48

Soros Györgyöt, Csányi Sándort, Rubik Ernőt, a Michelangelot megbízó II. Gyula pápát mecénásként, az egyetem névadóját, Moholy-Nagy Lászlót, a Fortepan kollekciót létrehozó Tamási Lászlót és a cigánygyerekeknek zeneiskolát szervező gitárművészt, Snétberger Ferencet példaképként emlegette Nádasdy Ádám a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) diplomaosztó ünnepségén a Várkert Bazárban június 30-án pénteken.

„… Önöket is vetheti az élet máshova, mint ahova elindulnak. Kerülhetnek szerény helyre, ahol dobozolni kell, tegyék emelt fővel. Kerülhetnek magasra, ahol parancsolgatni kell, tegyék alázattal. Ennek az iskolának, a MOME-nak nagy erénye, hogy igen sokfelé lehet belőle menni, hogy sokfajta utat mutat meg az itt végzőknek – a lila gőzös művészettől a jól jövedelmező sorozatgyártásig. Önök nemcsak azt tanulták meg, hogy mi a szép és a jó, hanem azt is, hogy hogyan készül, miből és mennyiért. Tudnak előhívni és varrni és fűrészelni és rajzolni és hegeszteni és varázsolni. Tudjanak hát örülni az élet változatosságának, a meglepő kihívásoknak, mint az anyagmozgatás.

De tudjanak a távolba is nézni. Legyenek példaképeik. Kis példaképek, mint a derék szabómester az utcából. Nagyobb példaképek, mint a „Fortepan” gyűjteményt a semmiből, önzetlenül létrehozó Tamási Miklós; és nagyok, mint Moholy-Nagy László, aki élete során nagyon sokfélét csinált, szerintem még dobozokat is pakolt. Ha majd tehetik, támogassanak másokat, mint Snétberger Ferenc, a cigány származású gitárművész, aki cigánygyerekeknek csinál zeneiskolát és ezzel életpályát.

És lehet önökből igazgató, főszerkesztő, gyártulajdonos, milliomos – vagyis a mi szempontunkból: szponzor. Itt vannak önök közt a jövő nagy szponzorai, mint volt II. Gyula pápa, aki Michelangelót bízta meg a Sixtusi Kápolnával, bőkezűen fizette, és védte az intrikusokkal szemben, pedig nagyon nem ilyet képzelt. És bár pápa talán nem lesz önökből, bőkezű támogató igenis lehet, mint Rubik Ernő, aki tehetségeket szponzorál; vagy Csányi Sándor bankelnök, aki alapítványt működtet szegény gyerekek képzésére; vagy a ma élő magyarok egyik legkiválóbbja, Soros György, aki szellemi életünket régóta és nagylelkűen támogatja.

Ha az önök zsebe is mély lesz, nyúljanak bele mélyen. Ha nem, akkor szorgosan tervezzenek, varrjanak, nagyítsanak, keressék meg a szponzorokat, és mindig találják meg az emberséget az élveteg kávéfőzőnők vagy a jókötésű szerelők között.

Diplomájuk megszerzéséhez ezennel szívből gratulálok.” - zárta a frissen végzett egyetemistáknak szóló szavait Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító, esszéista.

Szerdától Balaton Sound

Marnitz István
Publikálás dátuma
2017.07.04. 07:48

A tavalyi 150 ezres látogatószám megismétlésére számít idén is a szerdán induló 11. Balaton Sound fesztiválon Kádár Tamás, a szervező Sziget Kft. cégvezetője.

Tehát ismét nem várható teltház: az ötnapos eseménynek helyszínt biztosító zamárdi szabadstrand befogadóképessége ugyanis egyszerre 40 ezer fő, ami öt napra 200 ezret adna ki. Az elektronikuszenei fesztivál költségvetése több mint kétmilliárd forint. Ez valamivel meghaladja a a kft. másik nagy rendezvénye, a múlt héten lezajlott, hatnapos soproni Volt forgalmát. A Balaton Sound helyszínei és fellépői is drágábbak - magyarázza az eltérést Kádár Tamás. A Balaton Sound külföldi látogatói arányát 30 százalékra becsüli. Ők főleg belgák, osztrákok és franciák, amit a cégvezető az utóbbi évek helyi reklámkampányainak tud be. Ezekben az országokban szintén léteznek nagy elektronikuszenei fesztiválok: a Balaton Sound egyediségét inkább a tópart és a fürdési lehetőség adja.

A jegyek tavaly óta 5-10 százalékkal - a Volténál kisebb mértékben - drágultak. Egy ötnapos bérlet a tavalyi 64 ezer után most 68 ezer, egy négynapos 57 ezer után 60 ezer, a napijegy pedig 18 ezer után most 19 ezret kóstál; a sátorért a tavalyi 5 ezer után idén 6 ezer forintot kell kiperkálni. Aki VIP-ként járna-kelne, annak egy 89 ezres bérletért vagy egy 39 ezres napijegyért cserébe kiemelt figyelmet szentelnek a szervezők. A magyar diákok kétezret foghatnak a bérleten. Idén is voltak - koraimadár -, illetve elővételes jegyek. Egy korsó Heinekenért 790 forintot kérnek.

A nyereségről Kádár Tamás annyit árul el, hogy a Volt az esős idő ellenére idén is körülbelül hozta a tavalyi, több százmilliós eredményt, illetve hogy tavaly a Balaton Sound ennél több profitot termelt. Remélik, ez idén is megismétlődik. Mint arról lapunk elsőként beszámolt, az idén az amerikai Providence Equity Partners tulajdonába került Sziget Kft. tavaly másfélmilliárdos nyereséget ért el. Ennek oroszlánrészét a legnagyobb rendezvény, az augusztusi Sziget fesztivál hozta, de ismereteink szerint a Balaton Sound is félmilliárdnál többet fialt. A fesztivál idei legnagyobb fellépői Tiësto, Armin Van Buren, Kygo, Hardwell, illetve Axwell /\ Ingrosso.