Green Holidays - Csalás miatt indított nyomozást a rendőrség

Csalás bűntett elkövetése miatt ismeretlen tettes ellen nyomozás indult a rendőrségen a Green Holidays csődje ügyében - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Az ellenőrzéssel is nagy gondok vannak, erre a Green Holidays csődje világított rá. Nagyobb hatáskört kell biztosítani az ellenőrző hatóságnak - mondta sajtótájékoztatón Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnöke.

A szigorításra azért is szükség van, mert mint kiderült a jogszabályok kijátszásával a Green Holidays utazásszervezési engedélyének megszerzése előtt egy utazásközvetítő cég az utazási csomag részeit jogellenesen, elemekre bontva értékesítette. Az utasok két különböző céggel szerződtek, ami alkalmas volt a fogyasztók megtévesztésére. (Olvasóink szerint számos szerződésben nem szerepelt a Green Holidays neve sem!) A kormányhivatal a jelenlegi szabályozás szerint csak utazásszervezőkkel szemben járhat el, szükséges lenne, hogy eljárhasson a hasonló, utazásszervezésnek tűnő esetekben is - mondta Erdei, aki emlékeztetett arra, hogy a Green Travel irodát tavaly törölték az utazásszervezők nyilvántartásából, de az iroda tevékenységét a csoporthoz tartozó a Green Holidays iroda vette át.

A MUISZ egyébként 2016 végén levélben hívta fel az engedélyezési hivatal figyelmét, hogy a Green Travel árualapját értékesítik, mégpedig szabálytalanul, több külön szerződéssel, külön számlázással. Az engedélyezési hivatal azonban hatáskör hiányában továbbította az ügyet a fogyasztóvédelmi hatóságnak és a versenyhivatalnak. Az uniós irányelv és a magyar szabályozás szerint sem lehet külön számlázással szétbontani az utazási csomagokat.

Az elnök szerint a vagyoni biztosítékot nem lenne célszerű emelni, és fontos lenne, hogy azt a hazaszállítás, valamint a kint tartózkodás megtérítésére lehessen használni, míg a kártérítésekre és a részvételi díjak visszafizetésére külön kötelező biztosítást írjanak elő a hatóságok.

A Green Holidays károsultak száma pontosan még nem ismert, mert a kárbejelentéseket július végéig összesíti az Uniqa Biztosító. Múlt csütörtökig közel 2000 kárbejelentést fogadott és több mint 83 millió forintot fordított a Green Holidays csődje miatt nehéz helyzetbe került utasok megsegítésére. A vagyoni biztosítékból a Törökországban ragadt utasok hazaszállítását, a kényszerű kint tartózkodás költségeit, illetve a már befizetett utazások előlegének, illetve részvételi díjának visszatérítését fizették. A cég az utasokkal szemben 500 millió forint erejéig teljesíti a Green Holidays irodát terhelő fizetési kötelezettségeket. Az utasoknak közvetlenül azokat a cégeket kell perelni, amelyekkel a szerződést aláírták, ha nem kapnak kártérítést a vagyoni biztosíték terhére.

Vasárnap estétől szerdáig közel 800 károsultnak segített hazajutni a biztosító cég. A szállásra fordított költségek eddig 26 millió 253 000  forintot tesznek ki, a biztosító 4 repülőjáratot foglalt, erre több mint  57 millió 150 ezer forintot fordítottak. A biztosító augusztus 1-jéig fogadja a további kárbejelentéseket.

A Green Holidays Kft. július másodikán vasárnap kora este jelentett fizetésképtelenséget. A társaság szervezésében aznap délelőtt még elindult egy magyar csoport Budapestről charterjárattal a törökországi Antalyába, de lefoglalt szálláshelyükre már nem jutottak el. Múlt szerdán minden utas hazaérkezett Magyarországra. 

Lásd még: Bizonyíték a gyenge ellenőrzésre

Szerző
Frissítve: 2017.07.10. 21:04

Kiszállt Hegedűs Zsuzsa mellől a CBA

Publikálás dátuma
2017.07.10. 19:45
Forrás: Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány
Mindhárom alapítója otthagyta az Orbán Viktor főtanácsadója által elnökölt Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványt.

Másfél évvel ezelőtt érzékeny veszteség érte a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványt. A Hegedűs Zsuzsa vezette szervezet mindhárom alapítója egy időben döntött ugyanis arról, kiszáll a gyerekéhezés leküzdésén dolgozó civil szervezet támogatásából.

Az alapítvány 2008. december 8-án jött létre a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a CBA Kereskedelmi Kft. és a Commitment Zrt.-nek köszönhetően. Az alapítók célja volt széles társadalmi összefogással biztosítani a leginkább veszélyeztetett helyeken az éhes és alultáplált gyermekek számára a megfelelő ennivalót. Az alapítványhoz beérkezett támogatásból a többgyerekes családoknak kishaszonállatokat, zöldség és gyümölcs vetőmagcsomagokat osztottak. Az élelmiszer-elosztás logisztikai feltételeit a CBA és a MAGOSZ, az alapítvány működéséhez szükséges feltételeket a Commitment biztosította.

A három alapító 9 év után, egyszerre látta úgy jónak, hogy ingyenesen egy magánszemélyre, Tímár László közbeszerzési tanácsadóra ruházza át az alapítói jogokat és kötelezettségeket. Erről 2016. februárban egyeztek meg, 2016. áprilisban hivatalosan is elváltak útjaik Hegedűstől. Az alapítvány elnökét megkérdeztük a válás okáról, a miniszterelnöki főtanácsadó, aki havi 1 milliós fizetésért dolgozik Orbán Viktornak, kurtán annyit felelt: „nyugdíjba mentek.” Furcsállottuk a kifejezést, mivel egy alapítvány alapítói státusza nyugdíjazással nem szüntethető meg, csak jogutódlással vagy a szervezet felszámolásával. Ezt az alapítványt ráadásul nem nyugdíjazásra alkalmas magánszemélyek alapították, hanem gazdasági társaságok és egy szervezet, amelyektől szintén idegen a nyugdíjazás. Az alapítói jogok ingyenes átruházásáról szóló dokumentumban annyit közöltek, a vagyoni juttatásaikat, az egyenként 500 ezer forintos hozzájárulást már teljesítették.

A kiválás során az alapítók kuratóriumi tagságát törölték, így a CBA részéről, az elnök Baldauf Lászlóét is, aki valóban nyugdíjba ment 2016. áprilisban. A CBA megkeresésünkre azonban nem az elnök visszavonulásával indokolta, hogy megszüntették az alapítvány támogatását, hanem azzal: más utat keresnek jószolgálati tevékenységükhöz. „Menedzsmentünk folyamatosan vizsgálja és mérlegeli azt, hogy társaságunk milyen célok megvalósulását segítse elő, illetve ennek kapcsán milyen szervezeteket támogasson. A Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványt hosszú évekig támogattuk, jelenleg azonban más szervezetek a segítő tevékenységünk kedvezményezettjei.” Arról az élelmiszer-kereskedelmi társaság nem tudott felvilágosítást adni, hogy az alapítás óta milyen értékben és milyen módon támogatták az alapítványt. „Az említett alapítványt nagyon sokrétűen támogattuk, mindennek anyagi nagyságrendjéről nem vezettünk nyilvántartást.”

Az alapítók hozzájárulásának értékét, mértékét Hegedűs se tudta megnevezni, annyit hozott a tudomásunkra, az alapítók 2010 óta önkéntesként vettek részt az alapítvány munkájában. Az egyelőre nem ismert, milyen évet zárt az alapítvány a régi alapítók nélkül, a májusi határidőre ugyanis nem tette közzé beszámolóját. Ez a késedelem még nem jelentős, a 2015-ös év beszámolóját 9 hónappal a határidő után, 2017. februárban publikálta a szervezet. Ami ismert, Hegedűs maximálisan elégedett a munkájával. Június közepén a Heti Válasznak maga számolt be arról, szerinte sikerült felszámolni Magyarországon a gyerekéhezést.

A Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvánnyal június végén foglalkoztunk, amikor bemutattuk azokat az ellentmondásokat, amiket Hegedűs Zsuzsa közölt velünk autóhasználatáról. Az elnök évek óta két luxusautó segítségével harcol a gyermekéhezés ellen. Az egyiket a miniszterelnöktől kapta használatba, a másik az általa vezetett alapítvány tulajdonába kerülhetett július elején, noha az alapító okirat szerint a szervezet kocsikra nem költhet. Hegedűs kérdésünkre nem tudta megmondani hány forintba került dupla gépkocsihasználata, mert a kormányzat beszerzéseit intéző Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság kezelésében van, amely tankolta is számára a járműveket.

Katedráról a kamionmosóba
Az ősalapító Commitment Zrt. nemcsak a jószolgálati tevékenységtől, oktatással foglalkozó korábbi tulajdonosaitól is megvált, ma már egy kamionmosó cég érdekeltsége. Ahogy az Átlátszó megírta, a céget 2003-ban Guller Zoltán alapította, aki az első Orbán-kormány idején az Oktatási Minisztérium közigazgatási államtitkárságán dolgozott, a cég szakmai vezetője Környei László volt, Pokorni Zoltán akkori oktatási miniszter egyik helyettes államtitkára. Az iskolai adminisztrációs szoftverek fejlesztésében utazó cég tavaly már csak 54 millió forint árbevételt ért el. Csúcsidőszaka 2014-ig tartott, ebben az időben fideszes irányítású önkormányzatok részére pedagógiai szakszolgálatot is biztosított. A lejtmenetét jelzi, hogy 2006-ban még 1 milliárd 210 millió forintos árbevétele 2014-re 100 millió alá esett. Ekkorra már Guller kiszállt a cégből, 2012-től a volt HÖOK-vezér, Ekler Gergely volt a tulajdonosa. 2014-ben egy magánszemélynek értékesítette, aki 2017. januárban egy prosperáló szabadbattyányi kamionmosó társaságnak adta el.Szerző

Kálmán Olga helyére lép Csintalan Sándor a Hír TV-n

Publikálás dátuma
2017.07.10. 19:32
FOTÓ: Vajda József
Csintalan Sándor volt politikus, a Hír TV-n rendszeresen feltűnő tévés veszi át ideiglenesen Kálmán Olga Egyenesen című műsorát Simicska Lajos tévéjében - írta meg a kormányközeli Origo. 

A cikkből persze kiderül, hogy a csere csak addig érvényes, amíg Kálmán Olga két hetes szabadságra megy. A lejáratókampányairól híres, kormánypropagandát terjesztő portál epésen megjegyzi, hogy bár a rossz nézettség (sic!) indokolná a műsorvezető végleges távozását, de nem erről van szó, Csintalan csak ideiglenesen ül az Egyenesen székébe.

A Hír TV vezérigazgató helyettese megerősítette, hogy semmiféle alapja nincs a pletykáknak, miszerint Kálmán Olga ne jönne vissza, a volt politikus csak ideiglenesen veszi át műsort.

FOTÓ: Vajda József

FOTÓ: Vajda József

Szerző