Űrkiképző a Millenárison

Publikálás dátuma
2017.07.06. 07:44
Kézi hintáztatással is segítenek FOTÓK: MOLNÁR ÁDÁM, A FOTÓRA KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
A NASA és a U.S. Space & Rocket Center kiállításán járt munkatársunk a Millenárison, ám a virtuálisvalóság-helyszínen hamar leterítették az agyevő zombik.

– Nézd, de érdekes – mutatja apuka az amerikai űrrepülőgép rakterének irányítópultját kisfiának, aki viszont letorkolja: jó, de ott a Darth Vader! Körülbelül e két élmény közötti tartományban számíthatunk űrbéli kalandokra a Millenáris B épületében szeptember 11-ig újra látható Gateway to Space kiállításon, melynek közepén egy „űrhajóskiképző mini-vidámpark” is szólítgatja a gyermeki lelket.

A kiállítás egy elsötétített folyosóval és űrhajókabin-látképpel indul, de onnantól időrendi sorrendben haladunk. Először Jules Verne 1865-ben kiötölt Columbiad ágyújának szépen kipárnázott, kalaptartókkal is ellátott belsejét tanulmányozhatjuk, ám ezután már szinte csak a tudományé a főszerep. Így értelmezhetőek a ballisztikus rakéták atyja, Wernher von Braun gyermekkori jegyzetei, rakétameghajtásúvá átalakított játékkocsija, a folyékony hajtóanyagú Goddard-rakéta (amely 1926-ban – kevesebb mint száz éve! - még csak 12,5 méter magasságig jutott), vagy a kevéssé látványos, ám számítógépek híján az 1950-es-1960-as űrkalandok lelkét jelentő V-2 elektromechanikus kapcsoló. Majd űrhajók, űrruhák, irányítópultok makettjének, életnagyságú másolatának garmadája, vagy akár eredetije következik. Ilyen az orosz Szputnyik-1, amely 1957-ben 22 napig sugározta Föld körüli pályájáról korszakalkotó bip-bip-bip-jelét.

Az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) és az U.S. Space & Rocket Center kiállításán számos orosz eszköz is helyet kapott. Életnagyságú az 1959-es Mercury-program első, embert – egyszer pedig Ham-et, a csimpánzt - szállító űrhajója is. Egy 1971-72 között használatos holdjáró pontos mása mellett helyet kaptak a közös orosz-amerikai séták emlékei, így az 1975-ös Apollo-Szojuz-program és az Atlantis 1995-ös Mir-kapcsolódása is. Az - itt nem tárgyalt tragédiákhoz vezető - űrrepülőgép-programra például űrruhák, Coca-Cola-adagoló, űrtoalett és irányítópult is emlékeztet – utóbbin „lehet gombokat nyomogatni”. A Mir űrállomás szándékosan megdöntött belső tere mozdulatlanul is elbizonytalanítja a látogatót. A kalandok az 1990-es évek körül érnek véget: a látogatóktól Darth Vader eredeti jelmezének hű másolata búcsúzik. A tudományos „vidámparkban” kipróbálhatunk F-16-os vadászgép-szimulátort, a testet mindenfelé megforgató giroszkópokat és szerelhetünk is az űrben - itt a „lebegés” élményét a helyi segítők kézi hintáztatással biztosítják. Újdonság a Virtuálisvalóság-helyszín, ahol űrállomást védhetünk, drónokkal, tenger alatti támadókkal vagy zombikkal küzdhetünk meg. (Tudósítónkat nagyon hamar leterítették az agyevők.) De bekukkanthattunk egy víztakarékosságra hívó „ökomusicalba” is: itt a „3D” azt jelenti, hogy a két gyerekszínész a film szereplőivel társalog.

A mintegy 3 ezer négyzetméteres kiállítást szervező Future Exhibitions Group vezetője, Illés Gabriella elmondása szerint a licencek, a berendezés és a többi költség nekik mintegy százmillióba került. Az egyéni belépők ára 1600-tól 3200 forintig terjed, de léteznek más kombinációk is. A mini-vidámpark kipróbálható játékaiért menetenként további 500-1500 forintot kérnek.

A NYITÓKÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!!!

Szerző
Témák
NASA Millenáris

Szörnyethalt egy motoros Jászárokszállásnál

Mezőgazdasági vontató és motorkerékpár balesetében meghalt a motoros szerda este Jászárokszállás külterületén - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu-n. 

A helyszínelés idejére lezárták az utat, a forgalmat Adács, illetve Visznek felé terelik - olvasható a rendőrség honlapján.

Szerző

Szörnyethalt egy motoros Jászárokszállásnál

Mezőgazdasági vontató és motorkerékpár balesetében meghalt a motoros szerda este Jászárokszállás külterületén - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu-n. 

A helyszínelés idejére lezárták az utat, a forgalmat Adács, illetve Visznek felé terelik - olvasható a rendőrség honlapján.

Szerző