Előfizetés

Magasra nyúló árnyak a Voldemort-ügyben

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2017.07.12. 14:16
Mengyi Roland még az Országgyűlésben. FOTÓ: Tóth Gergő
Az ügyészség csak a fideszes Mengyi Rolandot vádolta meg a döntéshozók közül, ám a vallomásokból úgy tűnik, hogy másnak is tudnia kellett a csaláskísérletről. Mengyiék szerint az egész csak félreértés.

„Annyit mondtak, hogy álljak bele, tisztázzam magam a bíróság előtt" - mondta Mengyi Roland fideszes képviselő a Fővárosi Törvényszék folyosóján arra a kérdésünkre, hogy a Fideszben mit mondtak neki útravalóként. Mengyi ugyanis az első olyan kormánypárti képviselő, aki 2010 óta korrupciós váddal bíróság előtt találta magát. A többi hat vádlott közül hárman, így az elsőrendű E. Zsolt is azt vallotta: 2015-ben ő és társai arra kérték a képviselőt, segítsen, hogy az ő szociális szövetkezeteik megnyerhessenek egy 500 millió forintos uniós pályázatot, Mengyi pedig cserébe kenőpénzt kért és hogy „osszák vissza" neki a pályázati források jelentős részét. „A tárgyaláson majd ki fog derülni, hogy mi érdeke van E. Zsoltnak abban, hogy ezeket állítsa" - mondta nekünk Mengyi Roland. Szerinte az egész ügy csak egy „tévedés".

Az ügyészség szerint viszont nem az: a szerdán ismertetett vádirat szerint a régóta szociális szövetkezetek szervezésével foglalkozó vádlottak 2015 tavaszán keresték meg egy helyi ismerősüket, a Mengyivel jóban lévő K. Pétert, hogy az járjon közbe az érdekükben a képviselőnél. Ezután a vádlottak többször is találkoztak egy Parlamenthez közeli kávézóban Mengyivel. Mengyi - akit a vádlottak egymás között csak "Voldemort nagyúrnak" emlegettek - ajánlotta a pályázók figyelmébe a Fideszhez a cég tulajdonosa révén közeli szálakkal kötődő, szociális szövetkezetekkel kapcsolatos pályázatokkal másutt is jeleskedő Public Sector Consulting nevű céget és B. Szilvia pályázatírót. A közösen létrehozott, az ügyészség szerint erősen kamuszagú pályázati projektjavaslatukat eljuttatták az Emberi Erőforrások Minisztériumába (EMMI) Köpeczi-Bócz Tamás azóta lemondott fejlesztéspolitikai államtitkárnak, akivel Mengyi tartotta a kapcsolatot, majd 2015 októberében kiírták a pályázatot. Mengyi cserébe kétszer ötmillió forintot kért készpénzben a pályázóktól a "döntéshozók" meggyőzésére. Emellett az elnyert pályázati forrás felét kellett volna visszafolyatni a képviselőnek, ám az később vérszemet kapott és már a 90 százalékra tartott igényt. Azzal kecsegtette a pályázókat, hogy ha ebbe belemennek, akkor 2020 után már milliárdos pályázatokat is megnyerhetnek és ott már csak ötven százalékot kell visszafizetniük.

Időközben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megneszelte a készülő csalást és titkos vizsgálatot indított. Bár a vádlottak kezdettől tudtak arról, hogy lehallgatják őket, azt remélték, hogy "fentről" elsimítják az ügyet így továbbra is - igaz virágnyelven -, de hosszan trécseltek egymással az ügyről. A hatósági jelzések nyomán az EMMI viszont megváltoztatta a pályázat kiírási feltételeit, így a vádlottak szövetkezetei később nem is lettek a nyertesek között, a rendőrség pedig ügyészségre adta az ügyet.

A vádlottak közül hárman a rendőrségen Mengyire és B. Szilviára vallottak, mondván: ők a kamupályázatos-visszaosztásos csalás irányítói. A Mengyi barátjaként jellemzett K. Péter a bíróság előtt visszavonta a korábban Mengyire tett terhelő vallomását, mondván: előzetes letartóztatásban „odamentek hozzá, hogy a képviselőre terhelő vallomást tegyen.

B. Szilvia továbbra is védte a képviselőt: szerinte szó sem volt semmiféle korrupcióról. A lehallgatási jegyzőkönyvekben a vádlott társai azért beszéltek „visszaosztásról” mivel „nincsenek tisztában az uniós pályázatok szabályaival” a 90-10 százalékos „visszaosztás” arra vonatkozott, hogy a majdan elnyert pályázati pénz kilencven százalékából kell a majdan nyertes szövetkezetnek szolgáltatásokat megrendelnie és tíz százalékban árut. A bíróság csütörtök reggel hallgatja meg Mengyi Rolandot az ügyben.

Karesz atyát követelik vissza Kozármislenyben

Márciusban Udvardy György pécsi megyés püspök minden papi működés gyakorlásától azonnali hatállyal felfüggesztette Gál Károly atyát. Közben a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kiskorú veszélyeztetése bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytatott nyomozást az atya ellen, ám pár hétre rá ezt megszüntették. A rendőrség szerint a korábbi plébános nem veszélyeztette kiskorú tanítványait, más bűncselekmény pedig nem merült fel vele kapcsolatban – írja a bama.hu.

Júniusban aláírásgyűjtés indult Kozármisleny és környékén, hogy a plébánost helyezzék vissza állásába. A petíciót Udvardy György pécsi püspöknek címezték. Mint írták: „Sír az a nyáj, mely pásztor nélkül maradt! Szeretnénk visszakapni pásztorunkat, hogy újból legyünk egy családdá, és bízva a családfőben, együtt tudjunk imádkozni Isten megbocsátó kegyelméért!”

A Pécsi Egyházmegye közölte, hogy a Püspöki Hivatalba hétfőn érkeztek meg az aláírásgyűjtő ívek. Ezek a hívek Gál Károly atya iránti szereteteként értelmezhetők. Hozzátették, az üggyel kapcsolatban a korábban kiadott tájékoztatás van érvényben.
A lap információi szerint az egyházjogi vizsgálat lezárása után lesz végleges döntés.

Megbénult a győri pályaudvar

Áramellátási hiba miatt nem indít és nem fogad vonatokat szerda délelőtt a győri vasútállomás - közölte a Mávinform sajtóügyeletese.

Kavalecz Imre elmondta: az áramellátás hibája miatt az állomáson nem működik a biztosítóberendezés, ezért a vonatközlekedés ideiglenesen szünetel.

A műszaki hiba miatt a Budapest-Győr-Hegyeshalom, a Győr-Sopron és a Győr-Szombathely vonalon a vonatok menetideje jelentősen meghosszabbodik.

A vasúttársaság szakemberei dolgoznak a hiba elhárításán - közölte a referens.