Előfizetés

Kézigránátot találtak a Balatonban

 A Balatonban, a vizes világbajnokság balatonfüredi előkészületei során került elő egy világháborús kézigránát kedden - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje.

Tóbiás Tünde elmondta: a Tagore sétánynál, a parttól 10-15 méterre került elő a Stilhand 39-es típusú német kézigránát. A környék kiürítésére nem volt szükség. A tűzszerészbúvárok a gyújtószerkezetben találtak még némi robbanóanyagot, ezért azt ott megsemmisítették. A robbanótestet a Magyar Honvédség várpalotai gyűjtőhelyére vitték.

Elfogták a "csokis" bankrablót

Másfél év keresés után elfogták az ukrán hatóságok Kijevben azt a bankrablót, aki arról vált ismertté, hogy a bűntett elkövetése után mindig csokoládét hagyott hátra a pénztárosoknak - közölte Andrij Kriscsenko kijevi rendőrfőnök.

A tisztségviselő szavai szerint a bankrabló egy 1967-es születésű férfi. A nyolcvanas évek elején volt büntetve, utána különböző munkahelyeken dolgozott Ukrajnában és külföldön, egy ideig a reklámszakmában is tevékenykedett, de később kiszállt az üzleti életből.

A rendőrség feltételezi, hogy több mint 30 bűntettet követett el az elmúlt tíz évben. Ezek közül jelen pillanatban 14 rendbeli rablást tudnak rábizonyítani.

A férfi nemcsak a fővárosban, de más településeken is rabolt ki pénzintézeteket. Olyan bankfiókokat választott ki, ahol nem volt vagyonőr. A rablás előtt megfigyelést végzett, az elkövetés idején az arcát eltakarta.

Vallomásában a férfi azzal magyarázta tettét a rendőröknek, hogy ő valójában "kisajátítást hajtott végre, és rabolt pénzt vett el". Azt állította, hogy zsákmányának egy részét jótékonysági célokra fordította, a többit otthonának felújítására.
Őrizetbe vételekor egy átalakított pisztolyt találtak nála a rendőrök.

Áram a kerítésben - Elítélték az idős férfit

Jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Pécsi Törvényszék egy idős pellérdi férfit, aki áramot vezetett a kerítésébe - közölte a bíróság szóvivője.

Barkaszi Attila közölte: a törvényszék hétfőn kihirdetett ítéletében a vádlottat több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérlete miatt két év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását négy évre felfüggesztette.

Ismertetése szerint a vádlott 2015 májusában helyezte áram alá a háza előtti kerítést. A helyi önkormányzat időközben döntött a vádlott elhanyagolt, balesetveszélyes kerítésének javításáról; a munkálatok megkezdéséről tájékoztatták a férfit.

A javítást 2016 novemberében végző egyik munkást "megcsípte" a kerítés, amelyet azután a társával együtt megvizsgáltak, de akkor egyikőjüket sem rázta meg az áram. Ez azonban kizárólag a szerencsének volt köszönhető - hangsúlyozta a szóvivő, hozzátéve, hogy az egyik munkás aznap jelentette az esetet a település aljegyzőjének.

A vádlott másnap tudatta az önkormányzattal, hogy a tolvajok miatt vezetett áramot a kerítésbe. Az aljegyző értesítette a rendőrséget, az áramszolgáltató munkatársai pedig áramtalanították a házat - jelezte Barkaszi Attila.