McCain műtétje miatt halasztódik a szavazás

Legalább egy héttel elhalasztják a szavazást a washingtoni szenátusban a republikánusok egészségbiztosítási reformtervéről John McCain arizonai szenátor műtétje miatt. A 80 éves szenátornak pénteken vérrögöt távolítottak el a bal szeme fölül, a beavatkozás sikeres volt, de egy hétig lábadozik odahaza, Arizonában.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségi vezetője már korábban bejelentette, hogy a szenátorok nem mehetnek szabadságra, csak augusztus harmadik hetétől, nem utolsósorban azért, hogy véglegesítsék az Obamacare visszavonását és felváltását célzó törvényt. McCain kiesésével azonban nem lenne elég szavazatuk a republikánusoknak az elfogadtatásához. A szenátusban ugyan 52-48 az állás a republikánusok javára, de két republikánus ellenzi és nem szavazza meg a tervezetet. Ha McCain sem lesz jelen, már csak 49 voksuk lenne, s az pedig kevés.

Ötven szavazat esetén Mike Pence alelnök adhatja le a döntő szavazatot, a mindenkori amerikai alelnök ugyanis egyben a szenátus elnöke is. Most azonban kénytelenek megvárni, amíg McCain szenátor felépül, addig más törvényeken dolgoznak. Hiába került republikánus elnök a Fehér Házba, a kongresszusi republikánus többség eddig nem sok eredményt tudott felmutatni.

Szerző

A Templom-hegy státusza nem változik

Ma újra megnyitják a Templom-hegyet, amelyet pénteken zártak le, azt követően, hogy három palesztin merénylő rálőtt két izraeli rendőrre Jeruzsálem óvárosában. 

A biztonsági erők lelőtték a támadókat, a két rendőr belehalt sérüléseibe. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő szombaton értékelte a helyzetet és úgy döntött, fokozatosan oldják fel a zárlatot, vasárnap déltől kezdődően. Az izraeli miniszterelnök bejelentette azt is, hogy megszigorítják a biztonsági intézkedéseket, fémdetektoros kapukat állítanak fel és kamerákat helyeznek ki, folyamatosan monitorozzák a térséget.

Gilad Erdan közbiztonsági miniszter a terrortámadás után már jelezte, hogy szigorúbb ellenőrzést vezetnek be. Avigdor Liberman védelmi miniszter is elítélte a támadást, mondván, aki egy szent helyet terrortámadás helyszínévé tesz, gyűlöletes tettet követ el, egymásnak ugrasztja a különböző vallásokat, s aláássa Izrael Állam biztonságát. Naftali Bennett oktatási miniszter vitát javasolt a biztonsági intézkedésekről, Miri Regev kulturális miniszter pedig a Jerusalem Post című lap jelentése szerint arra hívott fel, hogy a Templom-hegy maradjon nyitva mindenki előtt.

Netanjahu a merénylet után biztosította a Trump-kormányzatot, hogy nem változtatja meg a Templom-hegy státuszát. Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke felhívta Netanjahu izraeli kormányfőt, elítélte az al-Aksza-mecsetnél történt terrortámadást, az izraeli kormányfő Abbásznak is megígérte, hogy feloldják a zárlatot.

Szerző

Sietve a tengerbe szórták a kínai ellenzéki hamvait

Publikálás dátuma
2017.07.16. 11:10
Forrás: Free Liu-Xiaobo csoport/Facebook
Sietve a tengerbe temették tegnap a csütörtökön elhunyt kínai Nobel-békedíjas, Liu Hsziao-po hamvait. Kínai emberi jogi aktivisták szerint a temetésnek egyetlen célja volt, el akarták kerülni, hogy a 61 éves korában elhunyt ellenzéki irodalomtörténész, esztéta sírja zarándokhellyé váljon.

„Nagyon gonosz döntés” – nyilatkozta egy emigrációban élő kínai ellenzéki író, Liao Ji-vu a brit The Guardiannek. Aj Vej-vej, a világhírű képzőművész is úgy vélekedett, hogy nem akarták, hogy egy olyan hely maradjon, ahol tisztelői fejet hajthatnak Liu Hsziao-po előtt.

Az ismerősök aggódnak az elhunyt ellenzéki felesége miatt, Liu Hszia költőnő részt vett a hamvasztáson, de azóta nem hallottak róla. Az asszony megfigyelés alatt állt, szinte teljes elszigeteltségben élt azóta, hogy 2010-ben börtönben raboskodó férjének ítélték a Nobel-békedíjat. Peking azt állítja, a család hozta meg a döntést, hogy a tengerbe szórják Liu Hsziao-po hamvait.

Szerző