Előfizetés

Megvan, ki írja a hetes-jelentést

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2017.07.11. 23:21

Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő fogja írni a magyarországi jogállamiság működését értékelő európai parlamenti különjelentést - döntött kedd este a képviselőtestület Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának vezetősége. 

A politikai frakciók koordinátorai a 43 éves politikusra bízták, hogy kidolgozza az EU történetének első hivatalos javaslatát, amely eljárást kezdeményez egy demokratikus értékeket veszélyeztető tagállammal szemben. A szakbizottság vezetősége azért választotta Judith Sargentinit, mert a Zöldeknek eleve járt egy fontos raportőri megbízatás, a képviselő ráadásul maga jelentkezett a feladatra. A másik jelölt Claude Moraes, a testület brit szocialista elnöke volt, aki - hírek szerint - húzódozott a megbízatástól.

Az Európai Parlament (EP) május 17-ikén elfogadott állásfoglalásában szólította fel a szakbizottságot, hogy készítsen különjelentést, amiben felkéri a kormányok képviselőiből álló döntéshozó Tanácsot az EU Szerződések 7. cikkelyében foglalt eljárás elindítására. Az EP úgy ítélte meg, hogy jelenleg Magyarországon súlyos veszélyben vannak az unió alapértékei, ezért indokolt a szankciók lehetőségét is magában foglaló procedúra elindítása. Miután a képviselőtestület elnöke és frakcióvezetői néhány hete zöld utat adtak az úgynevezett indoklással ellátott javaslat kidolgozásának, a szakbizottság vezetősége hosszas egyeztetések után kijelölte a jelentéstevőt. A raportőrnek az lesz a feladata, hogy részletezze és bizonyítékokkal támassza alá a májusi állásfoglalásban szereplő parlamenti véleményt. A különjelentést a képviselőtestület kétharmadának kell jóváhagynia.

A javaslat megírása és elfogadása egy hosszas egyeztetési folyamat első lépése, amelyet csak akkor követnének továbbiak, ha nem vezetnének eredményre a folyamat részeként megkezdett egyeztetések a magyar kormánnyal. Ebben az esetben a 7. cikk szerinti eljárás a második szakaszába lépne, amelyben már nem az uniós értékek súlyos veszélyeztetéséről, hanem nyilvánvaló és rendszerszintű megsértéséről szavaznának a kormányok. Csak ez után kerülhet sor tényleges szankciók elrendelésére, amelyhez azonban a tagországok teljes egyetértése szükséges.

A nyári napsütésé lesz a főszerep szerdán

Publikálás dátuma
2017.07.11. 22:16
Illusztráció: Thinkstock
Szerdán a délelőtti órákra már elvonulnak a záporok, zivatarok, többórás napsütés lesz jellemző, délutánra 28-34 fok között alakulhat a hőmérséklet. A légmozgás mérsékelt marad, csak néhol élénkülhet meg. Estétől jöhetnek csak újabb zivatarok nyugati irányból. Frontmentes idő.

Csütörtökre virradóan egy újabb hidegfront vonul keresztül az országon éjjeli záporokat, nyugaton zivatarokat is okozva. A sok napsütés mellett többfelé erős, viharos lehet az északias szél. 14-21 fokos hajnalra ébredhetünk. Megszűnik a kánikula, a hőmérséklet mindenütt 28 fok alatt marad. 

Pénteken északnyugaton fordulhat elő egy-egy zápor,akár zivatar is. Mérsékelt marad a változó irányú légmozgás, csak a zivatarok környezetében erősödhet meg a szél. Délután 23-27 fokra van kilátás.

Szombaton már több csapadék lehet, záporok, északkeleten zivatarok formájában. Az északias szél ismét feltámad. 21-28 fokot mérhetünk, délkeleti maximumokkal. Vasárnap előreláthatólag nem várható csapadék, néhol élénkülhet csak meg a szél, 23-28 fokos maximumokra van kilátás - írja az Időkép.

Vihar - Másodfokú riasztást adtak ki a Dunántúlra

Publikálás dátuma
2017.07.11. 21:39
Illusztráció: Thinkstock
A heves zivatarok veszélye miatt több dunántúli járásra másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat kedd délután.

Az érintett területeken a következő órákban olyan heves zivatarok lehetnek, amelyeket akár 90 kilométer/óránál erősebb széllökés, intenzív esőzés kísérhet, és akár nagyméretű jégdarabok is hullhatnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna és Zala megyében lehetnek másodfokú riasztások a heves zivatarok miatt. Budapesten és Pest, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megyében elsőfokú a figyelmeztetés. 

Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. A meteorológiai szolgálat azt írta: délután, kora este elsősorban a Dunántúlon várhatók délnyugat felől zivatarok. Emellett általában az országban egy délnyugat-északkelet tengely menti sávban (Dél-Dunántúl, középső országrész, északkelet) alakulhatnak ki zivatarok.

A zivatarokat viharos szél, intenzív csapadék kísérheti. Néhol, kiemelten az Alpokalján, a Dél-Dunántúlon, illetve északkeleten heves zivatar is előfordulhat 90 kilométer/óra feletti széllel és jégesővel. Késő este nyugat felől kiterjedt zivatarrendszer várható, amely szerda reggeltől kelet felé távolodik. Éjszaka az ország déli felén várható több intenzív csapadékgóc kialakulása, amelyhez felhőszakadás, jégeső és viharos szél társulhat.

Szerdán napközben az ország döntő részén átmenetileg nyugodt időjárás várható, majd késő este nyugat felől hidegfront érkezik. A záporokkal, zivatarokkal, megerősödő, zivatar környezetében viharossá fokozódó széllel érkező front várhatóan éjfél körül éri el a Duna vonalát. A Dunántúl nyugati részén heves zivatar is kialakulhat.

Az északi, északnyugati országrészben már kedden enyhül a hőség, az ország nagyobb részén azonban 26-29 fokos középhőmérséklet várható. Emiatt Békés és Csongrád megyében továbbra is harmadfokú, több megyében első- és másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Azt írták: szerdán az ország délkeleti felén még 25, 26, máshol 25 fok alatti középhőmérséklet várható. Az előrejelzés szerint a minimumok 17 és 23, a maximumok 28 és 32 fok között alakulnak.