Előfizetés

Róma leszámol a sötét múlttal

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2017.07.13. 07:30
FORRÁS: YOUTUBE
Keményebben lépnek majd fel Olaszországban a fasiszta korszak bálványimádói ellen, egy demokrata párti törvényjavaslatnak köszönhetően.

Az olasz képviselőház a héten tárgyal arról a javaslatról, amely büntethetővé teszi a fasiszta és nemzetiszocialista rezsimek dicsőítését. Aki megszegi a leendő jogszabályt, azt hat hónaptól két évig terjedő börtönnel sújthatják. Súlyos büntetésre számíthatnak azok is, akik Benito Mussolinit vagy Adolf Hitlert ábrázoló tárgyakat, termékeket terjesztenek. A törvénytervezetet beadó demokrata párti képviselő, Emmanuele Fiano azt közölte, megengedhetetlen az, hogy hazájában tilos a fasiszta párt újjáalakítása, de dicsőítése nem. A képviselő apját, Nedót a fasiszta diktatúra idején deportálták Auschwitzba.

Üdvözölte a tervezetet a dél-tiroliak pártja. Az olaszországi németek alkotta tömörülés egyik képviselője, Stefan Zelger úgy fogalmazott, „amennyiben a képviselőház elfogadja a javaslatot, nem lesz többé Mussolini, vagy Hitler nevével forgalmazott bor, naptár, vagy más, a régi borús időket idéző termék”. A dél-tiroliak már évek óta küzdenek azért, hogy betiltsák például a Mussolini képeit ábrázoló naptárakat. Zelger szerint elképesztő az, hogy a Duce nevével mind a mai napig pénzt lehet keresni. „Az új törvénnyel ennek szerencsére vége” - hangoztatta. Utalt arra, hogy a jogszabály nem nevezhető a szólásszabadság korlátozásának, hiszen a fasiszta és nemzetiszocialista propaganda „szélsőséges, antidemokratikus, s a mögötte húzódó ideológia a történelem szemétdombjára való”.

A javaslat benyújtásának időzítése nem véletlen. Egy olasz tengerparti klubban ugyanis a Mussolini-éra egy sor „ereklyéjét” sorakoztatták fel. Sokan azt nem értették, hogy fordulhatott elő az, hogy a hatóságok szemet hunytak efelett. Diego Collovini, a második világháborúban a fasiszta erők ellen harcoló partizánok olaszországi szervezetének képviselője sokkolónak nevezte, hogy egy népszerű tengerparti résznél működhetett a klub. „Kíváncsi lennék arra az úriemberre, aki megadta rá a működési engedélyt” - hangoztatta.

Semmiképpen sem lehetne állítani, hogy a Punta Canna klub azért nem szúrt szemet a hatóságoknak, mert túl kicsi lenne: 650 személy számára biztosítanak nyugágyakat a Velence közelében lévő chiggiai tengerparton. A települést „kis Velencének” is nevezik szűk csatornái, középkori jellege, és a századokkal ezelőtti kort idéző házai miatt.

Amikor a lapok cikkezni kezdtek az esetről, Velence prefektusa, kötelezte a tulajdonost, Gianni Scarpát, hogy azonnali hatállyal távolítsa el a fasiszta szimbólumokat, s azokat a szövegeket, amelyekkel a demokráciát becsmérli. A helyi rendőrség is nyomozást indított az ügyben, fényképeket, videofelvételeket, illetve több uszító szöveget kobozott el. „Egy rezsim uralkodik rajtunk, undorodom a demokráciától” - olvasható az egyiken. Egy fabódén a "gázkamra" felirat szerepel. A 64 éves, megrögzött fasiszta Scarpát gyűlölet szítása és diszkrimináció miatt ítélhetik el. A tulajdonos világlátását az a megjegyzése is minősíti, mely szerint a világ lakosságának fele „söpredék”.

Az esetre először a La Repubblica napilap hívta fel a figyelmet, s a cikk hatására ismét vita indult a társadalomban a Mussolini-rezsim megítéléséről. Az országban egy kis, de annál hangosabb közösség folyamatosan azt sulykolja, hogy a Duce uralkodása „csodálatos korszak volt Itália életében”. Predappio, itt született és itt temették el Mussolinit, sokáig a fasiszták zarándokhelye volt. S hogy az ideológia még mindig mennyire élénken él egyesek körében, az is mutatja: februárban egy római iskolában „nagy fasiszta bált” akartak rendezni a diákok számára. Ebből is óriási botrány kerekedett.

Ártalmas repülőgépzaj

Publikálás dátuma
2017.07.13. 07:19
Thinkstock illusztráció

Magas vérnyomást is okozhat a repülőgépek zaja egy tanulmány szerint. Az állandó zaj emellett szívrohamhoz, stroke-hoz is vezethet. A kutatók szerint a nagyobb repülőterek 16 kilométeres körzetében fennállhat ez a hatás, de más tényezők is közrejátszanak, mint a légszennyezés.

Ártalmas repülőgépzaj

Publikálás dátuma
2017.07.13. 07:19
Thinkstock illusztráció

Magas vérnyomást is okozhat a repülőgépek zaja egy tanulmány szerint. Az állandó zaj emellett szívrohamhoz, stroke-hoz is vezethet. A kutatók szerint a nagyobb repülőterek 16 kilométeres körzetében fennállhat ez a hatás, de más tényezők is közrejátszanak, mint a légszennyezés.