Hol vagy Béla?

Publikálás dátuma
2017.07.05 07:04

Hamisnak bizonyult a kormánylap Magyar Idők keddi címlapsztorija, miszerint a költségvetési csalással és kémkedéssel gyanúsított Kovács Béla Abháziában van gyógykezelésen, s ezért a legutóbbi gyanúsítotti kihallgatásán nem jelent meg. Néhány órával később a jobbikos európai parlamenti (EP-) képviselő egy fényképpel bizonyította, hogy nincs Abháziában, hanem Brüsszelben van, és ott dolgozik. Igaz, ezen a héten éppenséggel Strasbourgban kellene tevékenykednie EP-képviselőként, de orvosi kezelései - állítja - mégis Brüsszelben tartották.

Mindezek után az álhír vélhető forrása, Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője az Index-szel közölte: Kovács nemcsak nem jelent meg, de semmivel nem is mentette ki magát addig, míg védője, Szikinger István írásban arról tájékoztatta a nyomozókat, hogy az EP-képviselő június 23-án azért nem ment el a kihallgatásra, mert Abháziában gyógykezelik. Tehát az információ eredetileg Kovács Béla ügyvédjétől származik, amiről írásos bizonyítékuk is van. Ugyanakkor Simon Richárd arról is tájékoztatta a portált, hogy Szikinger semmilyen dokumentummal nem igazolta azt az állítását, amivel Kovács távolmaradását indokolta. (Érdekes egyébként, hogy Simon Richárd a Magyar Idők ominózus cikkében is nyilatkozott, de akkor nem kívánta kommentálni a lap értesülését, csak annyit mondott, hogy Kovács még nem vette át az állandó lakcímére küldött, július 19-re szóló idézését, legalábbis a tértivevény hétfőig nem érkezett vissza a főügyészségre. 

Kovács Bélát Brüsszelben értük el telefonon. A jobbikos EP-képviselő éppen az Európai Parlament orvosi rendelőjéből távozott, ahol - elmondása szerint - az orvos megerősítette az abház kollégák gyanúját: vérmérgezést kapott, ezért hiányzik az EP strasbourgi plenáris ülésszakáról is.

"A kémkedési vád nem fog megállni a lábán"

- Hol volt?

- Hazugság, amit Halász János Fidesz-szóvivő állít. Abháziában voltam hivatalos meghíváson. Az az Új Afoni Apátság hívott meg, ahol Európáról tartottam előadást.

- Honnan ismerik magát az Új Afoni Apátságban?

- Háromszor jártam már Abháziában. Független választási megfigyelő voltam parlamenti és elnökválasztáson.

- Most mennyi időt töltött ott?

- Körülbelül nyolc napot.

- Miért nem utazott haza a kihallgatására?

- Közvetlenül a tervezett hazautazásom előtt volt egy balesetem. Valószínűleg beleléptem valamibe a tengerparton, teljesen elfeketedett a lábam, nem is bírtam ráállni. Mentővel vittek kórházba, ahol egy napot töltöttem. Az orvosok valószínűsítették, hogy vérmérgezést kaptam.

- Miért nem értesített senkit, hogy nem tud elmenni a kihallgatásra?

- Mert Abháziában nem működnek sem a mobilhálózatok, sem az internet.

- Abházia állítólag az orosz titkosszolgák pihenőhelye. Találkozott orosz ügynökökkel?

- Hagyjuk ezt! Az oroszok magukra hagyták az abházokat. Ők teljesen függetlenek Oroszországtól.

- A Fidesz közleménye szerint ügyészi meghallgatáson eddig egyszer sem jelent meg. Miért nem?

- Ez sem igaz. Eddig hétszer idéztek be kihallgatásra, ebből az utolsón, a június 23-ikin nem tudtam részt venni az említett okok miatt. Utólag minden érintettől levélben kértem elnézést. A következő kihallgatáson, július 19-ikén, reggel 9 órakor ott leszek az ügyész úr hivatalában.

- Kémkedéssel és költségvetési csalással is gyanúsítják. Hol tartanak az ügyei?

- Sehol. Ennél többet nem tudok mondani. Csak annyit, hogy a kémkedési vád nem fog megállni a lábán. A másik ügyben pedig még nem kaptuk meg a mentelmi jog felfüggesztéséről szóló határozatot az Európai Parlamenttől. Elismerem, hogy hibát követtem el, amikor néhány gyakornokot nem Brüsszelben, hanem budapesti, szatmárnémeti és beregszászi irodáimban foglalkoztattam. Ezért Martin Schulz, az EP korábbi elnöke úgy döntött, hogy megrovásban részesít. Ennél több nem történt.

- Az ösztöndíjukat sem kell visszafizetnie?

- Ezt nem írták elő. 15,989 euróról van szó. Higgye el, szívesen visszatérítettem volna, csak hogy lezáruljon az ügy.

Halmai Katalin (Strasbourg)

Szerző

Egy német kabaré szerint a Fideszt három érv tartja a Néppártban: Audi, BMW, Mercedes

Publikálás dátuma
2019.03.23 17:51
A Mercedes-gyár belülről. Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Orbán kormánya egy percig sem maradhatna életben uniós lóvé nélkül: ha szuverenitást akarnak, akkor jöjjenek ki a saját pénzükből - üzent a német köztévé kabaréműsora.
Több mint öt percet foglalkozott Orbán Viktorral a német közszolgálati adó, a ZDF politikai kabaréműsorának péntek esti adása. A Heute show az Európai Néppárt és a Fidesz konfliktusát és annak átmeneti feloldását magyarázta meg – írja a 444.hu. Mint a konfliktus forrásai, Oliver Welke műsorában szóba kerültek a Soros-Juncker plakátok, amik a műsor szerint színtisztán antiszemiták. Plusz szemtelen hazugságok az Európai Unióról. 
"Egyébként Orbán korrupt kormánya egy percig sem tudna életben maradni az EU lóvéja nélkül. Ezért cserébe mondjuk néhány menekültet átvállalhatna"
- tette hozzá Welke. Majd idézték Orbánt, hogy „szuverének akarunk maradni”, mire Weike visszaüzent: 
"akkor maradjatok magatok, jó lenne ha megtanulnátok, hogy lehetne külföldi pénz nélkül kijönni."
A műsorban azzal is elviccelődnek, hogy a kormány még a túlóratörvényt is bevezette. 
"Így működik a populizmus: a hülyék kimennek az utcára, hogy nem akarunk gazdasági bevándorlókat, erre mondja a kormány, hogy jó ötlet, akkor ti fogtok 400 órával többet dolgozni" - jegyezték meg.

A neonáci tüntetést Soros szervezte - Trump begőzölt támogatójával akarja naggyá tenni a kormány a családokat

Publikálás dátuma
2019.03.23 17:24

Fotó: AFP/ MANDEL NGAN
Több ominózus díszvendége is volt annak a "Makig Families Great Again!" (Tegyük újra naggyá a családokat!) elnevezésű rendezvénynek, amit március közepén tartottak Magyarország Washingtoni nagykövetségén, írja a 444.hu.
Egyrészt megjelent Donald Trump volt biztonságpolitikai tanácsadója, a Magyarországon korábban körözés alatt álló, kétes előéletű, magyar származású Sebastian Gorka. Másrészt ott volt Trump tanácsadója, Kathryn Talento, abortuszellenes aktivista, aki szerint a hormonális fogamzásgátlók úgy működnek, hogy a már megfogant magzatot kilökik a szervezetből, anélkül, hogy a nő tudna róla, hogy terhes volt.
És a "családvédő csapatot" erősítette egy republikánus képviselő is. Akit kilenc testvére annyira utál, hogy a tavaly őszi kongresszusi választásokon 9 testvére inkább a demokrata ellenfele kampányfilmjeiben szerepelt.
De ez csak a Gosar-jéghegy csúcsa, a mélyben sokkal durvább dolgok rejtőznek. Például:
  • Gosar bojkottálta Ferenc pápa kongresszusi beszédét, tiltakozásul amiatt, hogy a pápa hisz a klímaváltozásban, ami szerinte csak áltudományos humbug.
  • A republikánus állította, hogy a charlottesville-i neonáci tüntetést az amerikai baloldal és Soros szervezte, hogy lejárassák Trumpot.