Elhagyja a magyar lakossági piacot az American Expressz

Publikálás dátuma
2017.07.12. 16:51
Illusztráció/Thinkstock
Az OTP Bank jövő év január 31-ig visszahívja lakossági American Express (Amex) bankkártyáit, és azokat Mastercard Bónusz kártyákra cseréli le. Mivel csak az OTP-nek volt lakossági Amex-kártyája, ezzel a lakossági szegmensből kivonul a cég - írja az Index.

Már régóta rebesgette a piac ezt a változtatást, de az Index információja szerint ez immár tény, és a bank már meg is kezdte az ügyfelek kiértesítését. A hazai kártyapiacon nagyon nagy változásra nem kell számítani, mert a három globális éllovas, vagyis a Mastercard, a Visa és az Amex közül itthon az első kettő lényegesen erősebb szereplő, mint a most távozó Amex.

A vevők szerették az Amex-kártyákat, - írja a portál -  mert ez a kártya magas, akár három százalékos, de átlagosan is egy százalékos visszatérítéseket adott, például a Mol, a Lidl, vagy éppen a C&A hálózatában, illetve egyes értékesítési helyekkel további vásárlási kedvezményekben egyezett meg.

Szerző

Megbuktak az esztergomi Suzuki-gyár modelljei

Publikálás dátuma
2017.07.12. 07:25
A Vitara modell bukott meg a teszten Forrás: Facebook

Hollandia közlekedési hatósága (RDW) azt gyanítja, hogy a károsanyag-kibocsátási tesztek eredményeit meghamisító szoftvert alkalmaz a Suzuki és a Fiat Chrysler autógyár egy-egy terepjáró modell esetében. Az RDW hétfőn közzétett jelentésében tudatta, hogy a dízelbotrány kirobbanása, 2015 szeptembere óta 16 autómárkát vontak tüzetes vizsgálat alá. A tesztek során csak a Suzuki japán autógyártó Esztergomban összeszerelt Vitara modellje és az amerikai-olasz Fiat Chrysler által gyártott Grand Cherokee bukott meg. 

Szerző

Folytatódik a vita Paks 2 engedélyezéséről

Publikálás dátuma
2017.07.12. 07:24
FOTÓ: Vajda József
A paksi atomerőmű bővítése körüli vita újabb fordulatot vett, miután a telephely földrengésbiztonságát bemutató - az Átlátszó által kikért és nyilvánosságra hozott - jelentés az ellenzéki politikusok és zöldszervezetek szerint komoly veszélyekre figyelmeztet.

A Paksi Atomerőmű alatt tektonikailag aktívnak minősülő törésvonal fut, és a közelében több, tízezer évnél fiatalabb földrengésre utaló nyomot találtak - írta az internetes oknyomozó portál. A hatóságok a helyzet tisztázása helyett az eltussolást választották azzal, hogy 2017. március 30-án kiadták az atomerőmű telephelyengedélyét - közölte Jávor Benedek. A Párbeszéd Európai Parlamenti (EP) képviselője elfogadhatatlannak tartja, hogy a jelek szerint a hatóságok a valóságot igazítják a jogszabályokhoz az engedélyezés érdekében. Az ellenzéki politikus a helyzet tisztázásáért az Európai Bizottsághoz fordul, és felszólítja a hatóságokat a telephelyengedély visszavonására és új eljárás lefolytatására.

Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. ugyanakkor közölte, az atlatszo.hu valótlanságokat közölt és állításuk szerint az új atomerőművi blokkok telephelyvizsgálata transzparensen zajlott, a paksi telephely alkalmas a blokkok befogadására. Aszódi Attila, a projektért felelős államtitkár a Világgazdaságnak adott nyilatkozatában szintén alkalmasnak nevezte a telephelyet az új blokkok befogadására és visszautasította Jávor Benedek javaslatát, illetve az Átlátszó állításait. Mint elmondta, a telephelyengedélyhez azt kellett igazolni, hogy a következő 100 ezer évben nem kell sem jelentős, sem folyamatos földrengéstől, illetve más olyan elmozdulástól tartani, amely érintheti az atomerőművet.

Szerző