CÖF - Jól teljesít a kamuvizsgán

Publikálás dátuma
2017.07.06. 20:09
FOTÓ: Népszava
Ma is partnerként tekint a Kárpát-Haza Nemzetőrségre a Civil Összefogás Fórum (CÖF). Pedig az alapító már rég elismerte, hogy a szervezet kudarcba fulladt.

Igyekszünk hozzájárulni, hogy a kormánypárti Civil Összefogás Fórum (CÖF) képes legyen minél sikeresebben megtisztítani holdudvarát a nem létező szövetségesektől. Vannak is eredményeink. A közelmúltban például arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a CÖF még mindig együttműködő partnereként tünteti fel honlapján a Magyarországi Evangélikus Egyházat. Annak ellenére, hogy az evangélikusok országos irodája több mint egy évvel ezelőtt világossá tette: az egyház a „Civil Összefogás Fórummal sem szóban, sem pedig írásban nem kötött együttműködési, illetve partneri megállapodást”.

A Népszava cikkének megjelenése után a CÖF törölte partnerei sorából az evangélikus egyházat. Ugyanakkor akadna még tennivaló. A CÖF-fel együttműködő szervezetek listáján találjuk a Kárpát-Haza Nemzetőrséget is, amely Papp Lajos szívsebész kezdeményezésére jött létre 2007-ben (akkortájt, amikor a jobbikos Magyar Gárda). Csakhogy az alapító Papp Lajos 2012-ben maga számolt be arról, hogy a Kárpát-Haza Nemzetőrség „kudarcba fulladt”.

A „civil összefogás” már a reformátusokkal is megégette magát. A református zsinati iroda közölte, hogy „nem áll semmilyen hivatalos kapcsolatban a Civil Összefogás Fórummal (CÖF), így nem is vagyunk támogató szervezete". Azt, hogy a reformátusok is szerepelnek a támogatók között, Csizmadia László CÖF-vezető előbb az újságírói fantázia termékének minősítette. Majd – amikor szembesült azzal, hogy állításának az ellenkezője igaz – kihúzta a CÖF-ös listáról a református zsinati irodát. Csizmadia más szervezetekkel is kénytelen volt hasonlóan eljárni. Némelyik egyesület képviselője ugyanis (nem kis megrökönyödéssel) csak a sajtótól értesült arról, hogy támogatják a CÖF-öt. A partneri felsorolásból ennek hatására kikerült a Magyar Pumi Klub, az Ócsai Birkózókat Támogató Egyesület, a Magyar–Tadzsik Kulturális Kapcsolatok Egyesület, ahogyan a Rendészeti Kiképzők Szövetsége és – többek között – egy terézvárosi dalkör is.

A CÖF honlapján ma is felbukkanó polgári körök egy része esetében szintén erős kétségeink lehetnek. Miközben az interneten fellelhető híradások szerint a Pápai Polgári Kör például ma is működik, az egzotikus nevű Budai Családos Szeánsz Polgári Kör vagy a Magyar Zászló Polgári Kör régóta nem mutat életjelet. Pedig a CÖF-nek nem ártana tisztáznia, mi a valódi helyzet a polgári körökkel. A mozgalmat Orbán Viktor hívta életre, és ugyanő szorította háttérbe. A Klebesberg-kastély átadásakor azonban – mikor is „kivételes államférfiúnak” nevezte Horthy Miklóst – a kormányfő fontosnak tartotta, hogy külön köszöntse „polgári körös barátait”. Sosem lehet tudni: a Fidesz egyszer talán majd kérni fog tőlük valamit.

Nem külföldről támogatott
Az ellenzék lejáratására szánt kampányok és békemenetek szervezésére szakosodott CÖF tavaly rekord összeget, több mint félmilliárd forintot kapott az állami Magyar Villamos Művek Zrt.-től. Máskor a Fidesz pártalapítványa csorgatott hozzá tíz- és tízmilliókat. A közpénzek százmillióit elnyelő CÖF büszkén hirdeti, hogy „nem külföldről támogatott szervezet”. Saját esetében a CÖF nem szokott beszélni arról, hogy a pénzért cserébe valamilyen politikai elvárásnak kellene eleget tennie. Ilyesmivel csak a „külföldről támogatott”, átláthatóan működő, ám a kormánnyal kritikus szervezeteket vádolja. Csizmadia László nemrég még úgy vélte, hogy a – nagy tiltakozást kiváltó, megbélyegző – civil törvényt nem visszavonni, inkább szigorítani kellene. A CÖF most arra a felismerésre jutott, hogy a külföldről érkező támogatásokat „fontos tényezőknek” tekinti, amennyiben azok „nem a legitim kormányzás elleni fellépéseket, hanem Magyarország identitásának, szuverenitásának megőrzését, valamint a szubszidiaritás elvének kiterjesztését” szolgálják. A CÖF honlapján immáron nyilatkozni lehet arról, hogy a szervezetek „célszerűnek” tartják-e a civil törvényt. A magunk részéről nem zárnánk ki, hogy a kormány kifarolási kísérletének vagyunk tanúi.
Szerző

Százmilliós Gyurcsány-bizonyítékok

Publikálás dátuma
2017.07.06. 19:55
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Megállapodott Gyurcsány Ferenc az Orbán Viktor elleni titkos bizonyítékok áráról. Ha az információk hitelesek, kifizeti a nagyjából 300 millió forintot és nyilvánosságra hozza a papírokat. 

A volt miniszterelnök a Magyar Narancsnak elárulta, a dokumentumok felajánlójával egy budapesti lakáson találkozott, hárman voltak jelen: egy közvetítő, az információ birtokosa és ő. 

A dokumentumokat a második találkozón látta először. "Ha az ember lát dokumentumokat, amelyek azt igazolják, hogy a magyar miniszterelnök köztörvényes bűnöző, onnantól kezdve az, hogy miként kell eljárni, érdemi politikai és emberi kihívás" - jelentette ki, hozzátette, hogy az említett dokumentumok ellenőrzése nem egyszerű feladat. Már több ajánlatot tett a dokumentumokra, de még egyiket sem fogadták el. A dokumentumok vásárlása előtt van egy olyan átmeneti időszak, amikor még nincsenek a birtokában az említett papírok, mert még több független fél hitelesíti őket. A pénzbeli ajánlat nagyjából 1 millió euró - derült ki az interjúból, amit - ha hitelesek az információk - ki is fizet. 

Gyurcsány azt is elmondta, hogy neki ez az ügy nem boldogságot, hanem kockázatos feladatot jelent. A DK elnöke szerint jelenleg kormányváltó hangulat van, így ezt ki kell használnia az ellenzéknek. Szerinte a pártpreferenciákat félre kell tenni, mert ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy elégedettek-e az emberek azzal, ahogy az országban mennek a dolgok, akkor az ország kétharmada azt fogja mondani, hogy nem.

A napokban Gyurcsány az ATV Egyenes Beszéd című műsorában jelentette be, hogy újra találkozott titkos tárgyalópartnerével, akinek bizonyítékai vannak Orbán ellen. A DK elnöke akkor azt is elmondta: a kormányfő svájci bankszámláinak létezését bizonyító dokumentumok áráról már megállapodtak.

Emlékezetes, hogy Gyurcsány Ferenc először áprilisban beszélt arról, azért lett a mostani miniszterelnök egykori oroszellenesből Putyin elnök "legfőbb pártfogója", mert az orosz elnöknek olyan bizonyítékai vannak Orbán Viktor ellen, amivel a kormányfő zsarolhatóvá vált. Erről egy titkos informátor tájékoztatta, aki dokumentumokat is mutatott. 

Szerző

Kitiltanák a sajtót a vizes vb-ről? - Reagált az MTVA

Publikálás dátuma
2017.07.06. 19:17
A vizes vb hirdetése a repülőtéren Forrás: Facebook/Budapest 2017 FINA Vizes Világbajnokság
Senkit nem tilt ki a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Magyarország történetének eddigi legnagyobb sporteseményéről, a vizes világbajnokságról (vb) - reagált a szervezet csütörtökön, miután Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese közleményben kifogásolta, hogy csak a köztévé közvetíthet a vizes vb-ről.

"Még a vizes vb-t is alárendeli a Fidesz-kormány saját gyűlöletkeltő kampányának. Csak ennek tudható be, hogy egyedül a „királyi tv” szolgáltathat műsorokat a közpénzből brutálisan túlárazott vizes vb-ről. Orbánék ezzel nem akarnak mást, minthogy a sportszerető emberek a mérkőzések szünetében leadott kormányzati propagandát is – ha akarják, ha nem – lássák, hallják" - írta korábban az MSZP közleményében.

A szocialisták véleménye az, hogy az adófizetők 80 milliárdjából olyan műsorokat kellene készíteni a királyi tv-nek, amelyek mentesek a pártpolitikai propagandától, és amelyeket szívesen néznek a magyarok. Akkor talán nem kellene irigykedni a kereskedelmi adók nézettségére. Az MSZP szerint a sportszerető magyar emberek megérdemlik, hogy ne csak az M1 műsorainak alacsony színvonalán nézhessék meg a nagy múltú és méltán híres magyar vizes sport legnagyobb eseményét - vélekedett a szocialisa párt.

Az mno.hu korábban azt írta, több televízió is olyan tartalmú levelet kapott, amely szerint akkor sem dolgozhatnak kameráikkal a vb helyszínein, ha épp nincs verseny, így abba a zónába sem léphetnek be, ahol a versenyzőket lehetne kérdezni.

A köztévé közleményében cáfolta, hogy bárkit kitiltanának a vizes vb-ről. Azt írták, hogy folytatva az eddigi hagyományokat, a nem jogtulajdonos médiumok továbbra is forgathatnak az úgynevezett vegyes zónában, oda a televíziós stábok kamerával is bemehetnek, ha erről a szervező - ebben az esetben a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA - nem határoz másként. A közelmúlt más világeseményeihez hasonlóan azonban jogtulajdonosként továbbra is fenntartják a jogot, hogy magáról a rendezvényről - az úszószámokról, a vízilabda-mérkőzésekről, a szinkronúszó-gyakorlatokról, az ugrásokról és az eredményhirdetésekről - egyetlen más magyarországi médium sem forgathat - nyomatékosította az MTVA.

Szerző