Címervita - Perelhet az UTE

Publikálás dátuma
2017.07.11. 07:51
FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Akár jogi úton is kész megvédeni a régi címert az Újpesti Torna Egylet, többek között ez derült ki az egyesület tegnap kiadott közleményéből. Az egyesület így reagált az újpesti futballklubot működtető gazdasági társaság többségi tulajdonosának, a belga Roderick Duchatelet-nek a döntésére a címer megváltoztatásáról.

"Az Újpesti Torna Egylet - a szurkolók jelentős többségének (több mint 90%-nak) akaratával összhangban - mindent megtesz a jogszerűtlen, az egyesület tradícióját sértő címerhasználat megszüntetése érdekében" - kezdődik az egyesület közleménye, amely ezután felsorolja, mit tett az elmúlt években a labdarúgók érdekében. A felsorolásban megemlítik 2014-et, amikor az önkormányzat segítségével sikerült megmenteni a futballklubot a kizárástól és a visszasorolástól a legalacsonyabb osztályig, a BLSZ IV-ig. Egy évvel később 800 millió forintos támogatást kaptak a labdarúgók az egyesülettől a stadion felújítására, idén tavasszal pedig a pályafűtési rendszer kialakítására kapott 100 millió forintot az újpesti labdarúgás. 

"Az UTE 18 éve nem üzemeltetője a felnőtt labdarúgó csapatnak, de kisebbségi tulajdonosként mindig az újpesti felnőtt labdarúgás működését tartotta szem előtt, nem csak hangzatos szólamokban, hanem konkrét cselekedetekben. A címer használattal kapcsolatban a jogi helyzet rendezett, használata a felnőtt labdarúgó csapat számára ingyenes, a hasznosításról a felek egybehangzó akaratának megfelelően 2025-ig szerződés rendelkezik. Itt kívánjuk megjegyezni, hogy a hasznosításból az UTE-nak az elmúlt öt évben (a Duchatelet éra alatt) 0 Ft bevétele származott" - folytatódik a közlemény.

Az egyesület ezek után nyomatékosan felszólítja Duchatelet-t és Gyarmati Esztert, a futballklubot működtető gazdasági társaság ügyvezető igazgatóját arra, hogy továbbra is a régi címert használják a labdarúgók.

Lapunk egész nap próbálta elérni Gyarmatit, akinek a telefonja ki volt kapcsolva, sms-üzeneteinkre sem reagált.

Szombaton mintegy kétezer újpesti szurkoló tüntetett az újpesti stadionnál az új címer ellen, melyet július 3-án mutatott be a futballklub.

Szerző

Wimbledon - Búcsúzott a női világelső

Publikálás dátuma
2017.07.10. 23:30
Angelique Kerber Fotó: Shaun Botterill/Getty Images

A nyolcaddöntőben kiesett a wimbledoni tenisztornán a női világranglistát vezető német Angelique Kerber. A 29 éves világelsőt a spanyol Garbine Muguruza győzte le több mint kétórás csatában 4:6, 6:4, 6:4-re. Ezzel az is eldőlt, hogy a torna után már nem a német játékos vezeti majd a női világranglistát. A brit Johanna Konta szintén három szettben bizonyult jobbnak a francia Caroline Garciánál (7:6, 4:6, 6:4), ezzel 33 év elteltével ő az első szigetországi női játékos, aki nyolc között van Wimbledonban.

Fotó: Getty Images/ Michael Steele

Fotó: Getty Images/ Michael Steele


Szintén három játszmás meccsen kényszerült búcsúra Babos Tímea és a cseh Andrea Hlavackova: a negyedik helyen kiemelt duót a nyolc közé jutásért az orosz Szvetlana Kuznyecova és a francia Kristina Mladenovic múlta felül 2 óra 2 perces küzdelemben 6:3, 6:7, 6:3-ra.

Szerző

Újpesti címervita - Vétózott az UTE

Az Újpesti Torna Egylet hétfői közleményébe "ismételten és nyomatékosan" felszólította az Újpest FC labdarúgóklub vezetőit - Gyarmati Eszter ügyvezetőt és Roderick Duchatelet tulajdonost -, hogy azonnali hatállyal szüntessék meg a törvénysértő címerhasználatot.

Az UTE egyben jelzi, hogy ellenkező esetben "jogi úton védi meg az újpesti professzionális labdarúgás tradícióját".
A lila-fehér klub emlékeztet rá, hogy az UTE 18 éve nem üzemeltetője a felnőtt labdarúgócsapatnak, de "kisebbségi tulajdonosként mindig az újpesti felnőtt labdarúgás működését tartotta szem előtt, nem csak hangzatos szólamokban, hanem konkrét cselekedetekben".

"A címerhasználattal kapcsolatban a jogi helyzet rendezett, használata a felnőtt labdarúgócsapat számára ingyenes, a hasznosításról a felek egybehangzó akaratának megfelelően 2025-ig szerződés rendelkezik. Itt kívánjuk megjegyezni, hogy a hasznosításból az UTE-nak az elmúlt öt évben (a Duchatelet-éra alatt) 0 Ft bevétele származott. Mindezek után értetlenül állunk a belga tulajdonos jogszerűtlen címerhasználat megváltoztatásával kapcsolatban, amely egy álságos, senki által nem ellenőrizhető szavazásra épül" - áll a közleményben, amely részletezi, hogy az UTE az elmúlt években milyen segítséget nyújtott a labdarúgócsapatnak.

Az UTE elnöksége - a szurkolók tiltakozása nyomán - egyhangúlag döntött arról, hogy vétójogával élve nem járul hozzá a címerváltoztatáshoz, mert az az újpesti labdarúgás tradícióját sérti.

Az Újpest FC múlt hétfőn mutatta be az új címert, a futballcsapat honlapja szerint a több ezer beküldött voks alapján egyértelmű eredmény született a három szavazásra bocsátott tervezet között.

Az újpesti szurkolók szombaton tüntetésen követelték a régi címer visszaállítását.

Szerző