Hol vagy Béla?

Publikálás dátuma
2017.07.05 07:04

Fotó: /

Hamisnak bizonyult a kormánylap Magyar Idők keddi címlapsztorija, miszerint a költségvetési csalással és kémkedéssel gyanúsított Kovács Béla Abháziában van gyógykezelésen, s ezért a legutóbbi gyanúsítotti kihallgatásán nem jelent meg. Néhány órával később a jobbikos európai parlamenti (EP-) képviselő egy fényképpel bizonyította, hogy nincs Abháziában, hanem Brüsszelben van, és ott dolgozik. Igaz, ezen a héten éppenséggel Strasbourgban kellene tevékenykednie EP-képviselőként, de orvosi kezelései - állítja - mégis Brüsszelben tartották.

Mindezek után az álhír vélhető forrása, Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője az Index-szel közölte: Kovács nemcsak nem jelent meg, de semmivel nem is mentette ki magát addig, míg védője, Szikinger István írásban arról tájékoztatta a nyomozókat, hogy az EP-képviselő június 23-án azért nem ment el a kihallgatásra, mert Abháziában gyógykezelik. Tehát az információ eredetileg Kovács Béla ügyvédjétől származik, amiről írásos bizonyítékuk is van. Ugyanakkor Simon Richárd arról is tájékoztatta a portált, hogy Szikinger semmilyen dokumentummal nem igazolta azt az állítását, amivel Kovács távolmaradását indokolta. (Érdekes egyébként, hogy Simon Richárd a Magyar Idők ominózus cikkében is nyilatkozott, de akkor nem kívánta kommentálni a lap értesülését, csak annyit mondott, hogy Kovács még nem vette át az állandó lakcímére küldött, július 19-re szóló idézését, legalábbis a tértivevény hétfőig nem érkezett vissza a főügyészségre. 

Kovács Bélát Brüsszelben értük el telefonon. A jobbikos EP-képviselő éppen az Európai Parlament orvosi rendelőjéből távozott, ahol - elmondása szerint - az orvos megerősítette az abház kollégák gyanúját: vérmérgezést kapott, ezért hiányzik az EP strasbourgi plenáris ülésszakáról is.

"A kémkedési vád nem fog megállni a lábán"

- Hol volt?

- Hazugság, amit Halász János Fidesz-szóvivő állít. Abháziában voltam hivatalos meghíváson. Az az Új Afoni Apátság hívott meg, ahol Európáról tartottam előadást.

- Honnan ismerik magát az Új Afoni Apátságban?

- Háromszor jártam már Abháziában. Független választási megfigyelő voltam parlamenti és elnökválasztáson.

- Most mennyi időt töltött ott?

- Körülbelül nyolc napot.

- Miért nem utazott haza a kihallgatására?

- Közvetlenül a tervezett hazautazásom előtt volt egy balesetem. Valószínűleg beleléptem valamibe a tengerparton, teljesen elfeketedett a lábam, nem is bírtam ráállni. Mentővel vittek kórházba, ahol egy napot töltöttem. Az orvosok valószínűsítették, hogy vérmérgezést kaptam.

- Miért nem értesített senkit, hogy nem tud elmenni a kihallgatásra?

- Mert Abháziában nem működnek sem a mobilhálózatok, sem az internet.

- Abházia állítólag az orosz titkosszolgák pihenőhelye. Találkozott orosz ügynökökkel?

- Hagyjuk ezt! Az oroszok magukra hagyták az abházokat. Ők teljesen függetlenek Oroszországtól.

- A Fidesz közleménye szerint ügyészi meghallgatáson eddig egyszer sem jelent meg. Miért nem?

- Ez sem igaz. Eddig hétszer idéztek be kihallgatásra, ebből az utolsón, a június 23-ikin nem tudtam részt venni az említett okok miatt. Utólag minden érintettől levélben kértem elnézést. A következő kihallgatáson, július 19-ikén, reggel 9 órakor ott leszek az ügyész úr hivatalában.

- Kémkedéssel és költségvetési csalással is gyanúsítják. Hol tartanak az ügyei?

- Sehol. Ennél többet nem tudok mondani. Csak annyit, hogy a kémkedési vád nem fog megállni a lábán. A másik ügyben pedig még nem kaptuk meg a mentelmi jog felfüggesztéséről szóló határozatot az Európai Parlamenttől. Elismerem, hogy hibát követtem el, amikor néhány gyakornokot nem Brüsszelben, hanem budapesti, szatmárnémeti és beregszászi irodáimban foglalkoztattam. Ezért Martin Schulz, az EP korábbi elnöke úgy döntött, hogy megrovásban részesít. Ennél több nem történt.

- Az ösztöndíjukat sem kell visszafizetnie?

- Ezt nem írták elő. 15,989 euróról van szó. Higgye el, szívesen visszatérítettem volna, csak hogy lezáruljon az ügy.

Halmai Katalin (Strasbourg)

Szerző
2017.07.05 07:04

Márki-Zay: önkormányzati cég számláit zárolta a NAV, veszélyben a bérek és a közétkeztetés

Publikálás dátuma
2019.01.18 20:22
Márki-Zay Péter
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A polgármester reméli, a Fidesz nem csinál Hódmezővásárhelyből Esztergomot: rendkívüli közgyűlést hívott össze, ám a kormánypárti szavazatokra is szükség lesz a helyzet rendezéséhez.
"Gyermekeink sportja után most az étkeztetésük és a HMSZ dolgozóinak bérfizetése forog kockán" - írja közösségi oldalán Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. Mint írja, a héten inkasszózta a NAV a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt. (HMSZ) számláit, amivel veszélybe került a szolgáltatások működése és a dolgozók bérének kifizetése. Honlapja alapján rengeteg egyéb mellett a városi közétkeztetésért, a hulladékkezelésért és a parkolásért is felel a cég. A polgármestert az ügyvezetés úgy tájékoztatta, a jelen fizetésképtelenség oka a külső partnerek tartozása.
"Bár a fideszes képviselők eddig nem voltak együttműködőek, őszintén reméljük, hogy ezúttal megszavazzák a benyújtandó üzleti és reorganizációs tervet, valamint a pénzügyi védelmet, amivel a közétkeztetés és a dolgozók bérének kifizetése biztosítható"
- fogalmazott Márki-Zay. A városi szolgáltató működését biztosító üzleti tervet a közgyűlés fideszes többsége korábban nem fogadta el, így jelenleg az egyetlen gyors megoldás a pénzügyi védelem alá helyezés, részletezi a polgármester. Pénteken arra szólította fel a cég vezetését, hogy azonnal tegye meg a szükséges lépéseket a bérek és a beszállítók számláinak kifizetését lehetővé tevő eljárás elindítására. Ezzel párhuzamosan rendkívüli közgyűlést is összehívott jövő csütörtökre. Hozzáteszi még:
"bízunk benne, hogy a Fidesz nem teremt szándékosan Esztergomhoz hasonló helyzetet az októberi választásokig hátralévő alig 9 hónapban, önös politikai bosszúból ellehetetlenítve a gyermekétkeztetést, a közterületek karbantartását, a sportlétesítmények működtetését és a szemétszállítást is".
2019.01.18 20:22
Frissítve: 2019.01.18 20:32

Öt milliárddal drágábban épül az új uszoda Sopronban

Publikálás dátuma
2019.01.18 17:36

Fotó: SMJV/
A napokban derült ki, hogy két székesfehérvári beruházásnál is nemet mondott a megnövekedett költségekre a kormány - Sopronban viszont nagyobb "szerencséje" volt a nyertes cégnek.
A minap mi is írtunk arról, hogy Székesfehérváron két, a Modern Városok Program részét képező beruházás előkészítésénél is nemet mondott a kormány a megnövekedett költségigény teljesítésére. A városban így a kórházfejlesztés második üteme és a multifunkcionális sportcsarnok kivitelezése is csúszik az építőipar eltúlzott árai miatt. Cser-Palkovics András fideszes polgármester az eset kapcsán úgy fogalmazott, a szóban forgó beruházások meg fognak valósulni, de egy olyan időben, amikor garantálható a megfelelő minőség és a vállalható árak.
Az emberek pénzét csak felelősen lehet elkölteni. Megálljt kell parancsolni az elszabadult beruházási költségeknek.
- írta Facebook-bejegyzésében Székesfehérvár kormánypárti polgármestere.
Úgy fest azonban, hogy nem mindenhol jelent problémát a vártnál jóval magasabb költség, Sopronban ugyanis az eredetileg becsült 5 milliárd helyett 10,8 milliárd forintért épülhet fel az új uszoda - szúrta ki az uniós közbeszerzési értesítőben a hvg.hu. A soproni önkormányzat által, ugyancsak a Modern Városok Programban, kiírt pályázat nyertese itt a West Hungária Bau Kft. (WHB) volt - ennek a cégcsoportnak egy cége vette meg annak idején a miniszterelnök vejétől, Tiborcz Istvántól az elhíresült Elios felét birtokló társaságot. Az új soproni uszodában a tervek szerint öt medence, egy jacuzzi, és lelátók is lesznek.
2019.01.18 17:36
Frissítve: 2019.01.18 17:46