Előfizetés

Civil törvény - Megindult a kötelezettségszegési eljárás

Publikálás dátuma
2017.07.13. 14:15
Lehet, hogy sokba kerül még ez a szavazás? FOTÓ: Tóth Gergő
Kötelezettségszegési eljárást indított csütörtökön az Európai Bizottság (EB) Magyarország ellen a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozó törvény miatt. A brüsszeli testület emellett újabb szakaszba léptette a felsőoktatási törvény módosítása miatt korábban megindított jogsértési eljárást.

Christian Wigand szóvivő a bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján közölte: úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldtek Magyarországnak, és ezzel megindult az eljárás a civil szervezetekre vonatkozó, nemrég elfogadott jogszabály ügyében, amelyet több szempontból is aggályosnak találtak.

Az EB értékelése szerint a jogszabály indokolatlan "beavatkozást" jelent az uniós alapjogi chartában garantált jogokba, különösen az egyesülési szabadság terén, illetve a magánélet és a személyes adatok védelmét illetően is aggályokat vet fel.
Emellett a testület úgy véli, hogy a törvény "indokolatlanul és aránytalanul" korlátozza a tőke szabad mozgását, azáltal, hogy Brüsszel szerint az új nyilvántartásba vételi, bejelentési és nyilvánosságra hozatali követelmények diszkriminatívak, és komoly adminisztratív terhet jelentenek az érintett szervezetek számára. Mint írták, a törvény akadályozhatja a civil szervezeteket az adománygyűjtésben, korlátozva a tevékenységüket. Az intézkedéseknek elrettentő hatásuk lehet, és megnehezítik az érintett szervezetek finanszírozását.

"A civil társadalom demokratikus társadalmaink fontos pillére, ezért nem szabad indokolatlanul korlátozni a tevékenységét. Gondosan tanulmányoztuk a törvényt, és arra jutottunk, hogy nem felel meg az uniós jognak. Elvárjuk, hogy a magyar kormány mielőbb kezdjen párbeszédet a kérdés megoldása érdekében" - emelte ki közleményében Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke.

A bizottság azt is kifogásolja, hogy a törvény értelmében a civil szervezeteknek az adományozók személyét és a pontos összeget is közzé kell tenniük, és Brüsszel szerint a törvény nem teremt megfelelő egyenesúlyt az átláthatóság igénye és az adományozók és kedvezményezettek személyes adathoz és magánélethez fűződő jogai között.

A magyar hatóságoknak egy hónap áll rendelkezésükre, hogy válaszoljanak az ismertetett kifogásokra. Ha a felszólító levélre nem érkezik válasz, vagy Magyarország olyan észrevételeket tesz, amelyek nem tekinthetők kielégítőnek, az Európai Bizottság úgy dönthet, hogy a kötelezettségszegési eljárás következő lépéseként úgynevezett indokolással ellátott véleményt küld Budapestnek. Ezt követően - ha szükséges - a bizottság az Európai Unió Bírósága elé viheti az ügyet.

Brüsszel eddig a Velencei Bizottság hivatalos véleményére várt és mostanra jutott arra a következtetésre, hogy indokolt lépni az ügyben, mert megítélése szerint uniós jogot sértő rendelkezéseket tartalmaz a magyar jogszabály - idézi fel a Bruxinfo. A Velencei Bizottság áttanulmányozta a törvényt és nyilvánosságra hozta észrevételeit, amelyeknek az időközben végrehajtott magyar törvénymódosítás csak bizonyos elemeit orvosolta, a leginkább kifogásolt „külföldről finanszírozott” címkézést viszont nem. 

Az MSZP rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi
Ujhelyi István, az MSZP alelnöke az EB döntését értékelve közölte: ha a magyar Országgyűlés és a kormány a következő egy hónapban nem ad tökéletes választ arra, miképpen módosítja a felsőoktatási törvényt, hogy az összhangban legyen az európai alapszerződéssel és joggal, akkor az Európai Bíróság elé kerül az ügy, aminek következményeképpen Magyarország súlyos pénzügyi bírsággal számolhat. Ezért az MSZP alelnöke a frakcióval egyetértésben azt kezdeményezi, hogy a következő egy hónapban tartsanak rendkívüli parlamenti ülést, amelyen módosítják a kifogásolt jogszabályt.

Ugyancsak csütörtökön az EB újabb szakaszba léptette a felsőoktatási törvény módosítása miatt áprilisban Magyarország ellen megindított jogsértési eljárást. Az uniós jog végrehajtása felett őrködő szervezet indokolással ellátott véleményt küldött az ügyben a kormánynak, ami az eljárás második szakaszát jelenti.

A bizottság tudatta, hogy a magyar válaszlevél alapos elemzése után is fenntartja korábbi megállapításait, amelyek az eljárás megindításához vezettek. A módosított törvény ellentétes az uniós joggal: kérdések merültek fel a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságával, valamint a tudományos, az oktatási és a vállalkozási szabadsággal kapcsolatban - közölte a testület.

Magyarországnak mostantól egy hónapja van arra, hogy összhangba hozza az uniós szabályokkal a kifogásolt törvényt, mely a bírálói szerint bezárással fenyegeti a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU), különben a bizottság az Európai Bírósághoz fordulhat.

És persze Soros
A kvótaügy miatt indított kötelezettségszegési eljárásban a mai napig kellett válaszokat adni az EU felvetéseire. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: tíz jogi érvet soroltak fel, hogy az országnak miért nem kell betartania a határozatot. 
Az államtitkár úgy látja, a bizottság álláspontja az ügyben "egybeesik Soros György akaratával", aki a saját migrációs tervét akarja Brüsszellel elfogadtatni. Közölte: a magyar választópolgárok a népszavazáson és a nemzeti konzultációban is kinyilvánították a véleményüket. "Semmilyen formában nem vállaljuk a ránk kényszerített menekültkvótáknak a teljesítését és az általunk nem kívánt bevándorlóknak a betelepítését" - jelentette ki.
Völner Pál kérdésre kitért arra: ősszel várható döntés a kvótaperben.

Réztáblák a macskakövek között

Minden város másként hajt fejet a hírességek előtt. Karlovy Varyban, ahol a napokban fejeződött be Közép-Európa egyetlen A kategóriás filmfesztiválja, van főhajtás, elképesztő listával. A legendás Grandhotel Pupp előtt egy kis kerek terecskén téglányi területű réztáblákat helyeztek a macskakövek közé. A Pupp szálló - melyről Wes Anderson Grandhotel Budapest című elbűvölő filmjének címszereplőjét mintázták - évszázadok óta gyűjti a híres vendégek nevét. A talpunk alatti réztáblácska szerint Goethe 1823-ban szállt meg itt, VI. Károly király épp 100 évvel korábban. Itt lakott Chopin 1825-ben, egy évvel később Richard Strauss. Az írók közül Schiller jött ide legkorábban, 1791-ben, Franz Kafka 1916-ban, Karel Capek 1923-ban. Megszállt a Puppban II. József (1768), Ferenc József (1864), kicsit később Marx (1874) nemrégen pedig Vaclav Havel (1990).

A földi halandó természetesen olyan neveken is lépdel, mint Robert Redford, Gregory Peck, John Malkovich, John Travolta, Luis Bunuel, Polanski, Morgen Freeman és természetesen Milos Forman.

Az örökkévalóságot hirdető réztáblákon egyetlen magyar nevet találunk: Szabó Istvánét, aki gyakran volt meghívott vendége vagy zsűritagja a nemzetközi filmfesztiválnak. Szomszédai a macskakövek között Bach, Maria Terézia és Beethoven.

Nem rátartiságból, csak az igazság kedvéért fűzhetjük hozzá: igazságos lenne a magyar film egy kivételes művészszemélyiségének a nevét ott látni a Pupp előtti kis téren a talpunk alatt. Törőcsik Mariét, aki nélkül évtizedeken át alig forgott magyar film. Éppen most negyvenöt éve, 1972-ben nyerte el itt a legjobb színésznő díját a Holt vidék című filmért. A híres cseh fürdővárosban 1960-ban nyert először díjat a Kölyök főszerepéért, volt idő, amikor hollywoodi sztárnak kijáró felhajtással ünnepelték őt, az életmű Kristály Glóbuszt is itt kapta meg. Milyen jó lenne ennek a gazdag filmes életműnek megadni azt a kicsinyke gesztust, egy kis réztáblát a Pupp előtt az örökkévalósághoz.

Tarantino Mansonról forgathat

Publikálás dátuma
2017.07.13. 07:49

Quentin Tarantino állítólag Charles Manson és az általa vezetett Család gyilkosságairól készít filmet. A projekt még nagyon az elején tart, de a forgatókönyvíró-rendező források szerint már megkereste Brad Pittet és Jennifer Lawrence-t.

A filmet valószínűleg 2018 nyarán forgatják majd, ez lesz Tarantino első olyan filmje, amely megtörtént eseményeken alapul. A Manson Család gyilkolta meg többek közt Sharon Tate színésznőt, Roman Polanski rendező terhes feleségét.