Előfizetés

"Rogán perelhet" - Eltüntették a Soros-plakátokat (Fotók)

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2017.07.09. 18:34
FOTÓK: Tóth Gergő
Az Együtt a XVI. kerületben három helyszínen eltakarította a kormány gyűlöletplakátjait. A rendőrség tudomásul vette az akciót. Szerdán már újabb helyszínre, Újbudára jelentettek be „nagytakarítást”.

Három helyszínen hat kormányzati gyűlöletplakátot távolított el vasárnap az Együtt XVI. kerületi képviselőjelöltje, Vajda Zoltán és a „Kerületi nagytakarítás” című rendezvényen vizes vödröt, spaklit ragadott 40-50 résztvevő.

Vajda Zoltán lapunak elmondta: a rendőrség tudomásul vette és végig korrektül biztosította a rendezvényt. Egyetlen feltételként azt szabták, hogy a plakáttakarításban résztvevőket igazoltatták és felírták az adataikat.

Így viszont nyilvánvalóan később a plakát közzétevője, a Rogán Antal vezette propagandaminisztérium kérhet kártérítést. „Hajrá!”- reagált a felvetésünkre Vajda, mondván: ha egy bűnöző, mint Rogán Antal pereli be, az őt nem zavarja. 

Vajda Zoltán elmondta: úgy fest, hogy mozgalom kezd lenni a plakátlevakarásból, így már többen jelezték számára is, hogy a saját környezetükben ugyanígy, polgári engedetlenségi akció keretében levakarnák a kormány propagandaplakátjait. Ami biztos, hogy szerda délutánra, a Budafoki út közelébe már az Együtt országos választmányának alelnöke, Kóber György is bejelentett egy ugyanilyen plakáttakarítási akciót.

A XVI. kerületi akcióra Vajdáék a helyi Fidesz képviselőit is meghívták, ám senki nem jött el. „Kicsit csalódott vagyok” -fogalmazott Vajda Zoltán.

A Fidesz reakciója csak annyi volt az eseményre, hogy valaki éjszaka az egyik eltávolításra váró gyűlöletplakátra felgraffitizte Vajda Zoltán nevét és hogy a képviselő is egy hazaáruló.

"A kormány látványberuházásokra költ"

Rendkívül fontos fejlesztések maradnak el, mert a kormány látványberuházásokra, a maga reklámozására költ - mondta az MTI-nek Csárdi Antal, az LMP fővárosi közgyűlési képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóját követően. 

Az ellenzéki politikus kifejtette: a héten megjelent hírek szerint az Országos Kardiológiai Intézetben nem tudtak ellátni egy súlyos állapotban lévő kisgyermeket megfelelő diagnosztikai készülék hiányában, ugyanakkor a vizes vb jövő pénteki megnyitó ünnepsége 3,5 milliárd forintba kerül. Az összeg feléből is luxus körülmények között meg lehetett volna rendezni a megnyitót, a másik feléből pedig öt MR-készüléket lehetne venni - hangsúlyozta a képviselő.

Csárdi Antal úgy fogalmazott, ma csak azok a beruházások, fejlesztések kapnak zöld utat, amelyek kampánycélokat szolgálnak, amelyek "alkalmat adnak a kormánynak, illetve a minisztereknek, hogy mutogathassák magukat". Az LMP képviselője példaként említette azt is, hogy eredetileg 25 milliárd forintra tervezték a vizes VB megrendezésének költségeit, de ezek most 130 milliárd körül vannak, és senki nem tudja pontosan megmondani, mi lesz a végső összeg. Ennek a feléből is tökéletes minőségben meg lehetett volna rendezni a sporteseményt, a megmaradó 65 milliárd forint pedig 200 MR-készülék megvásárlására lenne elég - jelentette ki.

A magyar egészségügy eszközigénye indokolná, hogy erre a célra fordítsanak nagyon komoly forrásokat - mondta Csárdi Antal, hangsúlyozva, hogy bárki kerülhet olyan helyzetbe, amikor szüksége lenne ilyen diagnosztikai eszközre.

37 fok a hét elején - Erős lehűlés a hét végén

Publikálás dátuma
2017.07.09. 17:34
Illusztráció: Thinkstock
A hét elején még akár 37 fok is lehet, a hét közepétől mérséklődik a hőség, a hétvégén többfelé 25 fokig sem emelkedik a hőmérséklet. Emellett sok napsütés várható, de többször záporok, heves zivatarok is lesznek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Veszélyjelzésükben azt írják: vasárnap még elsősorban a Dunántúlon fordulhat elő helyenként zivatar, viharos széllel, lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadékkal és jégesővel. A Dunántúl nyugati, délnyugati részén egy-egy helyen intenzív esőzés vagy heves zivatar is lehet.

Hétfőn az Északi-középhegység térségében alakulhat ki helyenként zivatar viharos széllel, a délutáni, esti órákban akár egy-egy heves zivatar is várható. Hétfőn az ország nagyobb részén 27 Celsius-fok felett alakul a napi középhőmérséklet, egyedül az Északi-középhegység térségében lehet ennél alacsonyabb, 25 fok körüli érték.

A hőség veszélye miatt hétfőre Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével az egész országra figyelmeztetést adtak ki. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Veszprém, Zala megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki.  A legalacsonyabb hőmérséklet hétfőn általában 18-23 fok között alakul, de északkeleten kissé hűvösebb is lehet. Napközben 31-37 fokig melegszik a levegő.

A többórás napsütés mellett viszont szórványosan - főként az északi és keleti országrészben - hétfőn is számítani lehet záporra, zivatarra, az Északi-középhegység tágabb környezetében akár heves zivatarra is. Több helyen erős, az Észak-Dunántúlon, valamint zivatarok környezetében viharos szél is várható. A heves zivatarok veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Kedden is többfelé megerősödik a szél. Emellett alapvetően napos idő várható, estig inkább csak északon helyenként, majd estétől a Dunántúlon már többfelé várható zápor, zivatar. A leghidegebb órákban 18-24 fok lehet. A nappali maximumok 27-36 fok között alakulnak. Északnyugaton lesz a leghűvösebb, délkeleten a legmelegebb.

Szerdán hajnalban, reggel még többfelé várható zápor, zivatar. Napközben már csak elvétve eshet és sok lesz a napsütés. Estétől északnyugat felől ismét többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Napközben időnként megélénkül, de zivatarok környezetében átmenetileg viharossá is fokozódhat a szél. A minimumhőmérséklet 17-22, a maximumhőmérséklet 28-33 fok között valószínű.

Csütörtökön hajnalban, reggel még többfelé várható eső, zápor, zivatar, napközben már csak néhol eshet és sok lesz a napsütés, de megerősödhet a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 15-21, a legmagasabb hőmérséklet 25-30 fok között alakul.

Pénteken több órára kisüthet a nap. Főként a nap második felében és főként nyugaton lehet zápor, zivatar. A leghidegebb órákban 12-17 fok lehet. Napközben 24-29 fokig melegszik a levegő.

Szombaton rövidebb időre süthet ki a nap, és többfelé eső, zápor, néhol zivatar is lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet 13-18, a legmagasabb hőmérséklet 22-27 fok között alakul.

Vasárnap a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett főként délen lehet elszórtan eső, zápor, zivatar. A minimumhőmérséklet 13-18 fok között valószínű. A nappali maximumok 23-29 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.