Bemutatták a vb érmeit

Publikálás dátuma
2017.07.12. 07:57

Hivatalosan is bemutatták a pénteken kezdődő vizes világbajnokság érmeit. A nyíltvízi úszás versenyszámain kiosztott darabokon a Balaton látható, mivel ezeket a versenyeket a tóban rendezik. A többi sportoló olyan érmet kap, amelyen a Budapesten keresztül folyó Duna szemlélhető.

Szerző

Budapest olimpia nélkül maradhat

Publikálás dátuma
2017.07.12. 07:55

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tegnap úgy döntött, hogy a NOB szeptemberi kongresszusán egyszerre döntenek a 2024-es és a 2028-as olimpia odaítéléséről. Magyar szempontól ez azt jelenti, hogy Budapestnek a 11 év múlva sorra kerülő ötkarikás játékok megrendezésére sincs esélye, mivel ennek házigazdája szinte biztosan az Egyesült Államokbeli Los Angeles lesz.

A magyar pályázatot azt követően vonták vissza, hogy a Momentum Mozgalom Budapesten tartott aláírásgyűjtésén elegendő szignó gyűlt össze arra: referendumot írjanak ki a kérdésről. Fürjes Balázs, a Budapest 2024 olimpiai projekt vezetője áprilisban, az Insidethegames.com-nak adott interjújában ezzel kapcsolatban azt mondta, minden tervezett beruházást megvalósítanak, ami azt is jelenti, hogy „a 2024-es projekt releváns lehet 2028-ban, vagy 2032-ben”.

Az „olimpiai álomból” azonban egyelőre biztosan nem lesz valóság. A 2024-es rendezés toronymagas esélyese Párizs. Emmanuel Macron francia elnök is nagy lehetőségnek nevezte az olimpiát. Los Angeles, mint említettük, szintén biztos befutó négy évvel később. A NOB kongresszusát szeptember 13-án rendezik meg a perui fővárosban.

Thomas Bach, a NOB elnöke történelminek nevezte a kettős odaítélésről szóló döntést. Legutóbb 1921-ben döntöttek egyszerre két olimpia házigazdájáról, akkor az 1924-es játékokat éppen Párizsnak, míg az 1928-ast Amszterdamnak ítélték oda. Korai ugyan a 2032-es rendezésről beszélni, ám India jelezte: érdekelné az ötkarikás játékok lebonyolítása. Már most biztos: Budapestnek nehéz lesz versenyeznie Újdelhivel.

Szerző

Visszatér a BL-be a Budapest Honvéd

Publikálás dátuma
2017.07.12. 07:55

Huszonnégy év után ma este ismét a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtezőjében lép pályára a Budapest Honvéd. Az esélytelenek nyugalmával készülhet a magyar bajnok.

Utazás az ismeretlenbe. Akár így is összefoglalható a Honvéd izraeli túrája, hiszen a BL 2. selejtezőkörét a Hapoel Beer-Sheva vendégeként kezdő kispesti csapat játékosai közül egyedüliként Laczkó Zsolt élhette át – még 2010-ben, a Debrecen játékosaként –, hogy milyen élmény a legrangosabb európai sorozatban játszani. Nem úgy Izrael bajnokcsapatának tagjai, akik a legutóbbi kiírásban bár a rájátszásban lemaradtak a kvalifikációról, az Európa-ligában folytathatták, ahol például az olasz Internazionalét oda-vissza legyőzve a csoportjukból is továbbjutottak.

Az út mindenesetre már tegnap megkezdődött a magyarok számára: a Honvéd küldöttsége és szurkolói reggel repülőre szálltak. Aligha merészség kijelenteni, hogy szerda este, a Turner-stadionban a több ezer kilométeres távolság leküzdésénél is komolyabb próbatétel vár a budapestiekre.

„A két ország labdarúgása közti a különbség már négy évvel ezelőtt is megmutatkozott, amikor a Maccabi Tel-Aviv Győrben nyert 3-0-ra – utalt a két nemzet csapatai közti legutóbbi BL-találkozóra a Népszavának nyilatkozó Pisont István. – Évek óta mondom, hogy az izraeli futballt nem szabad lenézni, előttünk állnak. A Beitar is bebizonyította a Vasas ellen, hogy jó csapat, tudatosan, taktikusan játszottak, megérdemelten jutottak tovább" – közölte.

No, igen: az angyalföldiek – összesítésben 7-3-ra elveszített – Európa-liga selejtezőjéből kiindulva sem lehet azt mondani, hogy egyszerű a Honvéd helyzete.

„Elég, ha annyit mondok, hogy a Hapoel Beer-Sheva még erősebb csapat, mint a Vasast kiejtő Beitar Jeruzsálem…” - mondta el lapunknak a korábban Izraelben futballozó Pisont, akit a Vasas múlt heti visszavágója előtt a korábbi klubtársak, Sallói István és Hamar István társaságában percekig éltetett, ünnepelt a Beitar-tábor. – Josszi Benajunt kérdeztem a lefújás után a Hapoelről, ő azt mondta, otthon képtelenség megverni őket. Bízom benne, hogy megállítjuk a menetelésüket, de azzal talán nem árulok el újat, hogy egyértelműen a Beer-Sheva az esélyesebb – hangsúlyozta a napjainkban a Honvéd tartalékcsapatának edzőjeként tevékenykedő szakember.

Az izraeli sajtó egyébként tisztelettel készül a tétmérkőzésen is debütáló új tréner, Erik van der Meer által felkészített magyar bajnok vendégjátékára. A one.co.il felvezetőjében például hosszan méltatta a kispestiek sikeres és eredményes múltját, a mai együttesből pedig három játékost emelt ki, akitől tarthatnak a közel-keletiek: Eppel Mártont, Davide Lanzafamét és az újonnan igazolt visszatérőt, Danilót.

A házigazda keretéből, magyar szempontból Korhut Mihály lehet érdekes, aki tavaly nyári átigazolása óta – leszámítva januári sérülését – megkerülhetetlen tényező a Hapoel kezdőcsapatában. Mellette az FC Barcelona világhírű akadémiájának neveltje, a Beer-Shevához néhány hete csatlakozó Isaac Cuenca érdemelt volna kitüntetett figyelmet, a spanyol azonban sajtóhírek szerint a párharc mindkét találkozóját kihagyni kényszerül sérülés miatt.

Mondjuk, mindezt aligha bánja bárki, aki a kispestiekért szorít.

Szerző