Nyomoznak a megvert 444-es újságírónő ellen

Rágalmazás vádjával elrendelte a nyomozást a Budai Központi Kerületi Bíróság a 444.hu videósa, Halász Júlia ellen – adta hírül a Pesti Srácok.

Halász Júlia azt állítja: Szabó László fideszes kampányfőnök-helyettes egy nyilvános nemzeti konzultációs rendezvényen belekötött, majd kezét kicsavarva elvette tőle a telefonját és kituszkolta őt az épületből. Halász az eset után feljelentést tett Szabóval szemben és a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozást indított az ügyben. Ezt követően Szabó is feljelentette az újságírónőt rágalmazás gyanújával.

Szerző

Paks 2 - Elbuktak Hadházyék újabb népszavazási kérdései

Publikálás dátuma
2017.07.11. 19:50
A Paks 2-vel kapcsolatos kérdések buktak el FOTÓ: Népszava
Újabb, a paksi atomerőmű bővítésének megakadályozását célzó népszavazási kérdések hitelesítését tagadta meg keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A három kérdést Szél Bernadett, illetve Hadházy Ákos, az LMP két társelnöke nyújtotta be, magánszemélyként.

Szél Bernadett első kérdése úgy szólt: "Egyetért-e azzal, hogy ne kezdődhessen új atomerőművi blokk építése Magyarországon, amíg a nagy aktivitású használt fűtőelemek végleges tárolásának helyéről nem születik parlamenti döntés?" Az NVB ennek a kérdésnek a hitelesítését 10:1 arányban arra hivatkozva tagadta meg, hogy a kérdés a paksi bővítésről szóló nemzetközi szerződésben foglalt kötelezettséget érint, nemzetközi szerződésről azonban nem lehet népszavazást tartani. Emellett a bizottság szerint megtévesztő is, mert látszólag a fűtőelemek végleges tárolására vonatkozik a kérdés, tartalmában azonban az erőműbővítés megakadályozására irányul. 

Szél Bernadett második kérdését úgy fogalmazta meg: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyarországon egyidejűleg üzemelő atomerőművi blokkok összesített teljesítménye a 2000 megawattot ne haladhassa meg?" Az NVB a hitelesítés megtagadásakor hivatkozott arra, a kérdés nemzetközi szerződésbe ütközik, emellett megtévesztő is, mivel azt sugallja, a népszavazással megakadályozható lenne a paksi bővítés, ám a tervek szerint 2025-ig helyezik majd üzembe az új atomerőművi blokkot, az eredményes népszavazás azonban legfeljebb 2021-ig kötelezné az Országgyűlést. 

Hadházy Ákos kérdése úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt, amely megtiltja Magyarország területén a nagy aktivitású nukleáris hulladék tárolását?" Az NVB 10:1 arányban ennek a hitelesítését is megtagadta, mert az nemzetközi szerződésből eredő kötelezettséget érint, a bővítésről szóló szerződés ugyanis kifejezetten rendelkezik a fűtőelemek kezeléséről. Emellett a kérdésben tartott eredményes népszavazás nyomán Magyarországnak meg kellene állapodnia egy harmadik országgal a nagy aktivitású nukleáris hulladék tárolásáról, de ezt az Euratom-szerződés alapján nem teheti meg önállóan. 

A döntések nem jogerősek, ellenük 15 napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához. Ferenczi István, az LMP országos elnökségi tagja az NVB döntéseit kommentálva újságíróknak sajnálatosnak nevezte, hogy továbbra sem lehet népszavazást tartani a paksi bővítésről, "hiába akarja azt az emberek többsége". Mint mondta, a kormány az emberek többségének akarata ellenére kormányoz, és figyelmen kívül hagyja a környezeti biztonsági kockázatokat, valamint a gazdasági racionalitást is. 

Az NVB ülésén Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke beszámolt arról, hogy megkezdték a felkészülést a jövő évi országgyűlési választásra. Úgy döntöttek, lehetővé teszik a jelölőszervezeteknek, hogy - amennyiben ezt igénylik - az NVI tájékoztatja őket arról, ha a jelölőszervezet nevében kifogást, fellebbezést nyújtanak be. 

Az NVI elnöke tájékoztatta a bizottságot arról is, hogy az internetről érkező támadások kivédésére tervezik egy választásinformatikai biztonsági műveleti központ létrehozását, amelyben többek között a Belügyminisztérium, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt., valamint az Idomsoft Zrt. szakemberei vennének részt. Hozzátette: Magyarországon a szavazás és a szavazás eredményének összesítése papíralapon történik, a választási honlapon mindössze a gyorsabb tájékoztatás érdekében hozzák nyilvánosságra a papíralapú jegyzőkönyvek eredményét. Ez azt jelenti, hogy az NVI a papíralapú jegyzőkönyvekből egy vészhelyzeti forgatókönyv előírásai alapján akkor is biztos választási eredményt tud közölni, ha a választási informatikai rendszert támadás éri - hangsúlyozta.

Elmondta azt is, kezdeményezik az Igazságügyi Minisztériumnál, hogy a vonatkozó rendeletet úgy alkossák majd meg, hogy 17.30 után 18.30-kor is legyen napközbeni jelentés a szavazáson megjelentek számáról.  Az NVB az ülésen felkérte az NVI-t a "Tiltsák be a glifozátot, és védjék meg az embereket és a környezetet a mérgező növényvédő szerektől" elnevezésű európai polgári kezdeményezéshez összegyűjtött aláírások ellenőrzésére, az irodának október 8-áig kell jelentést tennie az ellenőrzés eredményéről.

Az LMP-nek nem ez az első próbálkozása az NVB-nél. Az ellenzéki párt a most beadott és visszautasított kérdéseken túl már 13 népszavazási kezdeményezést nyújtott be; ezek közül 11-et utasított vissza a bizottság.

Szerző

Soros György szóvivője: "Európa-ellenes a Fidesz uszítása"

Publikálás dátuma
2017.07.11. 19:36
FOTÓ: Molnár Ádám
Soros György szóvivője közleményben utasította vissza a magyar kormány plakátkampányát, amely, mint hangsúlyozza, „Európa legsötétebb időszakát idézi fel”. 

Michael Vachon közleményében megemlíti, hogy a 12,9 millió dolláros propagandakampány világos antiszemita felhangjai miatt felháborította a magyar zsidó közösséget. A Mazsihisz, akárcsak Izrael budapesti nagykövete a plakátok azonnal eltávolítását követeli.

A közlemény rámutat, az antiszemitizmus vádját visszautasító Fidesz meghamisítja Soros György nézeteit a migrációs válság és a menekültügy kérdésében. A Holocaust-túlélő milliárdos első kézből tudja, mit jelent halálos veszélyben élni, visszaemlékszik arra, hogy a nemzetközi közösség elutasította a nácik elől menekülő zsidók befogadását, s empátiával viseltetik a háború sújtotta Szíriából és máshonnan menekülők problémáival szemben.

Soros azt javasolja, hogy részesítsék támogatásban azokat a fejlődő országokat, amelyek a menedékkérők 89 százalékát befogadják, s azt javasolja, hogy Európa legálisan ellenőrzött, átvilágított menekülteket fogadjon be. „A magyar kormány idegengyűlölete és a menekültek démonizálása Európa-ellenes” – mutat rá a közlemény, hozzátéve: Orbán Viktor fantáziájában létezik az az állítás, hogy Soros egymillió illegális bevándorló európai befogadását sürgetné. 

Szerző
Frissítve: 2017.07.11. 19:50