CÖF - Jól teljesít a kamuvizsgán

Publikálás dátuma
2017.07.06 20:09
FOTÓ: Népszava
Ma is partnerként tekint a Kárpát-Haza Nemzetőrségre a Civil Összefogás Fórum (CÖF). Pedig az alapító már rég elismerte, hogy a szervezet kudarcba fulladt.

Igyekszünk hozzájárulni, hogy a kormánypárti Civil Összefogás Fórum (CÖF) képes legyen minél sikeresebben megtisztítani holdudvarát a nem létező szövetségesektől. Vannak is eredményeink. A közelmúltban például arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a CÖF még mindig együttműködő partnereként tünteti fel honlapján a Magyarországi Evangélikus Egyházat. Annak ellenére, hogy az evangélikusok országos irodája több mint egy évvel ezelőtt világossá tette: az egyház a „Civil Összefogás Fórummal sem szóban, sem pedig írásban nem kötött együttműködési, illetve partneri megállapodást”.

A Népszava cikkének megjelenése után a CÖF törölte partnerei sorából az evangélikus egyházat. Ugyanakkor akadna még tennivaló. A CÖF-fel együttműködő szervezetek listáján találjuk a Kárpát-Haza Nemzetőrséget is, amely Papp Lajos szívsebész kezdeményezésére jött létre 2007-ben (akkortájt, amikor a jobbikos Magyar Gárda). Csakhogy az alapító Papp Lajos 2012-ben maga számolt be arról, hogy a Kárpát-Haza Nemzetőrség „kudarcba fulladt”.

A „civil összefogás” már a reformátusokkal is megégette magát. A református zsinati iroda közölte, hogy „nem áll semmilyen hivatalos kapcsolatban a Civil Összefogás Fórummal (CÖF), így nem is vagyunk támogató szervezete". Azt, hogy a reformátusok is szerepelnek a támogatók között, Csizmadia László CÖF-vezető előbb az újságírói fantázia termékének minősítette. Majd – amikor szembesült azzal, hogy állításának az ellenkezője igaz – kihúzta a CÖF-ös listáról a református zsinati irodát. Csizmadia más szervezetekkel is kénytelen volt hasonlóan eljárni. Némelyik egyesület képviselője ugyanis (nem kis megrökönyödéssel) csak a sajtótól értesült arról, hogy támogatják a CÖF-öt. A partneri felsorolásból ennek hatására kikerült a Magyar Pumi Klub, az Ócsai Birkózókat Támogató Egyesület, a Magyar–Tadzsik Kulturális Kapcsolatok Egyesület, ahogyan a Rendészeti Kiképzők Szövetsége és – többek között – egy terézvárosi dalkör is.

A CÖF honlapján ma is felbukkanó polgári körök egy része esetében szintén erős kétségeink lehetnek. Miközben az interneten fellelhető híradások szerint a Pápai Polgári Kör például ma is működik, az egzotikus nevű Budai Családos Szeánsz Polgári Kör vagy a Magyar Zászló Polgári Kör régóta nem mutat életjelet. Pedig a CÖF-nek nem ártana tisztáznia, mi a valódi helyzet a polgári körökkel. A mozgalmat Orbán Viktor hívta életre, és ugyanő szorította háttérbe. A Klebesberg-kastély átadásakor azonban – mikor is „kivételes államférfiúnak” nevezte Horthy Miklóst – a kormányfő fontosnak tartotta, hogy külön köszöntse „polgári körös barátait”. Sosem lehet tudni: a Fidesz egyszer talán majd kérni fog tőlük valamit.

Nem külföldről támogatott
Az ellenzék lejáratására szánt kampányok és békemenetek szervezésére szakosodott CÖF tavaly rekord összeget, több mint félmilliárd forintot kapott az állami Magyar Villamos Művek Zrt.-től. Máskor a Fidesz pártalapítványa csorgatott hozzá tíz- és tízmilliókat. A közpénzek százmillióit elnyelő CÖF büszkén hirdeti, hogy „nem külföldről támogatott szervezet”. Saját esetében a CÖF nem szokott beszélni arról, hogy a pénzért cserébe valamilyen politikai elvárásnak kellene eleget tennie. Ilyesmivel csak a „külföldről támogatott”, átláthatóan működő, ám a kormánnyal kritikus szervezeteket vádolja. Csizmadia László nemrég még úgy vélte, hogy a – nagy tiltakozást kiváltó, megbélyegző – civil törvényt nem visszavonni, inkább szigorítani kellene. A CÖF most arra a felismerésre jutott, hogy a külföldről érkező támogatásokat „fontos tényezőknek” tekinti, amennyiben azok „nem a legitim kormányzás elleni fellépéseket, hanem Magyarország identitásának, szuverenitásának megőrzését, valamint a szubszidiaritás elvének kiterjesztését” szolgálják. A CÖF honlapján immáron nyilatkozni lehet arról, hogy a szervezetek „célszerűnek” tartják-e a civil törvényt. A magunk részéről nem zárnánk ki, hogy a kormány kifarolási kísérletének vagyunk tanúi.

Videóüzenetekkel tiltakoznak a szülők az állami tankönyvek ellen

Publikálás dátuma
2019.02.22 08:31
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az Emmi szerint azonban „1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”.
Elégedetlen az állami tankönyvek minőségével, ezért videóban tiltakozik a Szülői Hang. A szülőkből álló szervezet január óta akciózik, és arra próbálják felhívni a többi szülő figyelmét, hogy a következő tanévtől a magánkiadók könyveinek jelentős része lekerül a választható tankönyvek listájáról. Az RTL Klub híradójában elhangzott, hogy eddig majdnem 3900-an csatlakoztak a kezdeményezéshez. A céljuk az, hogy rávegyék a szülőket arra: akár saját pénzből, de a jobb tankönyveket vegyék meg.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a csatorna megkeresésére közölte, hogy szerintük a Szülői Hang véleményét nem lehet reprezentatívnak tekinteni.
„1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”
– fogalmaztak.
Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke azt mondta: tudomása szerint a PDSZ-szel nem folytak tárgyalások, „érdemi tárgyalások egyébként általában nem folynak érdemi kérdésekben”.

Magyar állampolgár lett az amerikai tiszteletes, aki miatt összeveszett Trump és Erdogan

Publikálás dátuma
2019.02.22 08:09
Andrew Brunson tiszteletes
Fotó: AFP/ ROBERTO SCHMIDT
A lelkipásztor a washingtoni magyar nagykövetségen tette le az állampolgársági esküt.
Magyar állampolgár lett az amerikai Andrew Brunson tiszteletes – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a washingtoni magyar nagykövetség. A tiszteletes, akinek nevét akkor ismerte meg a világ, amikor 2016 őszén Törökországban letartóztatták, ünnepélyes keretek között tette le az állampolgársági esküt a washingtoni magyar nagykövetségen. Az észak-karolinai presbiteriánus lelkész feleségének a dédapja volt magyar: Csopják Attila pénzügyminisztériumi tisztviselőként dolgozott, és a magyarországi baptista egyház első elöljárója volt 1906 és 1908 között. Andrew Brunson többször járt már Magyarországon, és gyermekei is magukénak vallják a magyar örökséget. A lelkipásztor évtizedeken keresztül a törökországi Izmirben élt, ahol kis protestáns templomot is létrehozott. 2016 októberében, a Recep Tayyip Erdogan elnök elleni törökországi puccskísérletet követően tartóztatták le. Azzal vádolták meg, hogy az Egyesült Államok javára kémkedett, és segítette a puccskísérlet hátterében sejtett, amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen prédikátor mozgalmát. 2017-ben a török államfő azt javasolta, hogy szabadon bocsátja a tiszteletest, ha Washington kiadja Ankarának a Pennsylvaniában élő Fethullah Gülent. Az amerikai kormány ezt visszautasította, és Donald Trump az amerikai–török viszony egyik sarkalatos kérdésévé tette a lelkipásztor szabadon bocsátását. Washington Törökország elleni szankciókkal érte el, hogy 2018 októberében szabadon engedték Andrew Brunsont. A tiszteletest és feleségét akkor Donald Trump elnök is fogadta a Fehér Házban.
Szerző