Egy kiállítás pecsételte meg a Fradi sorsát

Publikálás dátuma
2017.07.14. 01:22
MTI Fotó: Illyés Tibor
Két góllal is vezetett a teljes második játékrészt emberhátrányban lejátszó Ferencváros a Midtjylland ellen csütörtök este, a labdarúgó Európa-liga selejtező 2. fordulójának első mérkőzésén a Groupama Arénában, mégis 4-2-s vereséget szenvedett. Még több fotót itt láthat!

Meglehet, a nyári estékhez képest hűvösebb esti időjárás miatt, de a csapatok komoly iramot diktálva veselkedtek neki a 21 órakor kezdődő találkozónak.

Az első kapura tartó labda a vendégek kétméteres „óriásának”, Paul Onoachunak a fejéről került Dibusz Dénes kezébe a 3. percben, ám a folytatásban a házigazda percei következtek: az 1. forduló hazai mérkőzésén, a Jelgava ellen is aktív szélső, Amadou Moutari futott el kétszer is sokat ígérően a bal szélen. Az FTC nem állt le, a 7. percben Priskin Tamás részéről csupán a jó befejezés hiányzott… Kérdés volt persze, hogy a magyar élvonalban megszokott iramnál magasabb nívó meddig tart a nemzetközi porondon.

A következő percekben alábbhagyott a kezdeti lendület, inkább a mezőnymunka dominált, jellemző volt azonban a mérkőzés miliőjére, hogy a lelkes közönség már akkor is felhördült, ha az új idényre készített, keresztcsíkos mezben pályára lépő FTC-játékosok megközelítették a dánok tizenhatosát.

Emelkedett a hangerő a 22. percben is, amikor a kapuval szemben helyezkedő Botka Endre előbb átvette a Leandro által továbbított labdát, majd megtolta maga előtt a játékszert, s kapura lőtte azt: tetszetős góllal szerzett előnyt a Ferencváros, a játék képe alapján ráadásul korántsem érdemtelenül (1-0).

A lendületből az előny birtokában sem vett vissza az FTC. „Játszik a Fradi!” – skandálta a lelátó népe, a fradisták pedig továbbra is nagy elánnal mentek előre: a 29. minutumban például Moutari tekert balról, mintegy 23 méterről éppen hogy a jobb felső sarok fölé.

A Midtjylland a folytatásban képtelen volt eljutni Dibusz kapujáig, ellenben az FTC tovább építkezett, így percekkel az első játékrész lefújása előtt sem lehetett volna biztonsággal kijelenteni, hogy 1-0 marad az állás. Nem is maradt: a 42. percben Varga Roland hasonló szögből és távolságból végezhetett el szabadrúgást, ahonnan az első gól esett, a labda pedig ismét utat talált a hálóba (2-0). Ez már több volt, mint szép.

A vérmesebb szurkolók ekkor azt számolgatták, hogy akár a kétgólosnál is „kövérebb” előnnyel mehet a Fradi Dániába, ám ekkor beütött a krach: már a hosszabbítás másodpercei pörögtek, amikor Julian Koch szabálytalanul állította meg a gólhelyzetben kitörő Onachut. Némileg túlzóan villant a piros lap, a büntetőt pedig Jakob Poulsen értékesítette (2-1). A fordulat mindenesetre semmi jót nem ígért a folytatásra.

A térfélcserét követően amint az várható volt, az emberelőnyben futballozó vendégcsapat járatta a labdát, eltelt 15 perc úgy, hogy a magyar csapat játékosai semmilyen veszélyt nem jelentettek a rivális kapujára. Ellenben Poulsen, aki a 60. percben szabadrúgásból megszerezte önmaga és a Midtjylland második gólját (2-2).

A zöld-fehér drukkerhad fel sem ocsúdhatott, amikor újabb kedvezőtlen fordulat következett. A vendégek remekül cselező játékosa tört be a büntetőterületen belülre, ahol Gera Zoltán szabálytalanul parancsolt megálljt. Újabb tizenegyes és ismét Poulsen következett, a dánok triplázó hőse pedig megfordította az állást a 67. percben (2-3).

A már hátrányban futballozó Ferencváros a hajrában többször eljutott a vendégek térfelére, miközben a svájci játékvezető több ízben is csak sárga kártya kiosztásával tudta fékezni az indulatokat. Több gólhelyzet mellett a legnagyobb a csereként beálló Bőle Lukács lövése volt a 87. percben, a kapufa azonban útját állta a hazai egyenlítésnek.

Amint az a labdarúgásban lenni szokott, persze, a kihagyott helyzet megbosszulta magát: a kegyelemdöfést Onachu adta meg a 90. percben, a Ferencváros négy gólt kapott röpke 45 perc alatt. Ej, de más lett volna minden, ha nincs az a kiállítás!

De volt.

Vereséggel utazhat az FTC az egy hét múlva esedékes dániai visszavágóra, a továbbjutáshoz azonban az első félidőben látott játéknál is magasabb szintű futballra lenne szükség.

Európa-liga selejtező, 2. forduló, első mérkőzés: FERENCVÁROS-MIDTJYLLAND 2–4 (2-1)

Gólszerzők: Botka 22., Varga R. 42., ill. J. Poulsen 45+1. és 67. 11–esből, 61., Onuachu 90.

Kiállítva: Koch (45+1., Ferencváros)

Európa Liga - A Videoton háromgólos előnyt szerzett idegenben

A Videoton FC 3-0-ra nyert csütörtökön az észt Nomme Kalju vendégeként a labdarúgó Európa Liga-selejtező második fordulójának első mérkőzésén.

A székesfehérváriak Pátkai Máté révén már a nyolcadik percben előnyt szereztek, a második félidőben pedig a szerb Marko Scepovic két értékesített büntetőjével tulajdonképpen eldöntötték a párharcot. A visszavágót jövő csütörtökön rendezik Felcsúton.

Európa Liga-selejtező, 2. forduló, első mérkőzés: Nomme Kalju (észt)-Videoton FC 0-3 (0-1)

Tallinn, v.: Joao Capela (portugál; Luis Miguel Branco Godinho, 35.)
gólszerzők: Pátkai (8.), Scepovic (46., 74., mindkettőt 11-esből)
sárga lap: Teles (74.), illetve Pátkai (80.), Hadzic (87.)

Nomme Kalju: Teles - Mööl, Tjapkin, Uggé, Sidorenkov - Mbu Alidor, Dmitrijev - Subbotin, Valikajev, Kirss (Santos, 69.) - Liliu (Neemelo, 60.)

Videoton FC: Kovácsik - Szolnoki, Vinícius, Juhász, Stopira - Nego, Hadzic, Pátkai, Suljic (Maric, 82.) - Lazovic (Barczi, 78.), Scepovic (Géresi, 75.)

A Videoton az első perctől kezdve fölényben futballozott és veszélyesebben játszott, ez pedig hamar góllá érett Pátkai lövésének köszönhetően. A vezetés megszerzése után is a székesfehérváriak irányítottak, egy ízben Juhász fejesénél csak a keresztléc mentette meg az észteket az újabb kapott góltól. Az első félidő vége előtt a portugál bíró megsérült, amikor összefutott egy hazai játékossal, így a negyedik játékvezető vette át szerepét.

A folytatás nagyszerűen indult magyar szempontból, mert már az első percben büntetőhöz jutott a bajnoki ezüstérmes, Scepovic pedig értékesítette a tizenegyest. A játék képe később sem változott, a Nomme Kalju nem tudott újítani, semmiféle veszélyt nem jelentett a Videoton kapujára. A piros-kékek pedig egy újabb büntetővel minden bizonnyal végérvényesen eldöntötték a továbbjutás kérdését.

Szerző

Fráter Erzsébetre emlékeznek Csesztvén

Fráter Erzsébetre, Madách Imre feleségére emlékeznek szombaton Csesztvén; a Nógrád megyei faluban, ahol hét évig élt együtt a házaspár, négy éve szerveznek emléknapot házasságkötésük évfordulóján.

Palman Imre polgármester elmondta: az önkormányzat és a csesztvei Madách Imre Emlékház, az ország egyetlen Madách-emlékhelye közösen emlékezik meg Madách feleségéről, gyermekei anyjáról. 

Fráter Erzsébet Csécsén született, 1845. július 20-án az ottani katolikus templomban tartották Madách Imre és Fráter Erzsébet esküvőjét. Az emléknapokat ennek évfordulójához kötik, és felváltva rendezik meg a két Nógrád megyei településen.  A szombati rendezvényen Andor Csaba Madách-kutató mond ünnepi beszédet, majd Gergely István csécsei származású tanár tart előadást A Fráter család története Csécse község dokumentumai tükrében címmel a művelődési házban. A műsorban közreműködnek a csesztvei diákok és Barát Attila előadóművész.

Madách Imre és régi nemesi családból származó felesége hét boldog évig élt házasságban Csesztvén, mielőtt megromlott köztük a kapcsolat. 1854. július 25-én már a válási szerződést írták alá. Madách Imre ekkor 31, Fráter Erzsébet 27 éves volt. Madách, Az ember tragédiája szerzője 40 évesen halt meg, Fráter Erzsébet kilenc évvel élte túl férjét, és 1873-ban a szegények kórházában halt meg. Egyes kutatások szerint epilepsziás roham, mások szerint erős alkoholmérgezés végzett vele.

A kutatók eltérően látják a házasság megromlásának okát is; okolják Majthényi Annát, Madách édesanyját, aki beleszólt a fiatalok életébe, és katolikusként eleve ellenezte, hogy fia református lányt vegyen el, de hibáztatják a szeszélyesnek és kacérnak tartott feleséget, illetve a zárkózott Madáchot is.

A feltételezések szerint Madách Imre Fráter Pál, Erzsébet nagybátyja balassagyarmati hivatalában találkozhatott először, a lánykérésre pedig nem sokkal egy Balassagyarmaton rendezett megyebál után került sor. Négy gyermekük született, Aladár, Jolán, Borbála, és az elsőszülött Imre, aki csak néhány órát élt. Házasságuk végét is egy bálhoz kötik: Madách nem akart elmenni a losonci bálba, felesége azonban igen, s oda Meskó Miklós kísérte el, a botrány után pedig nem maradt más választása a házaspárnak, mint a válás. Madách Imre a válás után írta meg Az ember tragédiáját, Fráter Erzsébet pedig, miután az édesapja is meghalt, az alkoholba menekült.

2013-ban, az első emléknapon Csesztvén rózsafát ültettek Fráter Erzsébet emlékére Madách Imre mellszobrának közelében az emlékhelyen. Csécsén az egykori Fráter-kastélyban működő általános iskola viseli Fráter Erzsébet nevét.

Szerző