Előfizetés

Vizes vb - Gyalázatosan bántak korábbi bajnokainkkal

Publikálás dátuma
2017.07.11. 16:08
Látványkép a megnyitó helyszínéről. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Egykori olimpiai és világbajnok úszókat kértek fel szereplésre az utolsó pillanatban, majd egy napra rá közölték velük, hogy még sincs rájuk szükség a megnyitóünnepségen. Az egyik érintett számolt be az Indexnek arról, hogy a vizes világbajnokság nyitóünnepsége kapcsán alaposan megsértették, sőt nyugodtan mondhatjuk, megalázták a magyar úszósport elmúlt három-négy évtizedének legnagyobb alakjait. Csupa olimpiai, illetve világbajnok úszót. A történet minden egyes részlete maga a döbbenet.

A méregdrága rendezvény művészeti koncepciójának kidolgozása és megvalósítása a Művészetek Palotája (Müpa) feladata. Az intézmény nettó 1,8 milliárd forintért nyerte el a szerződést, a megnyitó teljes költségvetése pedig nagyjából nettó 3,4 milliárd forint.

A műsor rendezőjének megbízottja alig tíz nappal a megnyitó előtt kereste meg először az úszólegendákat – egy közvetítőn keresztül, telefonon –, hogy felkérje őket a műsorban való szereplésre.

A felkért sportolók igent mondtak a feladatra. Hat (!) nappal a megnyitó előtt kaptak írásos tájékoztatást a feladataikról, a főpróba időpontjáról és a megnyitó napjával kapcsolatos tudnivalókról. Ebből például az nem derült ki, hogy pontosan milyen ruhát kellene viselniük.

Aztán egy nap múlva megint levelet kaptak, amiben közölték velük, hogy sajnos még sincs rájuk szükség. Így, szó szerint.
Az éjjeli próba során a rendező úgy döntött, hogy a rendezvényen mégsem lesz szükség az olimpikonokra
– többek közt ez állt a Müpa hozzájuk is eljutó levelében.

„Nem szoktam foglalkozni az eredményeimmel. Tíz évben egy-két olyan nap van, amikor azt gondolom, hogy a múltam miatt fontos lehetnék. Ez egy ilyen nap lett volna” – fogalmazott egyik olimpiai bajnok úszónk mélységesen csalódottan.

Az Index szerint Seszták Miklós fejlesztési minisztert, a világbajnokság szervezőbizottságának elnökét mélyen felháborították a történtek, ezért több különböző lépés is történt a megsértett sportolók kiengesztelésére. Legfőként felajánlották, hogy egy teljesen új rendezvényt szerveznek nekik a Duna Arénában, ám ezt a felkérést elutasítás fogadta.
Ha letérdelnek, akkor sem leszünk ott – mondta erről egyikük, sőt ezen a ponton a közvetítő is közölte, hogy kiszállt.

A teljes cikket itt olvashatja!