Előfizetés

Armel Operafesztivál gálaest - Fotók

Publikálás dátuma
2017.07.05. 09:15

A Prima Donna című Rufus Wainwright-opera produkciójának odaítélt Arte-Közönségdíjat Alföldi Róbert rendező vette át a 10. Armel Operafesztivál gálaestjén a Thália Színházban 2017. július 4-én. Alföldi az operafesztivál tízéves történetében kiemelkedő művészi teljesítményéért eddig háromszor kapta meg a legjobb előadás díját, és most negyedszer a közönség-díjat. KATTINTSON A KÉPRE A TÖBBIÉRT - Fotók: MTI/Mohai Balázs

A 10. Kortárs Operafesztivál Alföldi Róbert rendezésével indult, a Prima Donna című kortárs opera budapesti bemutatójával. Az induláskor Eötvös Péter zeneszerző-karmester hangsúlyozta: az Armel úgy terjeszti és ápolja a magyar operakultúrát, hogy egyben nemzetközi minőséget is létrehoz. A fesztiválon idén is öt bemutatót tartottak, az azonban újdonság volt, hogy ezeknek két város, Budapest és Bécs adott otthont. A július 4-ig tartó fesztivál záró előadása - akárcsak a nyitó -  a Thália színházban volt.

Udo Zimmermann Weisse Rose című operája, a svájci Biel Solothurn Zenekar és Színház produkciója nyerte el a legjobb előadás díját az Armel Operafesztivál kedd esti jubileumi gálaestjén a budapesti Thália Színházban, a legjobb énekesnek járó elismerést a francia Morgane Heyse szoprán kapta.

Az Armel Operafesztivál zsűrije az idén különdíjjal jutalmazta Petrovics Eszter televíziós rendezőt, a fesztivál előadásainak rendkívül magas színvonalú élő közvetítéséért az ARTE Concert csatornán. Az indoklás szerint Petrovics Eszter kilenc éve rendezi kimagasló színvonalon az Armel Operafesztivál előadásainak élő közvetítését.

A fesztivál tradíciói szerint nemzetközi zsűri értékelte a versenyszerepekben fellépő operaénekesek énekesi-színészi teljesítményét, tagjai feleltek a legjobb produkciónak és a legjobb előadónak járó díj odaítéléséért. A zsűri elnöke Annilese Mikskimmon, a dán nemzeti operaház igazgatója és művészeti vezetője volt. A grémiumban helyet foglalt Clarie Middleton, a londoni Hackney Empire színház igazgatója; Kim Whitener, a New York-i Prototype Fesztivál társigazgatója; Henry Little, a Brit Nemzeti Opera Bizottság elnöke; Kjell Englund, a svéd Norrlands Operan művészeti vezetője és ügyvezető igazgatója; valamint José Correia, az Arte Concert programigazgatója.

Magyar díjak Lengyelországban

Publikálás dátuma
2017.07.05. 07:49

Enyedi Ildikó, Till Attila és Bereczki Csaba filmjeit is díjazta a zsűri a 46. Lubusi Nyári Filmfesztiválon. Enyedi Ildikó Testről és lélekről (képünkön) című filmje a június 26. és július 2. között megrendezett fesztivál Ezüst Szőlőfürt díját nyerte el. Till Attila filmjét a Tiszta szívvelt különdíjjal méltatták, Bereczki Csaba Soul Exodus című filmje pedig külön elismerést kapott. A lagówi fesztiválon több magyar produkció is szerepelt.

Újra játszik Jordán Tamás

Publikálás dátuma
2017.07.05. 07:49
FOTÓ: Szalmás Péter

Pécsi balesete után, bár még kórházi kezelés alatt áll, de holnap újra színpadra lép Jordán Tamás. A szombathelyi teátrum igazgatója, akinek nemrégiben meghosszabbították a kinevezését a Rózsavölgyi Szalonban játszik Az utolsó óra című darabban Alföldi Róbert partnereként.