Előfizetés

Réztáblák a macskakövek között

Minden város másként hajt fejet a hírességek előtt. Karlovy Varyban, ahol a napokban fejeződött be Közép-Európa egyetlen A kategóriás filmfesztiválja, van főhajtás, elképesztő listával. A legendás Grandhotel Pupp előtt egy kis kerek terecskén téglányi területű réztáblákat helyeztek a macskakövek közé. A Pupp szálló - melyről Wes Anderson Grandhotel Budapest című elbűvölő filmjének címszereplőjét mintázták - évszázadok óta gyűjti a híres vendégek nevét. A talpunk alatti réztáblácska szerint Goethe 1823-ban szállt meg itt, VI. Károly király épp 100 évvel korábban. Itt lakott Chopin 1825-ben, egy évvel később Richard Strauss. Az írók közül Schiller jött ide legkorábban, 1791-ben, Franz Kafka 1916-ban, Karel Capek 1923-ban. Megszállt a Puppban II. József (1768), Ferenc József (1864), kicsit később Marx (1874) nemrégen pedig Vaclav Havel (1990).

A földi halandó természetesen olyan neveken is lépdel, mint Robert Redford, Gregory Peck, John Malkovich, John Travolta, Luis Bunuel, Polanski, Morgen Freeman és természetesen Milos Forman.

Az örökkévalóságot hirdető réztáblákon egyetlen magyar nevet találunk: Szabó Istvánét, aki gyakran volt meghívott vendége vagy zsűritagja a nemzetközi filmfesztiválnak. Szomszédai a macskakövek között Bach, Maria Terézia és Beethoven.

Nem rátartiságból, csak az igazság kedvéért fűzhetjük hozzá: igazságos lenne a magyar film egy kivételes művészszemélyiségének a nevét ott látni a Pupp előtti kis téren a talpunk alatt. Törőcsik Mariét, aki nélkül évtizedeken át alig forgott magyar film. Éppen most negyvenöt éve, 1972-ben nyerte el itt a legjobb színésznő díját a Holt vidék című filmért. A híres cseh fürdővárosban 1960-ban nyert először díjat a Kölyök főszerepéért, volt idő, amikor hollywoodi sztárnak kijáró felhajtással ünnepelték őt, az életmű Kristály Glóbuszt is itt kapta meg. Milyen jó lenne ennek a gazdag filmes életműnek megadni azt a kicsinyke gesztust, egy kis réztáblát a Pupp előtt az örökkévalósághoz.

Tarantino Mansonról forgathat

Publikálás dátuma
2017.07.13. 07:49

Quentin Tarantino állítólag Charles Manson és az általa vezetett Család gyilkosságairól készít filmet. A projekt még nagyon az elején tart, de a forgatókönyvíró-rendező források szerint már megkereste Brad Pittet és Jennifer Lawrence-t.

A filmet valószínűleg 2018 nyarán forgatják majd, ez lesz Tarantino első olyan filmje, amely megtörtént eseményeken alapul. A Manson Család gyilkolta meg többek közt Sharon Tate színésznőt, Roman Polanski rendező terhes feleségét.

Margitai Ági emlékére

Publikálás dátuma
2017.07.13. 07:48
Képünkön Hegedűs D. Géza

Emléktáblát avattak tegnap a 3 éve elhunyt színművész tiszteletére szülőházán, Budapesten, a VIII. kerületi Teleki téren.