Előfizetés

Büntetések Horvátországban

Publikálás dátuma
2017.07.11. 07:39

Horgászjegy árak
1 nap - 2490 Ft
2 nap - 6225 Ft
1 hét - 12 450 Ft
1 hónap - 29 050 Ft

Mivel a magyar családoknál idén is Horvátország számít a legnépszerűbb külföldi úti célnak, így fontos hangsúlyozni, hogy nagyon komoly bírságra számíthat az, aki engedély nélkül pecázik az Adrián - írja a penzcentrum.hu. Hiába kommunikálják a horvát szállásadók - vélhetően azért, hogy magukhoz csábítsák a vendégeket -, hogy a tengerre nem kell náluk horgászengedély, de ez nem így van. Akár partról, akár csónakból, és akár csak egy zsebpecával is, de horgászunk az Adrián, akkor az engedély kiváltása kötelező. Az ellenőrzés ugyan nem túl gyakori, akit viszont elkapnak 3 ezer kunás, azaz 124,5 ezer forintos bírságra is számíthat. Horgászvizsga nem kell az engedély kiváltásához, amelyet 1, 3, 7, vagy 30 napos időintervallumra akár online, akár a helyszíni értékesítőhelyeken meg lehet vásárolni. Az árak ugyan eléggé borsosak, de még mindig jobb, mint a bírság.

Büntetik a meztelenkedést Hvar szigetén
Hétvégén már angol nyelvű táblák figyelmeztették a turistákat, amennyiben hiányos öltözetben vagy az arra nem kijelölt helyen fogyasztanak alkoholos italt, akár 700 euró (212 ezer forint) büntetést is fizethetnek. A táblákon képekkel illusztrálják, mit nem szabad a szigeten. Hiányos öltözetben sétálni a városban 500 euró büntetéssel jár. Amennyiben a hiányos öltözet bikinit vagy úszónadrágot takar, a büntetés 600 euró.
A legszigorúbb pénzbírságot, 700 eurót azokra szabják ki, akik közterületen fogyasztanak alkoholt és ételt. A táblán egy rendesen felöltözött, kézen fogva sétáló pár is látható, a kép mellett pedig az a szövet olvasható, hogy Spórolj a pénzeddel és élvezd Hvar szigetét (Save your money and enjoy Hvar). A polgármester megígérte: mindent megtesz annak érdekében, hogy a város visszanyerje méltóságát.

Elkészült a világ leghosszabb tenger feletti hídja

Publikálás dátuma
2017.07.11. 07:38

Elkészült a világ leghosszabb tenger feletti hídja, mely Kína, déli Kuangtung tartományát köti össze Hongkonggal és Makaóval. Az 55 kilométer hosszú hidat hét éve kezdték építeni és év végén nyitják meg a forgalom előtt.

Újra forrong Bukarest

Alig egy héttel az új román kormány beiktatása után, Bukarestben és a nagyobb városokban ismét tüntetésekre került sor. A néhány száz fős csoportok a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze, Laura Codruta Kövesi melletti szolidaritásukat fejezték ki vasárnap este. A főügyészt ugyanis meghallgatná a 2009-es elnökválasztás tisztaságát kivizsgáló parlamenti bizottság, de Kövesi nem kíván megjelenni a testület előtt. Hétfőn hivatalos levélben is megerősítette álláspontját, állítva, hogy semmiféle információja nincs a vizsgált esemény kapcsán. A parlament azért hozta létre a bizottságot, mert sajtóhírek szerint egyes állami tisztségviselők, köztük a titkosszolgálat vezetője és a korrupcióellenes főügyész, törvénytelenül befolyásolni próbálták a 2009-es elnökválasztást, hogy újabb mandátumhoz juttassák Traian Basescu akkor hivatalban lévő államfőt. Ha Kövesi nem jelenik meg a bizottság előtt, mint tette azt már két előző esetben is, a testület büntetőjogi feljelentést tehet Románia legrettegettebb tisztségviselője ellen, ami újabb utcai megmozdulásokat vetít előre.