Igazgató: nem a CT hiánya miatt halt meg a kislány

Publikálás dátuma
2017.07.13 17:25
Munka a kardiológiai klinikán/ Forrás: Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet/Facebook
Bármit beszélnek is net-szerte, nem volt összefüggés a szívátültetésre váró kislány halála és a CT hiányában szükségessé vált szállítása között – derült ki a lapunknak nyilatkozó Ofner Péter, az Országos Kardiológiai Intézet főigazgatójának szavaiból. 

A 12 éves súlyos-szívbeteg gyerek halálát sokan nyilvánosan is összefüggésbe hozták azzal, hogy - miként beszámoltunk róla - át kellett szállítani másik kórházba, mert nem volt a kardiológiai intézetben CT-berendezés. Az indulatot csak tüzelhette, hogy az emberi erőforrások minisztere elég szerencsétlenül reagált az esetre az ATV-ben, amikor arról beszélt, hogy az egészségügy iránti bizalmat azzal növelhetné a sajtó, ha nem a diagnosztikai berendezések hiányáról írna, hanem azt tenné közhírré, hogy olyan kórház is van, ahol ezek a gépek már elérhetőek. 

Lapunknak a kislány nagymamája, Aschell Ágnes elmondta, hogy az orvosok 16 napot küzdöttek unokája életéért, és biztos, hogy nincs összefüggés a gyerek szállítása és a halála között. Egyetlen kérdés van – mondta -, miért nincs CT abban az intézményben.

Súlyos, veleszületett fejlődési rendellenessége volt a kislánynak, – közölte lapunk kérdésére Ofner Péter, az intézet főigazgatója – aki műtétek sorozatán esett túl Budapesten és Münchenben. Az utolsón nálunk, az intézetben, a gyerek igen súlyos keringési állapotban volt. A műtéttől a gyerek nem lett jobban, a keringési elégtelenség fokozódott, így műszívkezelést kapott, lélegeztetni kellett. A nagy vérzés miatt a mellkast nem zárták vissza. A főigazgató elmondta: a nyitott mellkas egy orvosi terminológia, tehát nem arról van szó, hogy a betegnek nyitva van a mellkasa, a bőrt összevarrják, azonban a további esetleges műtétek miatt a csontos vázrendszert nem kapcsolják össze. A műtétet követő 16. napon a vérzés mellett idegrendszeri tünetek is jelentkeztek, ezért a neurológiai konzílium koponya CT-re rendelte a gyereket, amit a szomszédos Heim Pál Gyermekkórházban végeztek el. Sem a szállítás alatt, sem azt követően nem történt szövődmény - hangsúlyozta Ofner Péter, hozzátéve, a súlyos állapotban lévő betegek CT-be való eljuttatása rutin orvosi feladat, amelyre a kardiológiai intézet fel van készülve. A vizsgálat megállapította, hogy a kislány súlyos roncsoló agyvérzést kapott, ami miatt a műszívkezelést nem tudták folytatni. Abba kellett hagyni a véralvadásgátló-kezelést is, és ebben az állapotban a gyermek a saját keringésére nem tudott támaszkodni, június 29-én meghalt. A főigazgató megjegyezte: ha az épületben lett volna CT, a beteget akkor is szállítani kellett volna. Tudomásul kell venni, hogy van olyan diagnosztikai eszköz, amit nem lehet odavinni a betegágyhoz.

Az Országos Kardiológiai Intézet gyermek-szívtranszplantációs programja éppen tíz éves – fejezte be Ofner Péter. Ezalatt 41 szívátültetés történt, amelyből mindösszesen hatszor vesztettünk el beteget, és a műtét utáni első hat hónapban szinte soha. A szívátültetéseknél ez a hat hónap a legkritikusabb – mondja. Ofner beszámolt arról is, hogy az idén az intézet rendelkezésére fog állni az az összeg, amelyből CT-berendezést tudnak vásárolni.

Szerző

Havi 2,7 millió forintért bérel irodát Áder János ötfős alapítványa

Publikálás dátuma
2019.02.22 18:51
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/ Mateusz Wlodarczyk
A kormány által évi másfél milliárd forinttal támogatott klímavédelmi alapítvány a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványától bérli a kitűnő fekvésű Duna-parti ingatlant.
2 millió 700 ezer forintért bérel irodát havonta Áder János alapítványa - írja az RTL Klub híradójának információira hivatkozva az Index. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, amelyet a köztársasági elnök 2016-ban alapított, azt közölte, hogy a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványától bérli a Duna-parti ingatlant. Az iroda impozáns helyen fekszik, panorámával a Dunára és a Várkert Bazárra. A hírek szerint a 350 négyzetméteres irodában öt főállású munkatárs dolgozik. A szervezetet, amelynek célja felhívni az emberek figyelmét a klímaváltozás veszélyeire, évi másfél milliárd forinttal támogatja a kormány. A szervezet tavaly ősz óta aktívabb, amikor Csepreghy Nándor volt államtitkár lett az igazgatója.

RTL Híradó: meghalt a Nyugati-pályaudvarnál összeeső fiatal, akihez lassan ért ki a mentő

Publikálás dátuma
2019.02.22 18:41
Ezúttal lassan érkezett a segítség.
Fotó: Kállai Márton
A 17 éves férfi kedden lett rosszul mindössze pár száz méterre a mentősök budapesti központjától. Győrfi Pál korábban elismerte, volt olyan szabad kocsijuk, ami hamarabb elérte volna a beteget.
Az RTL Klub péntek esti híradója szerint meghalt az a 17 éves férfi, aki a kedden esett össze a Nyugati-pályaudvarnál - írja az Index. A fiatalemberhez akkori beszámolók szerint 25 perccel a bejelentés után érkezett meg az első mentő (közben civilek próbáltak küzdeni az életéért) - holott néhány száz méterre onnan, a Markó utcában található a Központi Mentőállomás.

Ahogy azt mi is megírtuk, Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője péntek délelőtt egy sajtótájékoztatón bejelentette, az első vizsgálatok alapján emberi mulasztás miatt érkezett későn az ellátás.
"Az első vizsgálat szerint a riasztás pillanatában volt olyan szabad mentőautó, amely a beteget gyorsabban elérhette volna, mint a helyszínre irányított egység, mégsem riasztották. A hanganyagok és a számítógépes adatok elemzése alapján a mentésirányító és a mentésvezető hibázott, ezért őket a belső vizsgálat lezárulásáig az OMSZ főigazgatója felmentette a munkavégzés alól."
- mondta Győrfi.
A szóvivő az eseményen még nem közölte, hogy kedd óta változott-e a fiatalember állapota, most viszont úgy fest, bekövetkezett a legrosszabb. "Az OMSZ megteszi a szükséges lépéseket, hogy hasonló mentésirányítói hiba ne fordulhasson elő" - mondta még péntek délelőtt Győrfi Pál.