Előfizetés

Gyorsan terjed a kolera Jemenben

Jemenben egyre gyorsabban terjed a kolerajárvány, a Nemzetközi Vöröskereszt adatai szerint az elmúlt tíz hétben már több mint 300 ezer ember fertőződött meg. Naponta mintegy 7 ezer új betegről érkezik jelentés – riadóztatott az ICRC. Az ENSZ azt jelentette, hogy már több mint 1700 ember veszítette életét a járványban.

A két éve tartó polgárháború miatt a jemeni egészségügyi rendszer összeomlott, nincs vízellátás, a higiéniai viszonyok nem megfelelőek, több mint 14,5 millió ember él elfogadhatatlan körülmények között, ez pedig melegágya a kolera terjedésének. Az emberek tünetei enyhék, de a legsúlyosabb esetek akár néhány óra leforgása alatt halálhoz vezethetnek, ha nem kap a beteg megfelelő kezelést.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint több mint 297 ezer megbetegedést jelentettek, a járvány a 23 jemeni megye közül egy kivétellel valamennyit érinti.

Kapcsolódó
Kolera a háború idején

Kenya fellép az al-Shabaab ellen

A kenyai hadsereg tegnap légicsapásokat hajtott végre a szomáliai iszlamista csoport, az al-Shabaab erdei rejtekhelye ellen. Az iszlamisták az elmúlt két hétben kilenc polgári személyt lefejeztek, s három rendőrt is meggyilkoltak Kenya Szomáliával határos Lamu térségében. Az al-Shabaab magára vállalta a rendőrgyilkosságokat. A kenyai rendőrség offenzívát indított a Boni erdő ellen, mivel feltételezéseik szerint ott az iszlamisták fő bázisa. Az al-Shabaab célja a nyugatbarát szomáliai kormány megdöntése s a sarija törvényén alapuló, iszlamista rendszer bevezetése. A terrorcsoport rendszeresen lecsap kenyai területen is, rá akarja kényszeríteni a kenyai fegyveres erőket, hogy vonuljanak ki Szomáliából. A kenyai csapatok az Afrikai Unió által létrehozott békefenntartó erő, az AMISOM keretében állomásoznak szomáliai területen.

Kapcsolódó
Ismét lecsapott az al-Shabaab

Lehallgatta a brit terrorelhárítást a líbiai hírszerzés

A brit kormány ragaszkodik hozzá, hogy titkos meghallgatáson tárgyalja a felső bíróság egy líbiai család elrablásának és kiadatásának ügyét, de már az első napon megdöbbentő részletek kerültek nyilvánosságra.

A The Guardian című lap szerint líbiai kémek 2003-ban lehallgatták a brit elhárítás, az MI6 antiterrorista részlege vezetőjének, Sir Mark Allennek egy telefonbeszélgetését. A brit és a líbiai hírszerzés egy másik alkalommal megosztotta egymással egy informátor jelentését, amely arról szólt, hogy Tony Blair volt brit kormányfőt meg akarták gyilkolni egy észak-afrikai útján. Moamer Kadhafi líbiai vezető kormányzatának megdöntése előtt ilyen bizalmas viszonyban volt a brit és a líbiai hírszerzés.

Egy kártérítést követelő líbiai emigráns, Abdel Hakim Belhadzs ügyvédje azt követeli, hogy nyílt tárgyaláson döntsenek perében. Belhadzst és terhes feleségét az MI6 és a CIA közös akciója keretében Malajziából rabolták el, s a Kadhafi-rezsim kínzóinak kezére adták. A líbiai emigráns Belhadzst egy iszlamista csoportban való részvétellel gyanúsították, ezért rabolták el.

A brit kormány nem engedélyezi, hogy a terrorelhárítás vezetője, Sir Mark Allen, s Jack Straw, a volt brit külügyminiszter saját védelmében vallomást tegyen a felső bíróság előtt. Boris Johnson, a brit diplomácia jelenlegi vezetője közleményben tudatta, hogy nem lehetne tisztességes tárgyalást tartani, ha csak nyilvános bizonyítékokat használhatnának fel a perben. Az ügy 2011-ben, a Kadhafi-rezsim megdöntését követően robbant ki, amikor kiderült, hogy a brit terrorelhárítás faxon érkezett üzeneteit találták meg a meglincselt líbiai elnök kémfőnökének irodájában. Ezek az iratok Belhadzs és felesége elrablásának ügyére vonatkoztak.