Előfizetés

A GE is bővíti beszállítói körét

Csatlakozik a kormány beszállítói-fejlesztési programjához a GE Magyarország amerikai multinacionális cég, az erről szóló szándéknyilatkozatot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Joerg Bauer és cég elnöke hétfőn írta alá. A tárcavezető az aláírást követő sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a kkv-k versenyképességét növeli, ha a nagyvállalatok beszállítói hálózatához csatlakoznak, és később be tudnak kapcsolódni a multinacionális vállalatok globális értékláncaiba is.

Csányi nyerhet az EU-Japán megállapodással

A készülő EU-Japán szabadkereskedelmi megállapodás értelmében a következő 8 évben tízszázalékos vámmal exportálhatják autóikat Európába a japán gyártók, ezt követően a termékek 90 százaléka vámmentessé válik majd - írta az mno.hu a Japan Timesra hivatkozva. Lágy sajtokból az indulásnál 20 ezer tonnában állapították meg a vámmentes kvótát. A nagy élelmiszeripari cégek közül például a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Pick Szeged Zrt. - a legkorábban 2019-ben hatályba lépő - megállapodás hazai nyertese lehet. A cég 2008 óta van jelen a japán piacon feldolgozott termékeivel.

Gyanús tőzsdei libikóka

Hullámvasútra kerültek a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opimus Nyrt. és Konzum Nyrt. részvényárfolyamok a tőzsdén. Úgy tűnik az üzleti élet megszámlálhatatlan területén tulajdonosi érdekeltséggel rendelkező felcsúti polgármester - Orbán Viktor kormányfő közeli barátja - "váratlan sikerei" a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) két részvényének az árfolyamának ingadozására is kihathat.

Szakértők szerint azonban a jelenséget a napi árfolyam-ingadozásokra vadászó és vélhetően elő is idéző spekulánsok megjelenése okozta. Az utóbbi napok tőzsdei kereskedését az jellemezte, hogy az említett két részvény árfolyamai akár 10-20 százalékot is ingadoztak fel és le, anélkül, hogy a társaságok életében érdemi változás történt volna. A furcsa ingadozás tegnap sem ért véget, ezúttal a részvények erőteljes emelkedésének volt a napja. De nemcsak az árfolyamok cikáznak mostanában, hanem ezeknek a részvényeknek a forgalma is kimagasló volt, arra is akadt példa, hogy a két papírral értékben olyan mennyiségek forogtak a parketton, mint a BÉT húzórészvényének számító OTP Nyrt.-ből. A portfólió.hu kiszámította, hogy a Konzum Nyrt. idén egészen július 12-ig közel 5100, az Opimus Nyrt. pedig 490 százalékkal növelte árfolyamát. A felbuzdulás olyan mértékű, hogy a vételi ajánlatok sorban állnak, mert nincs elegendő számú eladásra felkínált részvény. Mivel eddig ezek a társaságok - szigorúan csak a tőzsdei kereskedést figyelembe véve -, nem számítottak figyelemre méltónak, ezért az elemzők nem is foglalkoznak velük. Azt viszont tudjuk, hogy az Opimus Nyrt. a két hét múlva tartandó közgyűlését követően nevet vált, Opus Global lesz, hogy az egykori, becsődölt tulajdonosától, a Buda Cash-től minél jobban elhatárolódjon. (A részvényt korábban Phylaxiának is hívták.) Az Opimus egyébként azzal vétette magát észre, hogy a Népszabadság beszüntetésekor a vidéki, megyei napilapok többségét is kiadó Mediaworks tulajdonosává is vált.