Nappal is támad a koreai

Publikálás dátuma
2017.07.15 07:12
Az idegenhonos fajoknak nincsenek meg a természetes ellenségeik, ezért irtással küzdhetünk ellenük
Egyre nagyobb számban jelenik meg Magyarországon a koreai szúnyog, miután Pécs környékén sikeresen áttelelt. Az ázsiai bozótszúnyog már stabil populációt hozott létre a déli országrészben.

A hazai szúnyogok csípése ma leginkább csak múló kellemetlenséget jelent, de aggodalomra ad okot, hogy egy veszélyes idegen szúnyogfaj is megtelepedett Magyarországon - erről a 24.hu írt. Bár kevesen tudják, de a hazánkban őshonos szúnyogfajok is komoly betegségeket hordozhatnak, a behurcolt, invazív szúnyogfajok viszont komolyabb fenyegetést jelenthetnek: "ezek a tigris- vagy más néven zebraszúnyog, az ázsiai bozótszúnyog és a koreai szúnyog." Mindhárom fajt az ember hozta be Európába.

Szúnyogok buktatják le a bűnözőket
Japán kutatók felfedezték, hogy a szúnyogok által szívott emberi vér DNS-e akár még két nap elteltével is megbízhatóan azonosítható. Ez új lehetőséget ad a nyomozók kezébe a gyilkosságok és más súlyos bűncselekmények leleplezésére.

Az invazív fajoknak nincsenek meg a természetes ellenségeik, kórokozóik Magyarországon, a klímaváltozással pedig egyre kedvezőbbek lesznek a feltételek, hogy túléljenek és elszaporodjanak.

Mint arról a HVG korábban beszámolt, egy veszélyes szúnyogfaj, az ázsiai bozótszúnyog már megvetette lábát Magyarországon és stabil populációt hozott itt létre.

Egy másik fajnak, a koreai szúnyogoknak is sikerült áttelelnie Pécsett, és terjedni is kezdtek a városban. Kiválóan bírja a nagy hideget és a szárazságot is, nappal aktív, ezért a védekezés új kihívást jelent. A koreai szúnyog szeret az ember közelében élni, nem repül egy-kétszáz méternél távolabb a házaktól, nagyon agresszív és ellenálló, és kifejezetten szereti az emberi vért.

Míg a nálunk őshonos csípőszúnyogok többsége jobban kedveli a természetes környezetet, tojásait öntési területekre, vizesárkokba, meggyűlt víztestekbe rakja, amiket ebben a nagy szárazságban nem talál, addig a koreai szúnyog a településeket részesíti előnyben, ahol az ember azért csak locsol, a kertekben széthagyott vödrökben, edényekben, játékokban, nejlonokban pedig meggyűlik annyi esővíz is, amennyi a lárvák kifejlődéséhez szükséges.

Az idegenhonos fajoknak nincsenek meg a természetes ellenségeik, ezért irtással küzdhetünk ellenük

Az idegenhonos fajoknak nincsenek meg a természetes ellenségeik, ezért irtással küzdhetünk ellenük

Azt egyelőre nem tudni, Magyarország mely területein vetette meg még a lábát, mert laikus szemmel nagyon nehéz azonosítani, elképzelhető, hogy már országszerte jelen vannak. Szerencsétlen esetben egy év alatt birtokba vehetik az országot, de eltarthat több évig is.

A koreai szúnyog komoly betegségeket is terjeszthet, köztük a szívférgességet, egy agyvelőgyulladásos betegséget, a japán encephalitist, a Nyugat-nílusi lázat és a Zika kórokozóját is, de a virológusok szerint még nem tudni, hogy magyarországi körülmények között is képes-e ezeket hordozni, vagy sem. A járványhoz viszont az kellene, hogy valaki behurcolja a betegséget, őt megcsípje egy hordozásra képes szúnyog, majd a kórokozó jelentős mértékben elterjedjen a szúnyogok között. A koreai szúnyog ezért egyelőre csak potenciális vírushordozó.

- Magyarországon jelenleg nem jelentenek érdemi veszélyt az újonnan megjelent szúnyogfajok - mondta lapunknak Falus Ferenc, korábbi országos tisztifőorvos. Ugyanakkor hangsúlyozta: kétségtelen tény, hogy a felmelegedés miatt megjelent rovarok potenciális betegséghordozók, így nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy abszolút nem okozhatnak problémát. - Komolyan kell venni, de pánikra nincs ok. Jelenleg nagyobb az esélye annak, hogy az utcán a fejemre essen egy tégla, minthogy Magyarországon elkapjak valamilyen "egzotikus" vírust - tette hozzá.

Szerző

800 millióból fejlesztenek egy törökszentmiklósi iparterületet

Publikálás dátuma
2019.03.20 08:44
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
2020-ra lesz közvilágítás, térkő, új csarnok, parkoló, és még az olajjal szennyezett földet is elhordják.
Nyolcszáz millió forintból, barnamezős beruházás keretében megkezdődött a törökszentmiklósi déli iparterület fejlesztése - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település polgármestere. Markót Imre (Jobbik) elmondta: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program gazdaságélénkítő, foglalkoztatást ösztönző pályázatán 680 millió forintot nyertek, ehhez az önkormányzat 120 millió forint önerőt vállalt, a beruházás a tervek szerint 2020 májusára készül el.
A fejlesztés eredményeként korszerűbbé válik a telephely, így versenyképesebbek lehetnek az iparterületen működő vállalkozások és nőhet a munkahelyek száma.
Ismertetése szerint felújítanak három épületet, valamint a belső vízközműveket, a térburkolatot és a térvilágítást, továbbá térfigyelő és beléptető rendszert építenek ki, a telephely elé új parkoló készül. A csaknem 11 hektáros területen felépül egy új, csaknem 1600 négyzetméteres acélvázas csarnoképület is, amelyet majd szeretnének bérbe adni.
A telephely közvetlen közútkapcsolattal rendelkezik, illetve a megyében a szolnoki ipari parkon kívül csak ez az iparterület rendelkezik használható iparvágánnyal. A beruházás keretében nettó 53 millió forintot fordítanak a kőolajszármazékok miatt jelentősen szennyeződött terület kármentesítésére is.

312,97 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.03.20 08:23
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A főbb devizákkal szemben vegyesen alakult a forintárfolyam, az euróval szemben 313 forintos jegyzés alatt idei csúcsát érte el szerdán a forint a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az eurót a kedd esti 313,08 forint után szerda reggel fél nyolckor 312,97 forinton jegyezték. Az euró jegyzése az idén az első alkalommal csökkent 313 forint alá.
A dollárt a kedd esti 275,74 forint után szerda reggel kissé magasabban, 275,88 forinton jegyezték, a svájci frank jegyzése pedig 275,97-ről 275,93 forintra csökkent.
A forint az év eleje óta az euróval szemben két és fél százalékkal, a dollárral szemben 1,2 százalékkal, a svájci frankkal szemben három százalékkal erősödött. Az euró 321,09 forintos, a dollár 279,36 forintos, a svájci frank 284,57 forintos jegyzéssel kezdte az évet.
Szerző