Előfizetés

Mégsem biztos, hogy exhumálják Salvador Dalít

Publikálás dátuma
2017.07.10. 20:37
1965-ös felvétel - FOTÓ: Hulton Archive
Mégsem biztos, hogy exhumálni fogják Salvador Dalít, előbb ugyanis összehasonlítják a magát a világhírű festő lányának nevező Pilar Abel és öccse DNS-mintáit - mondta el az asszony ügyvédje hétfőn a spanyol sajtónak.

Enrique Blánquez közölte: a művész örökségét kezelő Fundación Gala-Salvador Dalí nevű alapítvány fellebbezett az exhumálást elrendelő bírói döntéssel szemben, kérve az Abel-testvérek DNS-ének vizsgálatát, amelyből kiderülhet, hogy ugyanattól az apától származnak-e. Amennyiben igen, az alapítvány szerint Dalí holttestének kihantolása feleslegeséé válik. A mintavételt kedden végzik el - közölte az ügyvéd.

A most 61 éves Pilar Abel 2015-ben fordult a bírósághoz, kérve az apaság megállapítását. Állítása szerint édesanyja és a festő titkos kapcsolatot folytatott, amikor az asszony háztartási alkalmazottként dolgozott Dalí barátainál egy katalán tengerparti településen, Cadaquésben, ő pedig ebből a szerelmi viszonyból született.

Ha Pilar Abelről bebizonyosodik, hogy ő Salvador Dalí lánya, az örökség 25 százalékára tarthat igényt. Ez azonban már egy másik bírósági eljárás tárgya lehet. A szakértők szerint Dalí örökségének értéke felbecsülhetetlen, de egyes, a sajtóban megjelent becslések szerint több száz millió euróról lehet szó. Az ügy érinti a spanyol államot is mint a törvényes leszármazottak nélkül elhunyt művész örökösét.

Sosem találja ki, hol rejtegeti új történetét a Harry Potter írója

Publikálás dátuma
2017.07.10. 19:15
FOTÓ: Rob Stothard/Getty Images
Ötvenedik születésnapján az alkalmi ruhájára írta rá egy új történetét J. K. Rowling. A ruha azóta a gardróbjában lóg - mesélte a CNN-nek adott interjújában az írónő.

Bár júliusban született, tavaly halloweenkor tartotta az ötvenedik születésnapját - idézte fel a Harry Potter-regényfolyam szerzője. Mint mondta: a könyv nagy részét a születésnapi ruhájára írta. "Nem tudom, hogy valaha megjelenik-e, de most egy gardróbban lóg" - fűzte hozzá.

Az interjúban az árvákon segítő, Lumos elnevezésű alapítvány születéséről is beszélt. Mint felidézte, akkoriban különösen érzékeny volt a témára, mert éppen gyermeket várt. Egy vasárnapi újságban látta meg egy gyermek képét, akit egy cseh intézményben dróthálóval fedett ágyban tartottak a nap legnagyobb részében.

"Megdöbbentem és elszörnyedtem. Úgy éreztem, mindenképpen tennem kell valamit ezért a kisfiúért és a sorstársaiért" - emlékezett vissza.

Rowling elmondta, azért is megérintette a cikk, mert legjobban a tehetetlenségtől és a kis helyektől fél. Arra gondolt, hogy ez a kisfiú be van zárva a ketrecszerű ágyba, nem tud magáért szót emelni, és senki sem szól az érdekében.

Az írónő felidézte, hogy kiadója kérésére szerepeltek keresztnevei, a Joanne Kathleen helyett azok kezdőbetűi, a J. K. az első Harry Potter-regényen. Ugyanis mivel a történetet lányoknak és fiúknak is szánta, a kiadó jobbnak látta, ha egy ideig nem derül ki, hogy nő a szerző.

A regény azonban a megjelenés után nyomban elnyert egy díjat, Amerikában is kiadták, óriási publicitást kapott, így percek alatt kiderült, ki is az írója.

Megjegyezte, hogy magától sohasem választotta volna ezt az írói nevet, de olyan hálás volt a kiadónak, hogy tulajdonképpen bármilyen más névbe is belement volna. Manapság azonban már örül is az írói álnévnek, úgy érzi, ezzel jól el tudja választani a magánéletét, amelyben férjezett nevén, Jo Murray-ként szerepel.

Emlékfoszlányok Feketetóról

R. A.
Publikálás dátuma
2017.07.10. 07:48

Cserepes Károly neve a fiatalabb nemzedéknek sajnos már nem sokat mond, pedig őt tekinthetjük a magyar világzene előhírnökének. A 66 éves zeneszerző-hangszerelő a Kiss Ferenccel közösen alapított Vízöntő folkzenekarban vált ismertté, majd koncertalbumokat, színházi és filmzenéket, szerzői lemezeket, változatos performanszokat hozott létre. Kidolgozott egy alternatív zeneesztétikai módszert (ezt régóta tanítja is), s megalapította az Ipomea Műhely színpadi formációt. A világ legrangosabb világzenei toplistájára, a World Music Charts Europe-ra került új albuma, a Blacklake címe a nyugat-erdélyi Feketetó (Negreni) községre, az ottani hétvégi vásárok régi hangulatára utal. Néha olyan, mintha egy nyolcvanas években forgatott dokumentumfilm kísérőzenéje lenne, máskor autonóm – de szürreális, a valóságtól szándékosan elemelt – zenei szövet formálódik. Magyar, román és cigány, olykor balkáni hangszeres népzenei motívumokból indul ki – úgy, hogy az archív felvételeket minden esetben érintetlenül hagyja, de beágyazza egy modern, leginkább az ambientre emlékeztető hangzásvilágba. Szűrőkkel, zengetéssel, szokatlan vágásokkal dolgozik. Olyan legendás muzsikusok felvételeit használja fel, mint az erdélyi Fodor „Neti” Sándor, a cigányzenész Csányi Matyi vagy a Muzsikásban játszó Éri Péter. A végeredmény mestermű – felesleges fanyalogni, hogy ez aztán tényleg „rétegzene”.