Előfizetés

Kulisszák mögött - Botrány a kaposvári színházban

Vas András
Publikálás dátuma
2017.07.14. 21:43
A színház kívülről, felújítás alatt - Hogy belül mi zajlik, az most "kikandikált" a függöny mögül - Fotó: MTI/Varga György
A Csiky Gergely színház egyik színésznője a közösségi portálra kitett, keresetlen szavakkal megfogalmazott posztjában kemény vádakkal illette a direktort, ugyan név nélkül, de könnyedén beazonosíthatóan. A Népszava megkereste a megvádolt igazgatót. 

Nem jelentelek fel, bár megtehetném, munkahelyi zaklatásért, Facebook üzenetek fotóival áraszthatnám el a netet, feljelenthetnélek szerződésszegésért, hatalommal való visszaélésért, hitelrontásért – volt olvasható jónéhány órán keresztül Érsek-Obádovics Mercédesz Facebook-posztjában, melyben a színésznő, aki az elmúlt években több darabban is játszott a kaposvári Csiky Gergely Színházban, igen komoly vádakkal illette a teátrum – amúgy általa nem nevesített – igazgatóját, Fülöp Pétert, ahogyan az a bejegyzés alatti kommentekből is kiderült.

A színművészeti egyetemen 11 éve végzett művésznő azt állította írásában, hogy az igazgató a télen ugyan több szerepet is ígért neki a 2017-18-as évadra, ám miután elutasította a direktor szexuális közeledését, az intézmény vezetője márciusban bosszúból kihúzatta őt minden szerepből, s ezek után időhiány miatt másutt sem kapott munkát. A színésznő posztjában megannyi negatív jelzővel illette az igazgatót, aki szerinte „a pártok hatalmának játékszere és egy hirtelen szélfordulásra ebben a szakmában soha helyed nem marad, mint ahogy soha nem is volt”. Érsek-Obádovics Mercédesz – akit nem sikerült utolérnünk - mindezek ellenére többször is megerősítette, nem tesz feljelentést az igazgató ellen.

Ahogyan, bár tervezte, egyelőre Fülöp Péter sem.

- Megírtam a feljelentést, ám miután Mercédesz levette a posztot, úgy gondolom, egyelőre okafogyottá vált – felelte a Népszava megkeresésére a Csiky Gergely Színház igazgatója, aki a posztban szereplő vádakkal kapcsolatban megjegyezte: - Azt hiszem, elég erős jelzés, hogy eltűnt az írás a Facebookról.

Fülöp Péter állította, a vádakból semmi sem igaz, de sem kedve, sem kötelessége, hogy reagáljon a leírtakra, ráadásul neki is akadnak olyan Fb-üzenetei, melyek az ő igazát támasztják alá.

- Nem zaklattam, nem ígértem munkát neki, s tudomásom szerint konfliktusunk sem volt – reagált arra a kérdésünkre, ha nem igazak a vádak, miért írta a posztot a színésznő? Úgy vélte, magánemberként rágalmazták meg, hiszen Érsek-Obádovics Mercédesz nem volt a társulat tagja, így a Csiky vezetőjeként ő sem volt a munkáltatója. Felvetésünkre, hogy a vállalkozói szerződéseket is ő írta alá, azaz mégiscsak volt köztük jogi kapcsolat, a direktor csak annyit mondott, a teátrumban a művészeti munka, s így az ebben résztvevők kiválasztása a művészeti vezetőre, Bozsik Yvette-re tartozik, ő döntötte el, kik rendeznek a következő évadban, s a rendezők közül senki sem választotta ki Érsek-Obádovics Mercédeszt.

- Nem tudom, mi indikálta a rágalmazó posztot – jelentette ki Fülöp Péter. – Karaktergyilkosság folyik ellenem, s ez az írás is ennek a része. Kérdésünkre, ki áll szerinte a támadások hátterében, az igazgató neveket nem mondott, csak megjegyezte, akadnak néhányan, akiknek nem teszik, hogy ő vezeti a színházat.

Fülöp Pétert 2015-ben az akkori igazgató, Rátóti Zoltán hívta gazdasági vezetőnek a Csiky Gergely Színházhoz, s a direktor tavaly augusztusi lemondása után nevezte ki az év végéig a kaposvári közgyűlés a teátrum megbízott igazgatójának, annak ellenére, hogy korábban nem volt kapcsolata a színházi világgal. Megbízatását az év végén meghosszabbították, így egyelőre ő vezényli le a Csiky kilencmilliárd forintos felújítását. Információink szerint vezetői tevékenységét sokan kritizálják a társulaton belül, elfogadottsága meglehetős kívánnivalót hagy maga után, főleg azok után, hogy februárban felmondott négy színésznek, akiknek a helyére a Kapost.hu blog szerint a Kaposvári Egyetemről (KE) szerződtetett frissen végzett színészhallgatókat Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a KE rektorhelyettese és színházi intézetének vezetője osztályából. Az elbocsájtott művészek be is perelték az intézmény, munkaügyi perük még tart a kaposvári bíróságon.

Kerestük az ügyben a színházfenntartó kaposvári önkormányzatot is, de egyelőre nem sikerült elérni az illetékeseket – amint reagálnak megkeresésünkre, frissítjük cikkünket.

Tilos panaszkodni Ferenc pápánál

Publikálás dátuma
2017.07.14. 18:49
Fotó: Getty Images
Panaszkodni tilos! - ez a felirat fogadja a látogatókat Ferenc pápánál, aki korábban is hangoztatta már, hogy örökös panaszkodás helyett tevékeny és örömteli egyházat és hívőket szeretne maga körül látni.

A katolikus egyházfő a vatikáni otthonaként kiválasztott Szent Márta-házban helyezte a feliratot saját lakosztályának bejárati ajtajára. Egy vendége fényképezte le a pápa engedélyével, és juttatta el a La Stampa olasz napilapnak. 

A nagyméretű, piros betűs felirat az olaszországi hivatalokban és más intézmények falain gyakran látott tiltótáblákat idézi, amelyek általában a dohányzást, szemetelést vagy mást tiltanak jogszabályokat idézve és esetleges szankciókkal fenyegetve.

A panaszkodást tiltó tábla az 1. számú "egészség- és jólétvédő" törvényre hivatkozik. Hozzáteszi, hogy a tiltást megszegők "áldozatszindrómában" szenvednek, éppen ezért hangulatuk romlik és csökken a problémamegoldó képességük. Kétszeres szankció vár a tábla szerint azokra, akik a panaszkodási tilalmat gyerekek közelében szegik meg.

"Ahhoz, hogy jobbá váljunk, képességeinkre kell koncentrálni saját korlátaink helyett: hagyj fel tehát a panaszkodással, és tégy azért, hogy javíts az életeden!" - olvasható a táblán az apró betűs felirat, amelynek szerzője, Salvo Noe olasz pszichológus személyesen adta át Ferenc pápának a táblát június közepén egy vatikáni audiencián. Az önmegvalósításról és személyiségfejlesztésről írt utolsó könyvében Salvo Noe Ferenc pápát is idézte. A pápa annyira megörült a táblának, hogy kiragasztotta vatikáni ajtajára.

Ferenc pápa megválasztása óta többször hangoztatta, hogy az evangélium üzenetét örömmel hirdető egyházat és hívőket szeretne maga körül látni. Az Evangélium öröme kezdetű apostoli buzdításában az egyházfő azt írta, a keresztényeknek néha olyan az arcuk, mintha savanyúságot ettek volna ahelyett, hogy örülnének keresztény életüknek.

A La Stampa megjegyezte, hogy Ferenc pápa talán ezzel a táblával jelezte a közvéleménynek és a sajtónak is, hogy nem felel meg a valóságnak az utóbbi időben róla festett kép, amely szerint állandó problémák terhelik a Vatikánt és az egyházat. Ferenc pápa jókedve és iróniája nem múlt el - vélte a La Stampa.

Az értelmetlen harcokba hajszolt ország

A német konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) és a liberális Süddeutsche Zeitung kommentárt közölt pénteken a civil törvény ügyében indított kötelezettségszegési eljárással kapcsolatban.

A FAZ A megosztó címmel közölte Stephan Löwenstein írását, aki kiemelte, hogy Orbán Viktor kormányfőnek "nem fog fájni" a brüsszeli eljárás, és a külföldről finanszírozott, "vagyis az amerikai milliárdos, Soros György által támogatott szervezetek elleni harc" nem valamilyen konkrét probléma megoldását, hanem a "belpolitikai polarizációt" szolgálja.

Orbán 2010-es hatalomra kerülése óta "jó tapasztalatokat" szerzett arról, hogy a megosztottság előidézésében miként lehet felhasználni Brüsszelt. Ilyen esetekben "a népét védi a +Magyarország elleni+ támadásoktól", és "Soros bábjaiként állítja be" az EU vezető politikusait és a balliberális ellenzéket, a "kormánypárt által uralt médiumok pedig minden kötelezettségszegési eljárásban ennek +bizonyítékát+ látják".

Orbánnak végül "bejön a számítása", akkor is, ha kisebb módosításokat kell végrehajtani a törvényen, de "magas árat fizet ezért értelmetlen harcokba hajszolt országa" - írta a FAZ szerzője.

A Süddeutsche Zeitung Daniel Brössler kommentárját közli Jogi úton címmel amely szerint "elméleti, mégis érdekes kérdés", vajon felvennék-e ma az EU-ba az Orbán Viktor vezetésével egy olyan úton elindult Magyarországot, amely elfordul "a demokrácia azon formájától, amelyről azt gondoltuk, hogy egyetértés van róla az EU-ban".

Orbán "hadjárata az állítólag veszedelmes külföldi erők ellen ezt az elfordulást jelzi a nyílt társadalomtól", a civil törvénnyel kapcsolatban indított kötelezettségszegési eljárás pedig jelzi a "harcot azért a Magyarországért, amely nemcsak a tagja, hanem része is az EU-nak".

Orbán "meg akarja bélyegezni" a külföldi pénzügyi forrásokkal rendelkező civil szervezeteket. Ez az egyik elem a Soros György elleni "gyűlölettel teli kampányban", amelyhez "antiszemita színezetű" plakátok is tartoznak. A kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnök példáját követi a külföldről támogatott egyesületek elleni harcban - tette hozzá a Süddeutsche Zeitung szerzője, kiemelve, hogy "az EU-ban elfogadhatatlan az ilyen paranoia".

Mint írta, az EU-nak csak a jogi út marad, és a kötelezettségszegési eljárással elérheti, hogy Orbán legalább részben engedjen a vitában. A kormányfő eddig mindig visszarettent attól, hogy kiélezze a konfliktust az Európai Bizottsággal, ami azt mutatja, hogy "az EU nem tehetetlen, ha cselekszik".