Előfizetés

Bajnokok Ligája - Litván vagy bolgár ellenfele lehet a Honvédnak

A Budapest Honvéd a litván Zalgiris Vilnius vagy a bolgár Ludogorec csapatával találkozik a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező harmadik fordulójában, amennyiben jövő szerdán túljut az izraeli Hapoel Beer-Seván.

A pénteki, nyoni sorsoláson az is kiderült, hogy az első találkozón a kispestiek lennének a pályaválasztók, a visszavágót pedig idegenben játszanák.

A Zalgiris Vilnius szerdán hazai pályán 2-1-re legyőzte a Ludogorecet, amely 2015-ben és tavaly a főtáblára jutott a BL-ben, míg a Honvéd szintén 2-1-es hátrányból várja a zárt kapus hazai visszavágót.

A harmadik forduló első mérkőzéseit július 25-én és 26-án rendezik, míg a visszavágókra augusztus 1-jén és 2-án kerül sor.

Magyar fiatal nyerte a közgazdasági „majdnem Nobel” díjat

A 27 éves, budapesti születésű Raccuja Gergely nyerte idén a Wolfson Közgazdasági Díjat, ami a közgazdasági Nobel után a legnagyobb díjnak számít a szférában. A 250 ezer fontos jutalommal járó első helyet az kapja, aki a legjobb megoldást vázolja fel a díj kiírásakor feltett kérdésre, ami ezúttal arról szólt, hogyan fizethetnénk jobb, biztonságosabb és megbízhatóbb úthálózatért úgy, hogy az a közlekedők számára fair, a gazdaságnak és a környezetnek pedig kedvező legyen – írja a 444.

Raccuja a pályamunkájában egy újfajta, távolság-alapú útdíjrendszert tervezett. Ebben a rendszerben nem lenne többé üzemanyag- és gépjárműadó - ezzel helyreállítva a bizalmat a közlekedők és az állam között -, helyette viszont lenne egy újfajta adó, amit a járművek által az adott időszakban megtett távolság alapján kellene fizetni. Ennek az adónak az egységeit aszerint határoznák meg, mekkora az adott jármű motorja, és mennyire környezetszennyező.

A rendszer minden elemzés szerint kedvezőbb lenne a szereplőknek, mint a mostani. Az autósok nyernének az átláthatóbb rendszerrel és az olcsóbb üzemanyaggal, ráadásul a javasolt rendszerben az adóbevételek meghatározott részét a helyi utakra és autópályákra kellene fordítania az államnak. Raccuja Gergely munkáját 7 ország 120 indulója közül választották ki győztesnek.

A díjazott Budapesten született, és 2011-ben költözött Nagy-Britanniába, ahol politikatudományt, várostervezést és olaszt tanult a UCL-en (University College London), ahol 2015-ben végzett, dicsérettel.

Czeglédy-ügy: újabb őrizetbe vétel

Publikálás dátuma
2017.07.14. 11:26
Czeglédy Csaba a Szegedi Járásbíróságon. MTI Fotó: Bugány János
Újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe a Czeglédy Csaba és társai ellen költségvetési csalás miatt indult nyomozás során.

Serfőző Katalin, a Csongrád Megyei Főügyészség helyettes szóvivője a Vas Népének megerősítette: egy olyan személyt vettek őrizetbe, aki a bűnszervezetbe tartozó egyes iskolaszövetkezetek cégalapításának, cégjogi módosításainak bejegyzése során járt el. A gyanúsított nem rendelkezik jogi végzettséggel. Időközben az ügyészség kezdeményezte a bűnszervezet feltételezett tagjának előzetes letartóztatását.

Dr. Czeglédy Csabát 2017. június 15-én helyezték előzetes letartóztatásba, ellene és társai ellen költségvetési csalás miatt indult nyomozás.

Serfőző Katalin közölte, a gyanú szerint a Czeglédy Csaba által vezetett, munka-erő-közvetítést végző Humán Operátor Zrt. köré szerveződő céghálózat 2013 és 2016 között mintegy 3 milliárd forint kárt okozott az állami költségvetésnek. Tíz ember már előzetes letartóztatásban van, kedden hallgatták ki és vették őrizetbe tizenegyedik feltételezett társukat.

A helyi szocialisták korábban hangsúlyozták, Czeglédy Csaba politikai leszámolás áldozata. Ezzel szemben a jobboldalisággal nem vádolható Magyar Narancs csütörtökön megjelent számában részletes feltárást végeztek a Humán Operator Zrt. ügyleteiről. A cikk azt a konklúziót vonta le, hogy a gyanúsításnak van jogalapja.

Az eredeti cikket itt találja.