Karlovy Vary - Mindenkit megleptek a fődíjjal

Publikálás dátuma
2017.07.09. 16:52
Forrás: Facebook/Karlovy Vary International Film Festival
A verseny leggyengébb filmje győzött, a délszláv háborút kibeszélő mű viszont elnyerte a zsűri nagydíját. Magyar alkotást idén nem hívtak meg.

Hazai sikerrel zárult a 52-dik Karlovy Vary-i Nemzetközi filmfesztivál: a cseh-szlovák koprodukcióban készült Little Crusader (A kis kereszteslovag) című produkció nyerte meg a patinás Kristály Glóbuszt és az azzal járó mintegy huszonötezer amerikai dollárt. Európa egyik vezető, régiók egyetlen úgynevezett A-kategóriás (azaz csak premierfilmek versenyezhetnek) fesztiválja ezzel mindenkit meglepett. A Václáv Kadrnka rendező által jegyzett művel kapcsolatban a kritikusok körében konszenzus volt: a dolgozat a mezőny leggyengébb darabja és igen kevesen érezték magukban az elhivatottságot, hogy egyáltalán végigüljék a kézzelfogható történetet totálisan nélkülöző, a középkorban a fiát kereső apa kálváriáját.

A film előzetese:

A rendező, saját bevallása szerint Jaroslav Vrchlický egy versét adaptálta, nincs is ezzel semmi gond, de a mozgóképes verselésben Terrence Malick alkotásai mellett ez felesleges misszió. Még a fesztivál napilapja által felkért nemzetközi kritikus zsűri is a leggyengébb pontszámot adta a műnek a szombati gála előtt megjelenő számban. Így, ha valaki a cseh filmre fogadott a helyi bukmékereknél, könnyen lehet, hogy most új életet kezdhet.

FORRÁS: KARLOVY VARY FILM FESTIVAL

FORRÁS: KARLOVY VARY FILM FESTIVAL

A fődíjra mindenki az orosz Aritmiát várta, Boris Hlebnyikov új rendezését, melyben Oleg, az ifjú harmincas mentőorvos küzd a valósággal és kihűlő házasságával. Azért a zsűri nem ment el teljesen a film mellett, az Oleget alakító Alexander Yatsenko lett a legjobb színész.

Felvetődik a kérdés: mivel a magyar film igen jó szériáját éli – tavaly például Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című kamaradrámája lett a fődíjas –, miért nem szerepeltünk egy művel sem az erősnek még jóindulattal sem nevezhető versenyprogramban. A kérdés költői, mivel Karel Och művészeti igazgató sosem fog minket beavatni ilyen döntésekbe, de talán annyi következetest levonhatunk, hogy épp nem volt megfelelő független magyar produkció. Az utóbbi években magyar versenyművek általában a Magyar Nemzeti Filmalaptól független gyártású produkciók voltak, mint például a már említett Hajdu Szabolcs dráma, vagy Pálfi György Szabadesése. Egyszóval, a milliárdos nagy magyar produkciók minden bizonnyal fennakadtak a rostán.

Visszatérve a versenyhez: a fődíjas cseh „legofilmnél” szimpatikusabb, aktuálisabb és izgalmasabb mű a zsűri nagydíjával (ez tizenötezer dollárt ér) elismert délszláv dráma a Men Don’t Cry (A férfiak nem sírnak). A bosnyák Alen Drljevic története egy csapat férfi drámája, akiket egy hotelben összeeresztenek egy időre, hogy kibeszéljék az ellentéteiket. Hogy ez miért érdekes? Mert a délszláv háborúban ellentétes oldalakon harcoló emberekről van szó. A sebekkel kapcsolatban a tényekre mindenki másképp emlékszik, a kibeszélés egészen erős felütés, amely végül optimista lezárásban fut ki: az alkotók szerint azért mégiscsak van lehetőség a békés együttélésre a kevert vallású és nemzetiségű területeken – elsősorban persze Bosznia-Hercegovinában.

FOTÓ: SZALKAI RÉKA

FOTÓ: SZALKAI RÉKA

A szombat esti záró gála hőse Jeremy Renner amerikai filmcsillag volt, aki a fesztivál igazgatója (az egykoron szintén színész Jíri Bartoska) különdíját kapta. Miért is ne kaphatna ő egy ilyen elismerést, elvégre tényleg a pályája csúcsán van és sztárokra nagy szüksége van a másfélmilliárd forintnak megfelelő büdzsével megrendezett, nem állami fenntartású rendezvénynek. A média érdeklődését mindig a sztárok garantálják, ennek nagyon örülnek a szponzorok, így a show mehet tovább a maga útján. A fődíjjal kapcsolatos anomáliára pedig holnap már úgysem fog senki sem emlékezni.

Szavak helyett tettek
Jeremy Renner a Wind River című, indián rezervátumban játszódó thriller (augusztusban a magyar mozikban is látható lesz) miatt érkezett elsősorban Karlovy Vary-ba. A film premierje után tartott nyilvános beszélgetésen többen megkérdezték a színészt, hogy mit gondol arról, hogy Donald Trump a dakota olajvezeték mellé állt, de Renner csak annyit reagált, hogy politikai ügyekben nem áll módjában nyilatkozni. Amikor visszakérdeztek, hogy miért, így felelt: nem a szavak, a tettek a fontosak. A film, amelyet most láttak épp, egy politikai szempontból is érdekfeszítő mű. Valóban, a Wind River arra hívja fel a figyelmet, hogy az indián rezervátumokban történt bűntényeket senki sem tartja nyilván az Egyesült Államokban.

Frissítve: 2017.07.09. 22:03

Fidesz-ellenes tiltakozást hirdettek

Publikálás dátuma
2017.07.09. 14:40

Többek között a Fidesz-kormány és Polt Péter ellen szervez akciót július 22-ére az Élni Akarunk mozgalom "A Szövetség" címmel.

A Facebookon közzétett felhívásban azt írják: minden olyan politikailag aktív, változást vágyó embert várnak az eseményre, akiknél a fontossági sorrend úgy kezdődik, hogy:

1. a Fidesz-kormány és csatlósaik elnyerjék el méltó büntetésüket,

2. Polt Péter leváltását tartják a legfontosabb feladatnak,

3. tiszta és igazságos választást szeretnének.

"A parlamenti ellenzékre nem lehet számítani, hiszen csak a bársonyszékük megtartása a fontos számukra. Ezt az elmúlt időszak egyértelműen jelzi, a szavazóikat bele akarják rángatni abba a helyzetbe, mely 2014 megismétlődéséhez vezet - vélekednek. Úgy gondolják: nekünk, állampolgároknak kell az irányítást a kezünkbe venni, a változáshoz vezető útra együtt kell lépnünk. Ezért hirdették meg a Magyar Alternatíva egyesülettel a legszélesebb civil együttműködést, melyhez parlamenten kívüli pártokat is hívnak. 
Szerző

Ujhelyi: erre gondoljon, ha legközelebb kormányplakátot lát!

Publikálás dátuma
2017.07.09. 13:12
FOTÓ: Népszava
Csak egyetlen pillanatra gondoljunk abba bele, hogy mire lehetett volna fordítani az egészségügyben vagy az oktatásban azt a temérdek mennyiségű pénzt, amelyet az Orbán-kormány agymosó propagandára, plakátokra, vagy épp focira költött az elmúlt években. Könnyen demagógiával vádolható az, aki lélegeztető- vagy CT-gépben méri a kormányzati luxusberuházásokra fordított közpénzt, de a demagógnak látszó összehasonlításnak a mai Magyarországon komoly létjogosultsága van - írja e heti nyílt levelében Ujhelyi István, szocialista EP-képviselő, az MSZP alelnöke.

"Orbán Viktor és a Fidesz kedvelt agymosó szövege, hogy az Európai Unió elveszi a magyar emberek szuverenitását, megköti a magyar emberek által demokratikusan megválasztott kormány kezét a döntéshozatalban. Ez hazugság. Nettó, primitív hazugság. Egyszerűsítsük le az igazságot: az Európai Unió döntéseiben a magyar kormány is tevőlegesen közreműködik, az EU ráadásul számos területet hagy nemzeti hatáskörben, amely kapcsán legfeljebb csak ajánlásokat tesz, a döntés és a felelősség a kormány kezében van. Ilyen például az egészségügy, amelynek rothadó összeomlását az Unió is aggódva figyeli, de beleszólni nem tud az orbáni rezsim cserbenhagyó politikájába, mert az egészségügy megszervezése „nemzeti hatáskör”.

Akárcsak az oktatás, amelyet a magyar kormány az Unió beleszólása nélkül alakíthat a saját képére: látjuk is, hogy miközben a világ a progresszív, digitális alapú, közösségfejlesztő irányba halad, a magyar kormány szakmunkásokat és vissza nem kérdező rabszolgákat akar nevelni. Nemzeti hatáskör a választások megszervezése is, így a Fidesz kénye-kedve szerint nyúlhat bele a szabályokba és tömhet ki közpénzzel kamupártokat, akadályozhat meg népszavazásokat, vagy tehet például alkotmányellenes módon különbséget a határon túli új kettős állampolgárok és a százezerszám külföldre vándorolt magyar között.

Az Unió nemzeti hatáskörben hagyta a korrupció elleni fellépést is, az OLAF csak javaslatot tesz a tagállamok ügyészségeinek, amelyek maguk döntenek arról, hogy a feltárt ügyekben miként járnak el. Nem véletlen, hogy Orbánék nem akartak csatlakozni az Európai Ügyészség intézményéhez, ha ugyanis egy független szervezet tárná fel az uniós források elrablását, akkor tömött sorokban vezetnék el bilincsben a fideszes politikusokat, rokonságukat, szomszédaikat, a narancsbárók és oligarcha pénztárosok teljes pereputtyát. Legyen világos, amit az Unió nemzeti hatáskörben hagyott, azt Orbánék ellopták vagy hagyták tönkremenni.

Azt mondtam, hogy demagógiába hajló, ha lélegeztető-gépben számoljuk a kormányzati luxuskiadásokat. A mai Magyarországon viszont ez a tragikus valóság egyik igaz tünete. Minapi hír, hogy az ország egyetlen olyan kórházában, ahol szívátültetést végeznek gyermekeken, nincs CT-berendezés, így nem egyszer nyitott mellkassal rohannak a beteg gyerekekkel a szomszédos kórházba vizsgálatra. Csak a Soros György elleni fideszes gyűlöletkampány árából 40 darab CT-gépet lehetett volna vásárolni. Erre gondoljanak, amikor legközelebb meglátnak egy kormányplakátot - hívta fel a figyelmet a szocialista képviselő.

A magyar miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Száznegyvennyolcadik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom" - zárta nyílt levelét Ujhelyi.

 

Szerző