A még megkapaszkodók kezére is rátapos a kormány

Publikálás dátuma
2017.07.04. 10:40
Fotók: A Város Mindenkié
A közeli napokban 120 olyan, olcsónak számító munkásszálló férőhely szűnik meg Budapesten, amely évek óta sok ember számára biztosított kilépési lehetőséget a hajléktalanságból. Magyarországon egyre mélyül az alacsony jövedelmű embereket érintő lakhatási krízis - hívja fel a figyelmet a tarthatatlan helyzetre a Menhely Alapítvány. 

Budapesten az elmúlt öt évben kétszeresére növekedtek a magánpiaci lakbérek, tovább csökkent az önkormányzati bérlakásállomány. Az alacsony jövedelmű polgárok egyre inkább kiszorulnak az egyébként is rosszul szabályozott magánbérlakás-piacról. Így fiatalok, idősek és családok ezrei kényszerülnek arra, hogy tartósan hajléktalanellátó, vagy gyermekvédelmi intézményekben, vagy éppen jó-rossz munkásszállókon éljenek - írják a dokumentumban.

Sok ember számára ezek a munkásszállók jelentik az egyetlen esélyt a hajléktalanságból való kikerülésre, vagy a hajléktalanná válás elkerülésére. A még megfizethető szálláslehetőségek száma most tovább csökken Budapesten az óbudai Kunigunda Munkásszálló diákszállóvá történő átalakításával. Akik nem találnak más megoldást, azoknak a Menhely Alapítvány és a Máltai Szeretetszolgálat próbál valamilyen elhelyezést találni (sokan így is visszakényszerülnek a hajléktalanellátásba).

Mindezek miatt A Város Mindenkié csoport és a Menhely Alapítvány felhívja a Belügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetését, hogy mielőbb hozzanak létre a Magyar Állam, illetve annak vállalatai tulajdonában lévő, évek óta üresen álló, lakhatási célú ingatlanokban olcsó, támogatott munkásszállókat és szobabérlők háza típusú lakhatási lehetőségeket, az alacsony jövedelmű polgárok hajléktalanná válásának az elkerülése érdekében. Felhívjuk a fővárosi és a kerületi önkormányzatok döntéshozóit, hogy a fővárosi lakhatási válságra tekintettel intézkedjenek az alacsony jövedelmű budapestiek számára is megfizethető bérlakás-állomány megőrzéséről és bővítéséről - zárul a közlemény. 

Szerző

Elvtársak Moszkvában - Szijjártó Péter Szergej Lavrovnak örül - Fotó

Publikálás dátuma
2017.07.04. 10:17
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
A keményen dolgozó, ifjú magyar külügyminiszter a minap (június 30-án) még a magyar-török csúcs keretében mondott beszédet egy ankarai üzleti fórumon, ( alsó kép)  és kedden már Moszkvában kapta lencsevégre az MTI/KKM fotósa (Szabó Árpád) amint boldogan kezezik a magyar kormány nagy megbonthatatlan baráti országa külügyminiszterével, Szergej Lavrovval. 
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Mi már pusztán gesztusokból is jól értjük egymást...

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM, Szabó Árpád) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és a Vnyesekonombank elnöke, Szergej Gorkov  találkozója Moszkvában 2017. július 4-én. A háttérben különös, - felületes szemlélésre kissé szervilisnek tűnő - mimikával látható úr/elvtárs kilétéről nincs információ. 

Szerző

Meghalt Lányi Zsolt

Vasárnap éjjel elhunyt Lányi Zsolt, a Független Kisgazda Párt egykori képviselője – értesült a Magyar Nemzet a szűkebb családi körtől. A politikus 88 esztendős korában, otthonában, éppen születésnapján hunyt el.

A családot is váratlanul érte Lányi Zsolt halála, a lap tudomása szerint az egykori politikus előző nap még egy lakodalmon vett részt.

A Parlament oldalán található önéletrajz szerint Lányi Zsolt 1929. július 2-án született Székelyudvarhelyen. 1945-ben lépett be a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Pártba. Később, 1956-ban újjáalakította az FKGP újpesti szervezetét, ő vette fel Torgyán Józsefet a kisgazdapártba. 1988-ban felújította FKGP-tagságát, ám egy évvel később kizárták a pártból, mert nem értett egyet az akkori vezetőkkel és a párt irányvonalával. Később, 1992-ben visszavették az FKGP-be, majd két évre rá a budapesti területi lista vezetőjeként a parlamentbe jutott. 2000 második felétől megromlott a viszonya az FKGP-t vezető Torgyánnal, egy évre rá pedig kilépett a párt frakciójából. Az aktív politizálástól 2002-ben vonult vissza.

Szerző