Előfizetés

Igazgató: nem a CT hiánya miatt halt meg a kislány

Danó Anna
Publikálás dátuma
2017.07.13. 17:25
Munka a kardiológiai klinikán/ Forrás: Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet/Facebook
Bármit beszélnek is net-szerte, nem volt összefüggés a szívátültetésre váró kislány halála és a CT hiányában szükségessé vált szállítása között – derült ki a lapunknak nyilatkozó Ofner Péter, az Országos Kardiológiai Intézet főigazgatójának szavaiból. 

A 12 éves súlyos-szívbeteg gyerek halálát sokan nyilvánosan is összefüggésbe hozták azzal, hogy - miként beszámoltunk róla - át kellett szállítani másik kórházba, mert nem volt a kardiológiai intézetben CT-berendezés. Az indulatot csak tüzelhette, hogy az emberi erőforrások minisztere elég szerencsétlenül reagált az esetre az ATV-ben, amikor arról beszélt, hogy az egészségügy iránti bizalmat azzal növelhetné a sajtó, ha nem a diagnosztikai berendezések hiányáról írna, hanem azt tenné közhírré, hogy olyan kórház is van, ahol ezek a gépek már elérhetőek. 

Lapunknak a kislány nagymamája, Aschell Ágnes elmondta, hogy az orvosok 16 napot küzdöttek unokája életéért, és biztos, hogy nincs összefüggés a gyerek szállítása és a halála között. Egyetlen kérdés van – mondta -, miért nincs CT abban az intézményben.

Súlyos, veleszületett fejlődési rendellenessége volt a kislánynak, – közölte lapunk kérdésére Ofner Péter, az intézet főigazgatója – aki műtétek sorozatán esett túl Budapesten és Münchenben. Az utolsón nálunk, az intézetben, a gyerek igen súlyos keringési állapotban volt. A műtéttől a gyerek nem lett jobban, a keringési elégtelenség fokozódott, így műszívkezelést kapott, lélegeztetni kellett. A nagy vérzés miatt a mellkast nem zárták vissza. A főigazgató elmondta: a nyitott mellkas egy orvosi terminológia, tehát nem arról van szó, hogy a betegnek nyitva van a mellkasa, a bőrt összevarrják, azonban a további esetleges műtétek miatt a csontos vázrendszert nem kapcsolják össze. A műtétet követő 16. napon a vérzés mellett idegrendszeri tünetek is jelentkeztek, ezért a neurológiai konzílium koponya CT-re rendelte a gyereket, amit a szomszédos Heim Pál Gyermekkórházban végeztek el. Sem a szállítás alatt, sem azt követően nem történt szövődmény - hangsúlyozta Ofner Péter, hozzátéve, a súlyos állapotban lévő betegek CT-be való eljuttatása rutin orvosi feladat, amelyre a kardiológiai intézet fel van készülve. A vizsgálat megállapította, hogy a kislány súlyos roncsoló agyvérzést kapott, ami miatt a műszívkezelést nem tudták folytatni. Abba kellett hagyni a véralvadásgátló-kezelést is, és ebben az állapotban a gyermek a saját keringésére nem tudott támaszkodni, június 29-én meghalt. A főigazgató megjegyezte: ha az épületben lett volna CT, a beteget akkor is szállítani kellett volna. Tudomásul kell venni, hogy van olyan diagnosztikai eszköz, amit nem lehet odavinni a betegágyhoz.

Az Országos Kardiológiai Intézet gyermek-szívtranszplantációs programja éppen tíz éves – fejezte be Ofner Péter. Ezalatt 41 szívátültetés történt, amelyből mindösszesen hatszor vesztettünk el beteget, és a műtét utáni első hat hónapban szinte soha. A szívátültetéseknél ez a hat hónap a legkritikusabb – mondja. Ofner beszámolt arról is, hogy az idén az intézet rendelkezésére fog állni az az összeg, amelyből CT-berendezést tudnak vásárolni.

Fejpénzt kap a BKV-s, ha kerít egy buszsofőrt

Zsidai Péter
Publikálás dátuma
2017.07.13. 17:09
Népszava fotó
60-100 ezer forinttal jutalmazza azt a dolgozóját a közlekedési társaság, aki buszvezetőt szerez. Hozz egy autóbuszvezetőt! szlogennel mozgósító kampányt indított dolgozói körében a BKV. Ajánlási díjat fizetnek annak a kollégának, aki C, D vagy D+GKI igazolványos sofőrt hoz a házhoz. A BKV-hoz becsalogatott autóbuszvezetőkért az említett kategóriák szerint fejenként bruttó 60, 80, illetve 100 ezer forintot fizet a közlekedési társaság. „Mindenkinek jól jön az extra bevétel! Segíts nekünk és mi megháláljuk!” - ilyen mondatokkal igyekeznek toborzásra ösztönözi munkavállalókat.

Szabó István, a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke ugyan nem ismeri az intézkedés hátterét, de meggyőződése, hogy az utóbbi évek bérpolitikája vezetett ide. „A területért felelős vezető sem tett meg mindent, az elvándorlás megakadályozásáért, pedig a folyamatokat lehetett látni” - emlékeztetett az előzményekre. Szabó szerint további hátrány, hogy a megszüntették a korkedvezmény intézményét, ami a nőknél 4 évenként, férfiaknál 5 évenként 1-1 év korkedvezménnyel járt.

A csoportos létszámleépítések, amiket teljesen feleslegesen hajtottak végre, szintén abba az irányba hatottak, hogy jelentős munkaerőhiány keletkezzen a sofőrök között. Mindezektől függetlenül a szakszervezeti vezető mindenkit arra biztat, jöjjön a BKV-hoz dolgozni.

A pénzcentrum számolt be arról július elején, hogy 200 ezer forint körüli nettó fizetésért toboroz sofőröket a BKV. Fizetett munkaviszonyt ígérnek már a képzés időtartamára, a tanfolyam után 1300 forintos alap óradíjat és cafeteriát, ingyenes utazást a BKV járatain két hozzátartozónak, vidéki munkavállalók részére munkásszállást.

A BKV sofőröket érintő humán erőforrás gazdálkodása szélsőséges hullámokat vet. Tavaly csak az első félévben 340 munkavállalójától vált meg a társaság, főképpen az autóbuszos és trolibuszos üzemigazgatóságtól rúgtak ki munkavállalókat. Az óbudai buszgarázs bezárását tavaly hónapokig lebegtették, végül levette napirendről a cégvezetés. Ha meglépik, több száz dolgozó hagyta volna ott a BKV-t. Azóta már felhagytak a leépítéssel, gőzerővel a sofőr létszám pótlásán dolgoznak. Amire szükség is lesz, ha ősszel valóban elindul a 3-as metró alagútjának felújítása, és az ahhoz kapcsolódó buszos metrópótlás. Az óbudai buszgarázs is ennek köszönheti, hogy megmaradt.

Ingatlanpanama Budapesten - A sukorói ügynél tízszer nagyobb

Az LMP szerint a sukorói ügynél tízszer nagyobb, 10 milliárd forintos hűtlen kezelést felvető ingatlanpanama történt Budapesten, a IX. kerületben. Hadházy Ákos, a párt társelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: egy, a lágymányosi híd pesti hídfőjénél fekvő 15 hektáros területről van szó, amelyet a sukorói ingatlancsere ügyéhez hasonlóan miniszteri határozat alapján a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vásárolt meg, de míg a sukorói ügyben 1 milliárd forintos kárról lehetett beszélni, addig itt 10 milliárd forint veszteség érhette az államot.

A vagyonkezelő 2012-ben egy fél hektáros területet 60 ezer forintos négyzetméter áron vásárolt meg, majd a 2014-ben 16,5 milliárd forintért vette meg a maradék területet birtokló céget, ami 120 ezer forintos négyzetméterenkénti árat jelent. A megvásárolt kft. a mérlegadatok szerint ugyanakkor csak 6 milliárdos ingatlanvagyonról számolt be, vagyis legalább 10 milliárd forintos hűtlen kezelésről lehet szó - mondta Hadházy Ákos, hozzátéve: az LMP jogászai szerint indokolt, hogy feljelentést tegyenek az ügyben.

Ismertetése szerint a kormány határozata szerint ezen a területen atlétikai stadiont akarnak építeni, ellentétben a korábbi tervekkel, amelyek lakások és irodák építéséről szóltak. Ha a kormánynak szüksége volt erre a területre, akkor ezt jóval olcsóbban is megvásárolhatta volna.

Jancsó Andrea Katalin, az LMP IX. kerületi önkormányzati képviselője, aki személyesen perelte ki az ügylettel kapcsolatos iratokat a vagyonkezelőtől, leszögezte: ez az ingatlanbiznisz is azt bizonyítja, hogy a Fidesznek semmi sem drága, aktuális érdekeik szerint képesek mindent felforgatni.

Hadházy Ákos sajtótájékoztatóján beszélt arról a sajtóban megjelent hírről is, amely szerint meghalt az kislány, akit nyitott mellkassal szállítottak át az Országos Kardiológiai Intézetből a Heim Pál gyermekkórházba, mert az előbbiben nem volt CT. Az LMP társelnöke döbbenetesnek és gyalázatosnak nevezte az esetet, és ezzel kapcsolatban felidézte: tavaly áprilisban tartott sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogyan lopták el az CT-k és MRI-k beszerzésére szánt milliárdok felét azzal, hogy az eredeti becslés kétszereséért vásárolták meg a berendezéseket. Hozzátette: az ügyben a Gazdasági Versenyhivatal eljárást is indított. A politikus szerint ez az eset is azt mutatja, hogy korrupció miatt sok ezren halnak meg Magyarországon.