Előfizetés

Kötelező kód a sárga csekken

Jövőre már a nem teljes kitöltöttségű postai csekkeken is kötelező lesz feltüntetniük a szolgáltatóknak az úgynevezett QR-kódot. A lépés tovább ösztönözheti az állami cég ügyfeleit az online fizetésre - írta a napi.hu. Ehhez a befizetőnek le kell töltenie a posta iCsekk nevű alkalmazását okostelefonra, vagy tabletre, ezt követően online fizetésre alkalmas bankkártyával lehet átutalni a szükséges összeget. Az ügyletért a posta külön díjat nem számít fel. Egy fizetési tranzakcióval maximum 290 ezer forint összegű csekket lehet befizetni. 

Sejtelmes Fed üzenet

Rédei Judit írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2017.07.17. 07:22
A Federal Reserve épülete Washingtonban - Fotó: Getty Images
Janet Yellen vaskézzel tartja a monetáris gyeplőt, nem bizonytalanodott el a Trump-affér miatt.

A részvénypiacok üdvözölték az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnökének minapi kongresszusi beszámolóját, a dollár viszont tizenöt hónapos mélypontjára zuhant az euróval szemben. 

A nemzetközi piacokon 1,38 dollár körüli árfolyamon forgott az euró a meghallgatás előtt, míg azt követően néhány órával 1,45-ös szint fölé emelkedett a közös valuta árfolyama.

Janet Yellen kongresszusi, majd a törvényhozás pénzügyi szakbizottsága előtti előadása óvatosságot tükrözött, és leglényegesebb üzenete az volt, hogy - akár már szeptemberben - folytatódni fog a kamatemelés, de a jelen statisztikai adatok csak visszafogott szigorítást indokolnak. A gazdaság egészsége, ezen belül különösen a munkaerőpiac alakulása – 4,4 százalékos munkanélküliségi ráta - tulajdonképpen teret ad egy újabb szigorításnak, ám a béremelkedés fékezettebb üteme, és az infláció alakulása is megfontoltságra int - derült ki Yellen szavaiból.

A kitűzött 2 százalékos inflációs szint változatlan cél, és az ettől jócskán elmaradó aktuális adatot néhány árukategória szokatlan árcsökkenésének tudta be. Bár nem derült ki, hogy mikortól, de megkezdik a 2008-as pénzügyi válság alatt és után felvásárolt 4500 milliárd dollárra rugó kötvényállomány leépítését, első lépésben 10 milliárddal, majd havi 50 milliárddal csökkentik a portfóliót. (A Fed nyíltpiaci bizottsága egyébként a múlt hónap közepén húzott a kamatgyeplőn, 1 és 1,25 százalék közé lőve be a szintet.) Yellen nagy kihívásnak nevezte Trump igényét, miszerint a GDP bővülésnek a következő időszakban el kell érni a 3 százalékot, szerinte a 2 százalék, vagy valamivel az alatti cél reálisabb, ugyanakkor egyetértett bizonyos adómódosításokkal.

Janet Yellen egyelőre vaskézzel tartja kezében a monetáris gyeplőt, nincs jele annak, hogy elbizonytalanítaná a Trumppal koránt sem felhőtlen viszonya. A Yale-en diplomát szerző, inkább a demokraták felé hajló, briliáns agyú közgazdász, és az amerikai elnök elképzelései köszönőviszonyban sincsenek egymással. Trump, kissé zavaros, de gyökeres deregulációt hangsúlyozó terveket fogalmazott meg, ahogy ő szokta twitteren, miközben a jegybankelnököt azzal vádolta, hogy spekulációs ballonokat fúj, és nem Amerika, hanem a mondializmus érdekeit szolgálja. Amúgy Trump az alacsony kamatok híve, mondván Yellen kamatszigorításai a demokratáknak kedveznek. A jegybankelnök, akinek mandátuma jövő februárban lejár, a jövőjét firtató kérdésekre a törvényhozóknak kitérően válaszolt. Trump viszont a napokban megtette az első lépéseket a hatalomátvétel érdekében, saját emberét ültette az egyik legfontosabb alelnöki székbe, a bankfelügyeleti feladatokat Randal Quarles látja el mostantól, aki a válság utáni bankszabályozás bírálója volt.

Külföldre megy a magyar sör

Publikálás dátuma
2017.07.16. 22:00
Népszava fotó/Vajda József
A hazai alkoholfogyasztás kétharmadát sörök teszik ki, ám a belföldi forgalom alig nő. A gyárakat az export élteti, feljövőben vannak a kis főzdék.

Tavaly 6,54 millió hektoliterről (hl) 6,7 millió hl-re, 2,5 százalékkal nőtt az öt legnagyobb hazai sörcég forgalma - derül ki a Magyar Sörgyártók Szövetsége (Sörszövetség) néhány hete közzétett éves jelentéséből. Az anyag részint a szervezet tagjai - a Dreher Sörgyárak Zrt., a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. és a Borsodi Sörgyárak Zrt. -, részint a pártoló tagként megjelenő, Magyarországon sört nem gyártó Carlsberg Hungary, illetve a csak adatokat szolgáltató Pécsi Sörfőzde Zrt. közlésén alapul.

A tanulmány leszögezi: a tavalyi bővülés kizárólag a kivitelnek köszönhető. Az érintett vállalkozások tavaly a 2015-ös értéket több mint 40 százalékkal meghaladó mértékben értékesítették termékeiket külföldön. A behozatal 18 százalékos visszaesést mutatott, a saját termelés öt százalékkal nőtt. A teljes belföldi értékesítés változatlanul 6,1 millió hl-t tett ki, ami 0,1 százalékos csökkenés.

Itt is Orbán haverjaié a terep
Idén is erőteljes változásokat mutatott a hazai sörpiac. Az ötödik legnagyobb szereplőnek számító Pécsi Sörfőzde az osztrák Ottakringertől Matolcsy György jegybankelnök unokatestvéreihez, Szemerey Tamáshoz és Zoltánhoz került. A holland Heineken viszont alulmaradt az Orbán-kabinet látványos támogatását élvező erdélyi Csíki Sörrel folytatott védjegyvitájában. Ennek hullámán a kormány, ha lanyhuló lendülettel is, de folytatja harcát a holland márka jelképének számító vörös csillag magyarországi betiltásáért. Ráadásul, míg a parlament nem szavazott adókedvezményt a Heineken marfűi gyárában előállított ciderre, addig a most életbe lépett jövedéki szabályokat szakértők szerint lényegében a Matolcsy-féle Pécsi Sörgyár igényeire szabták. Sajtóbeszámolók szerint a vizes világbajnokság számos helyszínén csak a pécsi gyár söreit kapni. Mindezek után a Heineken bejelentette, hogy Martfűn beszünteti a sörgyártást. Egyik ellenlábasa, a Csíki Sör ugyanakkor Erdélyben termel és ismereteink szerint a jóval kedvezőbb ottani adószabályok miatt "eszük ágában sincs" Magyarországon sörgyártásba fogni.

Sörtípusok szerint a középkategóriás, úgynevezett mainstream-sörök iránti kereslet 0,7 százalékos visszaesést mutatott. Ellenben a prémium-kategória iránt 10 százalékkal, a szuper-prémium iránt pedig 9 százalékkal ugrott a kereslet. Ízesített sörből 2 százalékkal, saját márkásból 3 százalékkal kevesebbet emeltek le a vevők a polcokról. Az alkoholmentes sörök forgalma lényegében nem változott.

Csomagolás-típusok szerint leginkább a nem visszaváltható, egyutas üveges sörök forgalma emelkedett, mégpedig 16 százalékkal; a mérleg másik serpenyőjét pedig a visszaváltható üveges sörök húzzák le, 7 százalékkal; a többi típus iránti érdeklődés e két érték között változott. A söripar a csomagolás több mint felét visszagyűjti.

Az egy főre jutó éves magyarországi sörfogyasztás a múlt század 90-es évei óta mintegy 40 literrel körülbelül 60 literre csökkent. A lakosság alkoholfogyasztásának ugyanakkor az ezredforduló óta nagyjából változatlanul csaknem kétharmada sör - szögezik le. Az ízesített termékek elterjedése mellett furamód a gazdasági válság dobta meg a forgalmat, mivel ekkor kevesebb bor és égetett szesz fogyott. 2013-ban a jövedékiadó-emelés miatti drágulás érezhetően visszavetette a keresletet.Változatlan adókörnyezetben viszont mindig nőnek költségvetési befizetéseik - érvelnek. A sörgyártók tavaly 72,5 milliárd forint adót fizettek, ami 800 millióval több a megelőző évinél. Ebből a jövedéki adó 42 milliárdot tett ki, ami 4,5 százalékos emelkedés. Az áfa 22,1 milliárdra rúgott, ami 4 százalékos csökkenés. A környezetvédelmi termékdíj 3 milliárdról mintegy kétmilliárdra esett. A sör inflációtól megtisztított ára 2000 óta nem változott, jövedelmezőségük tehát az adók emelkedése okán csökken. A sör árának 42 százaléka adó, a költségvetés a gyártók által megtermelt GDP kiemelkedő, 83 százalékát vonja el adók és járulékok formájában. Az öt legnagyobb hazai gyár közvetlenül mintegy kétezer, közvetve körülbelül 24 ezer dolgozó megélhetését biztosítja, a vendéglátást is hozzászámítva pedig a szorzó már hétszeres.

A szakemberek szerint a hazai sörpiac mai helyzetéért a túladóztatás és a gyenge minőségű külföldi sörök egyaránt felelősek. A Sörszövetség üdvözli a sörkülönlegességeket gyártó kisüzemek elterjedését. A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületével közösen a csapolt sör áfájának csökkentését kezdeményezték a kormánynál. Az alumíniumdoboz-visszagyűjtés bővítése érdekében szintén helyeselnék a környezetvédelmi termékdíj arányos mérséklését.

Látványsörfőzde a Váci úton
Látványsörfőzdét nyitott új, külső Váci úti üzemében a Kurucz Dániel és Kurucz Gergely vezette, két éve alakult First Craft Beer Kft. A befektetés több mint félmilliárd forint, termelésüket a piac évi 20 ezer hektoliter (hl) fölé várja. Ígéretük szerint az egység látogatói végigkövethetik a sörfőzés teljes folyamatát. Az üzem Taproom-jában közvetlenül a tankokból érkező, főzdefriss sörök kóstolhatóak. Céljuk azt bebizonyítani, hogy a jó sörök főzése hasonlóan magas szakértelmet igényel, mint az elismert, minőségi boroké.
A palackozás például sterilizált levegőben zajlik, ami Kurucz Gergely tudomása szerint egyedülálló az országban. A First Pilseni, APA és IPA típusú sörei csapról, üvegben, illetve félliteres dobozban is kaphatóak. A tulajdonosok amúgy kerülik a "kézműves" és a "házi", "háztáji" jelzőket: sörüket inkább újhullámosként jellemzik. (Ugyanakkor a termelés az új szabályok szerint kétszázezer hl-ig kisüzeminek minősül és így adókedvezményben részesül.) Termékeik megfogalmazásuk szerint kevéssé karakteresek és alkoholszint se alattomos: söreik jelzőik szerint inkább frissek, visszafogottak. (Mindazonáltal tudósítónk a First IPA-ját kellően karakteresnek ítélte és az alkoholtartalomra se panaszkodott.) Az Opten cégtárában a Kurucz-testvérpár mellett a First Craft Beer tulajdonosai között találjuk Georgilas Konstantinos vízilabdázót is.
Mindhármójuk üzletrészén zálogjoga van a miskolci - Bihari Edit, Furin István és Tóth László - jegyezte Zip Technologies Kft.-nek. Noha a Firstet tavaly már háromszázmilliós eszközérték jellemezte, közel nulla bevétel mellett még veszteséget termelt. Tavalyig az iparágban közel egy évtizede tevékenykedő Kuruczék jegyezték a Budavári Sörfesztivált, amely idéntől Belvárosi Sörfesztivál néven a Vörösmarty térre költözött.