Orbán levelet írt a közszolgáknak

Publikálás dátuma
2017.07.05. 18:21
Forrás: Facebook/Orbán Viktor
A sztrájkra készülő köztisztviselői vezetők még júniusban fordultak levélben több kormánytaghoz, illetve magához a miniszterelnökhöz. Orbán Viktor, pontosabban a titkárságának a válaszlevele két napja érkezett meg - írja az mfor.hu.

A közszolgák a miniszterelnöknek címzett levelüket továbbították Lázár Jánosnak, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek és Pintér Sándor belügyminiszternek is. A kormányfő válaszlevelében arról tájékoztatta a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetét (MKKSZ), hogy a kapcsolattartással Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkárt bízta meg.

Az MKKSZ július 17-re - egy hétfői napra  - időzíti a munkabeszüntetést, amennyiben a kormány nem teljesíti a bérköveteléseiket. A követelés lényege, hogy a bérek három év alatt 50 százalékkal emelkedjenek. A szakszervezet szerint több mint 260 ezer ember dolgozik a közszolgálatban, akiknek a nettó keresete nem emelkedett idén, jó részüknél már 2008 óta sem - emlékeztet a portál

Mivel az érdekképviselet tárgyalási kezdeményezései eredménytelenek voltak, utolsó eszközként meghirdették a sztrájkot, amihez kezdettől fogva csatlakoztak a Magyar Államkincstár dolgozói. Erre azt mondta Lázár János az egyik korábbi Kormányinfón, hogy "minisztériumban nincs sztrájk, és nem lesz béremelés sem", illetve "jól gondolja meg a szakszervezet, hogy sztrájkol-e".

Lázár János fenyegető kijelentése ellenére a közszolgák nem hátráltak meg, szerintük joguk van a munkabeszüntetésre, ami nem fogja akadályozni az állam pénzügyeinek intézését. Úgy látják, Orbán levelével valami megmozdult, biztató jelek vannak arra, hogy a kormány késznek mutatkozik a tárgyalásra. Egyrészt az egyik központi közigazgatási területet érintően egy konkrét bérajánlat fogalmazódott meg, másrészt a tervezettnél hamarabb, július 14-ére, azaz a sztrájk előtti péntekre összehívják a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumot. Az MKKSZ konkrét törvénytervezettel készül az érdekegyeztető fórum ülésére, és nem áll le a sztrájk előkészítésével, ha július 17-ig nem születik értékelhető megállapodás, akkor két órára felfüggesztik a munkát - tették hozzá.

Szerző

Tovább drágul a budapesti lakásbérlés

Publikálás dátuma
2017.07.05. 11:44
Illusztráció/Thinkstock
A tavaly nyárinál közel 10 százalékkal magasabb, átlagosan 155-160 ezer forintos havi lakásbérleti díjakra kell számítani idén Budapesten - derül ki az Otthontérkép Csoport legfrissebb elemzéséből.

Az összegzés szerint a havi 350 ezer forintnál olcsóbban kiadó lakások bérleti díja 9 százalékkal emelkedett júniusban 2016 azonos hónapjához képest.

"A bérleti díjak idén várhatóan már nem fognak csökkenni, legfeljebb a növekedés lesz jóval kisebb az év második felében, mint az első hat hónapban. Ennek az az oka, hogy a keresett új építésű lakások inkább az év vége felé és még inkább 2018 első felében fogják elárasztani a lakásbérleti piacot" - mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. Az elemzésben megjegyzik: míg általában 30-35 nap alatt lehet bérbe adni egy ingatlant, addig a nyár közepén-végén ez néhány napra is lerövidülhet.

Az elemzés szerint a legdrágább környék a XII. kerület (250 ezer forint/hó), a II. kerület (215 ezer forint/hó) és az V. kerület (207 ezer forint/hó). Ehhez képest a külsőbb városrészekben akár fele ennyi pénzből is megúszható a lakásbérlés rezsi nélkül.

Az új építésű lakásokért átlagosan kevesebb (154 ezer forint/hó) bérleti díjat kell fizetni, mint egy újszerű (170 ezer forint/hó), de használt lakásért. Ennek háttérben az áll, hogy a régebbi építésű, használt lakások átlagos alapterülete 60-65 négyzetméter, az új építésűeké 50-54 négyzetméter.

A fajlagos, egy négyzetméterre jutó havi bérleti díj Budapesten a közepes állapotú lakásoknál 2000 forint, az új építésűeknél 2900 forint.

Szerző

Drágult a tankolás

Publikálás dátuma
2017.07.05. 10:04
Illusztráció: Thinkstock
Emelte bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt.

Az emeléssel a 95-ös benzin átlagára 336 forintra emelkedett, a gázolajé 335 forintra nőtt. Az üzemanyagok ára legutóbb június 23-án változott, bruttó 2 forinttal lett olcsóbb a 95-ös benzin és a gázolaj. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.


b

Szerző