Előfizetés

Theresa Mayt kevesen szeretik

Egy friss YouGov-felmérés szerint Theresa May brit kormányfő az egyik legkevésbé népszerű politikus Európában.

 A Sky News jelentése szerint May különösen kevéssé kedvelt Németországban: 62 százalék ítéli meg negatívan, s csupán a megkérdezettek 17 százaléka nyilatkozott pozitívan a brit miniszterelnökről. Összességében így mínusz 45 százalékos a népszerűségi indexe. Franciaországban, és a skandináv államokban sem kedvelik Theresa Mayt, de saját honfitársai is többségében negatívan vélekednek a Downing Street 10. lakójáról. Mayről a britek 59 százaléka negatívan, 32 százaléka pozitívan nyilatkozott, így odahaza mínusz 27 százalékos a támogatottsága.

A YouGov mintegy 8 ezer ember véleményét kérte ki hét országban, általánosságban Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök megítélése a legkedvezőbb, Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnöké a legkedvezőtlenebb.

Kitüntetik John McCaint

Az amerikai alkotmány értelmezésével foglalkozó, pártoktól független, nonprofit szervezet, a National Constitution Center idén John McCain arizonai szenátort tünteti ki Szabadság-éremmel.

McCaint, a washingtoni szenátus fegyveres erők bizottságának elnökét, a 2008-as republikánus elnökjelöltet kiemelkedő államférfiúi teljesítményéért, egész élete során vállalt áldozataiért és szolgálatáért jutalmazzák. Az érmet októberben a központ igazgatótanácsának elnöke, Joe Biden volt demokrata alelnök adja majd át. „Kevés olyan őszinte, tiszteletreméltó és nagylelkű ember található a szenátusban, mint John McCain, akivel több mint húsz évet szolgáltunk együtt” – nyilatkozta Biden.

A 80 éves John McCain 35 évet szolgált a kongresszusban. A tavalyi elnökválasztási kampány során Donald Trump durván megsértette McCaint, aki több mint öt évet töltött vietnami hadifogságban. Trump megkérdőjelezte a szenátor hősiességét, pedig McCaint – admirálissá kinevezett apjára tekintettel – elengedték volna a vietnamiak, de ő visszautasította a kivételezést. McCain 2008-ban Barack Obamával szemben maradt alul az elnökválasztáson.

Mexikói börtönlázadás - 28 halálos áldozat

Legkevesebb 28 ember veszítette életét egy mexikói börtönben kitört összecsapásban. A Guerrero állambeli Acapulcóban, a Las Cruces állami börtön legszigorúbban őrzött szárnyában, rivális bandák között tört ki hadakozás, noha nem tudni, hogy mi volt a kiváltó ok. 

Hajnali négykor kezdődött a lázadás, a rendőrséget és a katonaságot is kirendelték a verekedés megfékezésére. Sokan megsebesültek, az áldozatokat megkéselték, több foglyot lefejeztek. Guerrero az egyik legveszélyesebb mexikói állam, az illegális drogtermelés egyik központja. Az incidens Mexikó számára igen kínos, mivel éppen akkor történt, amikor Acapulcóba látogatott az amerikai belbiztonsági miniszter, John Kelly.

A mexikói börtönviszonyok elviselhetetlenek, a börtönök túlzsúfoltak, a La Cruces börtönben mintegy 2000 rabot tartanak fogva. A helyi emberi jogi bizottság májusban kiadott éves jelentése már felhívta a figyelmet, hogy a börtönök vezetése nem gyakorol tényleges ellenőrzést, a foglyok önigazgatási rendszere pedig az erőszak és a korrupció melegágya. A bizottság 154 börtönt látogatott meg, ezek közül 71-ben a foglyok „uralkodnak”. Rendszeresek az összecsapások, júniusban az ország északi részén négy fogoly és három rendőr veszítette életét egy börtönlázadásban, márciusban négy foglyot mészároltak le a társai.