Előfizetés

Snétberger Ferenc titkai

Retkes Attila
Publikálás dátuma
2017.07.12. 07:46

A nagyszerű gitárművész-zeneszerzőnek, a Berlin és Felsőörs – saját zenei tehetségkutató központja – között ingázó Snétberger Ferencnek két év alatt a második lemeze jelent meg Németország vezető független kiadójánál, az ECM Recordsnál. A tavalyi koncertalbum után ezúttal stúdiófelvétel született, amelyet magyar címmel (Titok) világszerte terjesztenek – a címadáson sokat töprenghetnek a külföldi jazzbarátok.

A muzsikát hallgatva azért nagy titkokra nem derül fény: akik az 1980-as évek vége, a Trio Stendhal óta követik Snétberger pályáját, azok számára nem lesznek komolyabb meglepetések. Van viszont sok kis apróság: szép dallamok, harmóniai és hangszerelési megoldások, finom modulációk, amik ámulatba ejthetik a hallgatót. Lágy, meleg tónusú gitárhangzás; a brazil bossa nova, a spanyol flamenco és a roma folklór motívumainak szerves beépülése jellemzi a főhős stílusos, esztétikus, helyenként virtuóz játékát. Ezúttal is kitűnő ritmus-szekció társul hozzá: a zeneszerzőként is figyelemre méltó svéd Anders Jormin nagybőgőzik és az amerikai avantgárd jazz emblematikus figurája, Joey Baron dobol. Az európai kortárs, kreatív, improvizatív zene idei termésének megkerülhetetlenül fontos produkciója.

Infó:

Snétberger Ferenc: Titok. ECM Records – Hangvető, 2017.

Boney M a falunapon

Hompola Krisztina
Publikálás dátuma
2017.07.12. 07:45
FOTÓ: GETTY IMAGES
A hetvenes évek sztárzenekarában ma már csak egy eredeti tag lép fel, mégis élénk az érdeklődés a 800 fős falu kezdeményezése iránt.

Egy nyolcszáz fős szabolcsi falu vezetője a testülettel karöltve úgy döntött, hogy a hagyományos falunapot idén egy volt, de a magyar lakosság jelentős hányada számára még ma is világsztár fellépésével teszi emlékezetessé. A hetvenes években világsikerű Boney M. július 15-én lép fel Szamossályiban, azon napon, amikor több milliárdot költ az ország a vizes VB nyitó gálájára.

Bíróné Dr. Dienes Csilla negyedszer polgármestere a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén, a szatmári síkságon elhelyezkedő Szamossályinak. Az igazgatásszervező-jogász polgármesternek rendezvényszervezési tapasztalata nincs, de – ahogy ő fogalmaz – merész típus. „Májusban a romániai Szatmárnémetiben, a Szatmári Megyei Napokon láttam fiatalkorom kedvenc zenekarát fellépni. És bár ez a Boney M már nem az a Boney M, amely akkor volt, a táncos lábú Bobby Farrel már nem él, a többiek is kicserélődtek, az eredeti zenekarból egyedül Sheyla Bonnick koncertezik még, a számaik ugyanazok, és éppoly fantasztikusan adják elő slágereiket, a Raszputyint, vagy a Daddy Cool-t, mint a hetvenes években, amikor még csak lemezről hallgathattam őket és táncoltam zenéjükre. Felvetettem az ötletet, a testület jóváhagyta és felvettem a kapcsolatot a szervezőkkel” - meséli a kezdetet a Népszavának a polgármester.

„Minden évben rendezünk falunapot, tavaly a Neoton Família játszott, ám nemzetközi fellépővel először van dolgunk. Az engedélyezéssel, a különleges igényekkel csak a szervezés közben szembesültünk, a hangosítás, a színpadtechnika, a LED-fal és a konfettifal Nyíregyházáról érkezik, mert ha már neves vendéget hívunk, megfelelő körülményeket kell biztosítanunk. Legalább megtanulom a koncertszervezést is, abból sosem lehet baj.” - árul el részleteket Bíróné Dr. Dienes Csilla.

Csillogás a diszkókban
A Boney M. az 1970-es évek egyik legsikeresebb, Frank Farian zenei producer által kitalált popegyüttese volt. A diszkózene háttérbe szorulása az 1980-as évek első felében a Boney M.-et is érzékenyen érintette, ám az együttes ebben az évtizedben is többször szerepelt a sikerlistákon. Többször koncerteztek Magyarországon is, tavaly például Monokon. Az együttest fénykorában az egyik legismertebb felvételével, a Rivers of Babylon-nal kapcsolatban plágiummal vádolták meg, de végül sikerült az ügyet peren kívüli megegyezéssel lezárni.

Szamossályi lakossága 800 fő, közülük 180 a 18 év alatti. De nem elsősorban nekik szól majd a Boney M, inkább a negyvenes-ötvenes korosztályt várják. A falunapon általában kétezren szoktak részt venni, most négyezer embert várnak a környékről, ám még a Dunántúlról is érdeklődtek a koncert iránt. „A falu lakossága nem lepődött meg a sztárfellépő meghívásán, inkább a fővárosiak csodálkoznak kissé.” A szegény régióban lévő szegény település költségvetésébe nagyjából egymillió forint iparűzési adó folyik be évente, az eddigi rendezvényeik nem voltak mínuszosak.

„Kicsit hazárdírozunk, de jó eséllyel nullszaldós lehet az 1200 Ft-os helyszíni belépőárral zajló koncert. Nem találkoztam ellenérzésekkel, senki nem szólalt fel amiatt, hogy ne ilyen „luxus” célokra költsünk. A cél nem a profit, hanem az, hogy a falu és a térség lakóinak művészeti élményt nyújtsunk, a szórakozás iránti igényüket helyben elégítsük ki, és legalább egy évben egyszer enyhítsük a nagy városoktól való nagy távolság miatt kialakult kulturális elzártságot. És persze az is, hogy megismerjék a falu nevét, és esetleg olyankor is eljöjjenek hozzánk, amikor nem zajlik falunap.” - hangoztatja Bíróné Dr. Dienes Csilla polgármester.

Túlbuzgók tiltása
A Boney-M Rasputin című slágere a hírhedt orosz szerzetesről, minden oroszok cárja, II. Miklós cár tanácsadójáról, Raszputyinról szólt. A Magyar Rádióban letiltották a dalt, állítólag azért, mert sértette szovjet barátaink érzékenységét. Később kiderült, hogy túlbuzgó magyar illetékesek döntöttek, hiszen – a nyugati együttesek közül elsőként – a Boney M. 1978-ban fellépett a Szovjetunióban, és műsorukban a kifogásolt dal is szerepelt, amellyel kirobbanó sikert arattak.

Mécs Károly: mélységesen gyászolom Schubert Évát

Schubert Évának csodálatos, alkotó élete volt, tanítványai rajongtak érte és közönsége, pályatársai is nagyon szerették - mondta Mécs Károly, hangsúlyozva, hogy a színésznő halálával "nagy embert vesztettünk el".

"Mélységesen gyászolom Évát, és nagyon fog hiányozni emberileg és művészileg is" - fogalmazott Mécs Károly, hozzátéve, hogy nagyon közeli barátok voltak, még pár nappal ezelőtt is együtt voltak. Mint kiemelte, Schubert Éva olyan drámai színésznő volt, akitől a humor sem állt távol. Rendkívül jó megjelenésű és hihetetlenül okos volt, több nyelven, franciául, németül, latinul beszélt és fordított is. Magyar és német színpadon is játszott.

Felidézte, hogy együtt is színpadra léptek a szekszárdi német színházban Brecht Koldusoperájában, közös önálló estjük volt Schubert Évával és férjével, Verebes Károllyal együtt Molnár Ferenc írásaiból. "Millió emlékem van róluk" - mondta, hozzáfűzve, hogy a közös fellépések mellett magánemberként is összejártak. Szép esték voltak, Feleki Kamillal, Kautzky Jóskával, igazi szalon volt Schubert Évánál - hangsúlyozta Mécs Károly.

A színésznő könyvet is megjelentetett, tanított a zeneművészeti főiskolán színészmesterséget, növendékei hihetetlenül ragaszkodnak hozzá. "Egészen kiváló intellektus volt, darabokat fordított, franciáról magyarra. Az egész élete alkotás, egy alkotáshalmaz" - fogalmazott Mécs Károly, hozzátéve: nem volt publikus, hogy a színésznő milyen sokrétű munkát végez.

Schubert Éva a zenéhez is értett. Remekül zongorázott, még betegen is játszott. "A muzsika a mindene volt, az életét elkísérte, hogy klasszikus zenét hallgatott, járatos volt mind a zeneirodalomban, mind az alkotóművészetben" - mondta Mécs Károly. Kiemelte, hogy Schubert Évát mindenütt nagyon szerette a közönség és a pályatársak is. "Végtelenül kedves, és rendkívül szolgálatkész, aranyos ember volt... olyan színfolt a magyar színművészetben, amely ritka" - hangsúlyozta.

A színésznő drámai erejét méltatva szerepei közül kiemelte Roberto Athayde Margarida asszony című monodrámájának címszerepét és Orbánné szerepét Örkény István Macskajáték című művében. Mint mondta, betegségét nagyon megszenvedte, de zokszó nélkül, önuralommal viselte. Lánya szeretettel, törődéssel vette körül, mindent megtett, hogy könnyebb legyen édesanyja életének utolsó szakasza, amikor már betegséggel küzdött. E hosszú idő alatt szellemi erejének végig teljes birtokában volt, hősiesen és póz nélkül tűrte a kínszenvedéseket. Amikor egy ilyen nagyszerű ember távozik, mindig nagy űrt hagy maga után - hangsúlyozta Mécs Károly a kedden elhunyt Schubert Évára emlékezve.

Kapcsolódó
Meghalt Schubert Éva