Kovács Béla Facebook-fotóval cáfolta, hogy bujkál

Publikálás dátuma
2017.07.04. 14:41
Forrás: Kovács Béla/Facebook
Kovács Béla a Jobbik Európai Parlamenti képviselője kedden a közösségi portálra feltöltött fényképekkel cáfolta azt a lapértesülést, miszerint Abháziában bujkálna.

"Nem Abháziában bujkálok, hanem Brüsszelben dolgozom" - közölte a politikus, aki olyan fotókat osztott meg, amelyen az Európai Parlament épülete előtt egy keddi keltezésű Bild című újsággal látható. Az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy a Fidesz propagandasajtója megint hírt hamisított, jelenleg ugyanis, a Magyar Idők állításával szemben, nem Abháziában tartózkodik gyógykezelésen, hanem Brüsszelben, a munkahelyén.

Tájékoztatása szerint egészségi problémái miatt valóban nem tudott elmenni az előző ügyészségi meghallgatásra, de július 19-én feltétlenül otthon lesz Magyarországon, és áll a hatóságok rendelkezésére. "A Facebook-oldalamra a mai napon feltöltött fotók alapján mindenki eldöntheti, hogy Kovács Béla Abháziában bujkál, vagy Brüsszelben a munkahelyén tartózkodik-e" - tartalmazza a politikus közleménye.

Szerző

A nyári hőségben megnő a hirtelen szívhalál kockázata

Publikálás dátuma
2017.07.04. 14:33
Defibrillátor a székesfehérvári Shell kútnál - Forrás: Shell
A nyári kánikula mindenkinek megterhelő, és egészségügyi panaszokat okozhat, de a szívbetegeknek és időseknek különösen oda kell figyelniük magukra. A magas hőmérséklet megnöveli a szívroham kockázatát. Rosszullét esetén a mielőbbi elsősegélynyújtás életet ment, ebben nyújthatnak nagy segítséget a Shell töltőállomásaira kihelyezett defibrillátor készülékek. Az autópálya menti töltőállomások felszerelése életmentő készülékkel a nyári melegben azért is fontos, mert az autósok számával az egészségügyi problémák kockázata is megnő az utakon- írja a cég közleményében. 

A hirtelen szívhalál Magyarországon továbbra is az egyik vezető halálok, amelynek hátterében a szívritmuszavar áll. Ilyenkor a szív elektromos tevékenysége, így a szív összehúzódása rendezetlenné válik, a szív pumpáló tevékenysége megszűnik, ami a keringés leállásához és eszméletvesztéshez vezet. Azonnali, gyors beavatkozásra van szükség: a defibrillátorral helyreállítható a szív elektromos működése. Szívritmuszavar kortól függetlenül bárkinél felléphet, de a kánikula is növeli a helytelen szívműködés kockázatát. A nyári időszakban ráadásul többen utaznak, így még fontosabb, hogy útközben is segítséghez lehessen jutni, ha szükséges. A készülékek helyes használatát a töltőállomások munkatársai is megtanulták, akik azonnali elsősegélynyújtást tudnak adni. A defibrillátor könnyen értelmezhető vizuális és hang utasításokat ad a teljes folyamat alatt, értékeli a beteg EKG-jét, és nemcsak felnőttek, de gyermekek esetében is használható. 

 

„Nagyon fontos számunkra az egészségügyi, biztonsági, munka- és környezetvédelmi normák betartása. A defibrillátor készülékek beszerzésével szeretnénk elérni, hogy az emberek útközben is biztonságban érezzék magukat, illetve amikor nálunk állnak meg bizalommal kérjék a személyzet segítségét. Többször előfordult már, hogy a munkatársainknak kellett esősegélyt nyújtaniuk a töltőállomáson” – mondta Juhász Péter a Shell Hungary magyarországi értékesítési menedzsere.

A tizenhárom defibrillátor készülék a következő autópálya menti Shell állomások shopjaiban található, mindkét oldalon: az M1-es autópályán Tatánál, az M2-es autópályán Dunakeszinél, az M3-as autópályán Gelejnél, az M5-ös autópályán Lajosmizsénél, és az M7-es autópályán Székesfehérvárnál és Balatonkeresztúrnál, illetve az M0-ás autópályán, Szigetszentmiklósnál található Shell töltőállomáson lehet még az életmentő készüléket megtalálni.

Szerző

Kétségbeesett, de elszánt akció a Ligetben egy száz éves fáért - Videó!

Publikálás dátuma
2017.07.04. 13:26
A kép egy korábbi akció során készült - Népszava fotó/Vajda József
A Ligetvédők szerint egy ilyen öreg fa esetében az átültetés a növény halálát jelentheti. A Városligetben kedd reggel megjelent egy kotrógép az '56-os emlékmű mögött. A dolga az ott lévő öreg fák gyökereinek elvagdosása, hogy az átültetőgép ki tudja majd emelni a fákat földből. A Ligetvédők próbálták megakadályozni a kotrógép munkáját. A rendőrség távozásra szólította fel az aktivistákat, és felkészültek az oszlatásra. Egyikük azonban ( Antal Nikoletta) a munkagéphez láncolta magát, alaposan megnehezítve a rendőrök, majd a helyszínre riasztott tűzoltók tervét, hogy eltávolítsák az aktivistát a helyszínről. Ez kora délutánig nem is járt sikerrel. 

A helyszínen a Ligetvédők mellett megjelent Szabó Rebeka, a Párbeszéd szakpolitikusa, Zugló alpolgármestere, aki a Népszavának elmondta: a Városliget Zrt. valójában fél kimondani, hogy hány fát, köztük akár közel száz éveseket is készek feláldozni a lakosok, természet- és Ligetvédők által elutasított giga-projekt érdekében. A mostani akció egy olyan fa védelmében zajlik, amelynek törzsátmérője legalább 80 centiméter, - így egyöntetű szakmai vélemények szerint nem bírna ki egy átültetést - és amely a Néprajzi Múzeum tervezett építéséi területén áll.

Ám ő volt itt előbb. Közel száz éve nőtt ki a földből. 

Hosszasan reagált a Városliget Zrt:

A mai napon két tucat tiltakozó, erőszakos aktivisták egy szűk csoportjával megpróbálta megakadályozni a Városligetben tervezett, előzetesen meghirdetett faátültetések előkészítését. Az aktivisták bemásztak a munkaterületet szabályszerűen elhatároló kerítés alatt, majd rövid időre ellehetetlenítették a munkagép mozgását, ezért végezetül a rendőrség volt kénytelen szakszerű intézkedéssel lehetővé tenni a faelőkészítési munkálatokat. A Városliget Zrt. - ahogy azt a faátültetések helyszínén kihelyezett molinókon, valamint a honlapján korábban többször is közzétette, és ezt a sajtónak is megküldte - megkezdte a leendő Néprajzi Múzeum területe mellett élő néhány fa fél évig tartó felkészítését és megerősítését az elkövetkezendő átültetésekhez. Az új intézmény az 56-osok terének leburkolt, parkoló autókkal megszállt területére kerül ugyan, de elővigyázatosságból indokolt a közvetlenül ott található néhány egyed Városligeten belüli átköltöztetése. A mozgatásokban érintett fák a következőek: az Ötvenhatos emlékmű bal oldalán található kocsányos tölgy (törzsátmérő: 60 cm) és közönséges platán (törzsátmérő: 76 cm), illetve az emlékmű jobb oldalán található hegyi juhar (törzsátmérő: 44 cm) és nyugati ostorfa (törzsátmérő: 90 cm). A felkészítés jegyében az elmúlt hét óta végzik a fák beöntözését a kertészeti szakemberek,  és ma újabb, a gyökérzetre irányuló előkészületi munkák is megkezdődtek a területen. Ezt próbálta megakadályozni a mintegy kéttucat tüntető. Mindezek kapcsán a Városliget Zrt. továbbra is nyomatékosan hangsúlyozza: mindent megtesz azért, hogy valamennyi egészséges fát megtartson, a betegeket kezelje és a Liget Budapest Projekt végrehajtásával teljesen újjászülessen a park növény- és állatvilága. A fák előkészítésével, és átültetésével kapcsolatos feladatokat a közel 50 éves tapasztalattal és 1 millió sikeres átültetéssel a háta mögött álló német Opitz GmbH-ra és magyar partnerére, a Galapagos Zoo Service Kft.-re bízta. A német cég által kifejlesztett technológia Európában a legkorszerűbb, alkalmazásával 95 százalékos biztonsággal megmaradnak az átköltöztetett fák. 

Szerző