Harc az online terrorizmus ellen

Publikálás dátuma
2017.07.18. 07:40
FOTÓ: THINKSTOCK
A Youtube gazdája, a Google, 4 pontból álló tervet jelentett be a törvénytelen és erőszakos tartalmak, például a toborzó videók ellen.

Gyakran éri a vád a Youtube-ot, mint az egyik legnagyobb tartalommegosztó közösségi portált, hogy moderálásuk elégtelen, vagy legalábbis vitatható. Most a népszerű videó-oldal gazdája, a Google bejelentette 4 pontból álló tervét a terrorista természetű tartalmak, különösen a toborzó és gyűlöletkeltő videók ellen.

,,A terrorizmus támadás a nyílt társadalmak ellen, és valamennyiünk számára kritikus kihívás szembenézni azzal a fenyegetéssel, amelyet az erőszak és a gyűlölet jelent” – jelentette ki Ken Walker, a Google egyik alelnöke a Financial Times-nak. Walker felhívta a figyelmet arra, hogy egy terrortámadásról szóló filmes beszámoló tájékoztató jellegű, ha azt például a BBC híradója mutatja be, de más összefüggésben, más felhasználó által közzétéve az erőszak dicsőítését jelentheti ugyanaz a felvétel.

Mindenekelőtt növelnék a legfejlettebb technológia felhasználását az ilyen videók nagyobb precizitással való azonosítására. Az utóbbi fél évben az érintett és törölt tartalmak forrását több mint 50 százalékban azonosították, a Google automatikus rendszerével. Ezt az arányt kívánják tovább javítani a mesterséges intelligenciák tömeges alkalmazásával. A Google képfelismerő szoftver-rendszereivel próbálja meg ezen kívül blokkolni azoknak a videóknak a letöltését, amelyeknek még folyik az azonosítása.

Az akcióterv második pontja értelmében növelik a beruházást a Youtube Trusted Flaffers-programba. A 63 civil szervezethez, amely a videóportált figyeli, további 50-et csatlakoztatnak. Az ilyenfajta műveletek nagyon hatásosak, tíz tartalomból általában csak egyet választanak ki tévesen. A közös munkába bevonják a Facebookot és a Twittert is.

A harmadik pont azokkal a videókkal kapcsolatos, amelyek, bár kifejezetten nem sértik a YouTube használatának szabályait, a kockázati kategóriához tartoznak, mert erősen vitatott és erőszakos véleményeket tartalmaznak, mindenekelőtt a terrorizmus, a rasszizmus és a vallási gyűlöletkeltés terén. A Google ezeket nem tiltja le, de lehetetlenné teszi, hogy fizetett reklámok jelenjenek meg bennük, továbbá megakadályozza a kommentelést, az ajánlást és a róluk való szavazást. A YouTube algoritmusa megnehezíti ezek megtalálását is. Ezenkívül lejátszásuk előtt a nézők figyelmeztető üzenetet is kapnak.

„Úgy véljük, hogy ez biztosítja a véleménynyilvánítási és információs szabadságot anélkül, hogy reklámoznánk szélsőséges nézeteket” – magyarázta Ken Walker.

Negyedszer, a Google továbbra is használni fogja azt az alkalmazást, amely megakadályozza azoknak a felhasználóknak a keresését, akik érdeklődnek a terrorizmust ösztönző videók és főként az Iszlám Állam toborzó filmjei iránt. A rendszer egyúttal arra igyekszik ösztönözni a felhasználót, hogy lemondjon terrorista szervezethez való csatlakozási tervéről. Az „átirányítási módszer” (redirect method) lényege, hogy az érdeklődők minduntalan olyan terrorista-ellenes videókba ütközzenek, amelyek eltántoríthatják célkitűzéseitől. A módszer már eddig is ígéretes eredményeket hozott. A „harcra szántak” meglepő gyakorisággal klikkeltek az antiterrorista filmekre, legalább félmillió percig nézték ezeket.

A Google ezekben az intézkedésekben anyagilag is erősen érdekelt, mert egyre több nagy hirdető jelezte, hogy visszavonja reklámját a YouTube-ról, mert nem akarják, hogy összefüggésbe hozzák őket különböző szélsőséges tartalmakkal. Márciusban például két amerikai távközlési cég, az AT&T és a Verizon, továbbá a gépkocsi-kölcsönző Enterprise és a GlaxoSmithKline gyógyszeripari óriás törölte minden hirdetését a Google-ből a keresőprogramját kivéve. Mint az a londoni Times-ból kiderült, a Verizon azt sérelmezte, hogy hirdetései belekerültek Vagdi Ghoneim egyiptomi iszlamista hitszónok videói közé, akit az Egyesült Államokból korábban kitiltottak, és megtalálták őket egy pakisztáni vallási vezető üzletei között is, akinek beszédei egy politikus meggyilkolásához vezettek. A Times leleplezése után 250 cég vonta vissza hirdetését a Google-érdekeltségekből. Ez pedig igen érzékeny veszteség, tekintettel arra, hogy a BBC szerint a Google 80 milliárd dolláros reklámbevételt könyvelhetett el. Ez a cég egy éves jövedelme csaknem 90 százalékát jelentette.

Útinapló a Google Earth-ön
Nemrég alaposan megújult a Google Earth, de a fejlesztők ismét érdekes újításon dolgoznak: gyakorlatilag közösségi élményt teremtenének, a térképes szolgáltatásból egy olyan oldal lehet két-három éven belül, ahol bárki megoszthatja az emlékeit – írta hvg.hu. A felhasználók fotókat, videókat és szövegeket adhatnak egyes helyszínekhez, ezek az emlékek privátak is lehetnek, de nyilvánosságra is lehet majd őket hozni.
Az átlag felhasználók számára ez lehetőséget ad érdekes és látványos utazási naplók készítésére, míg a profi videósoknak itt a lehetőség, hogy térképre helyezett dokumentumfilmeket osszanak meg a világgal. Utóbbira mutattak be példát: a Voyager szolgáltatásban megjelent az ,,I Am Amazon” oldal, ahol az Amazonas-medence történeteit lehet megnézni.

A klímaváltozás beint a repülésnek

Publikálás dátuma
2017.07.18. 07:38
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Világszerte akár harmadával csökkentheti a légi közlekedést a következő évtizedekben a klímaváltozás miatt megemelkedő hőmérséklet. A légi közlekedés most az üvegházgáz kibocsátás 2 százalékáért felelős.

A nagy melegben a repülőgépek számára nehezebb a felemelkedés: mivel a melegebb levegő kitágul, és így sűrűsége csökken, a gépek szárnyai kevésbé képesek felhajtóerőt generálni - írja Ethan Coffel, a New York-i Columbia Egyetem kutatója és munkatársai a Climatic Change című szaklapban.

A szakértők abból indulnak ki, hogy a repterek éves napi legmagasabb hőmérsékleteinek átlaga 2080-ra 4-8 Celsius-fokkal emelkedhet, amennyiben az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke nem változik. Ekkor a nap legmelegebb óráiban a repülőgépek 10-30 százalékánál csökkenteni kell az üzemanyag mennyiségét, az utasok számát vagy a rakományt, vagy meg kell várni a lehűlést, hogy a gép elindulhasson. Egyes géptípusoknál a forró napokon négy százalékkal kell csökkenteni a súlyt, ami egy 160 férőhelyes gépnél 12-13 utast jelent. Június végén az arizonai Phoenixben az American Airlines légitársaságnak több mint 40 járatát kellett törölnie, mert a kisebb helyi gépek a csaknem 50 fokos hőségben nem tudtak elindulni.

Szerző

Lengyel újságíró célkeresztben

Publikálás dátuma
2017.07.18. 07:36
Forrás: Facebook

Gyűlöletkampányt indított a közösségi médiában többezer lengyel szélsőséges és kormánypárti twitterező Dorota Bawolek, a független magántévé, a POLSAT brüsszeli tudósítója ellen, miután egy múlt csütörtöki sajtótájékoztatón megpróbálta rávenni az Európai Bizottságot, hogy reagáljon a legfrissebb varsói fejleményekre. A tévés nem elégedett meg a testület szóvivőjének semmitmondó válaszával, újra szót kért és azt mondta: ha inkább a Brexitre vonatkozó felvetésekre válaszol, és nem hajlandó reagálni a lengyelországi igazságszolgáltatás átalakításával kapcsolatos kérdésre, akkor az Európai Unió hamarosan abban a helyzetben találhatja magát, hogy egy másik tagállam is elhagyja.

A sajtótájékoztatóról és a szóváltásról először egy lengyel rádió számolt be, majd a megvágott és a környezetéből kiragadott felvételt felkapták a lengyel kormánypárt Twitteren és a közösségi média más fórumain működő fanatikus hívei. A tévériporterre zúdultak a rosszindulatú megjegyzések, egyesek Goebbelsnek nevezték, mások lekurvázták, és azzal vádolták, hogy a hazája ellen uszítja az Európai Uniót. Bizonyos forrásokból úgy tudjuk, hogy Bawoleket felfüggesztették az állásából, de a tudósító ezt nem erősítette meg, és nem kívánt nyilatkozni sem a Népszava, sem más, Brüsszelben akkreditált média munkatársának.

A POLSAT az egyik legnépszerűbb lengyel tévécsatorna, amely az ország leggazdagabb üzletemberének a tulajdonában van. Esti hírműsorát 3 millióan nézik. A társaságnál állítólag attól tartanak, hogy a botrány miatt a kormány megvonhatja tőlük a sugárzási engedélyt.

Az Európai Bizottság hétfői sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte a tévériportert lejáratni próbáló kampányt. “A legmagasabb tiszteletet érezzük az Európában és a világon dolgozó újságírók munkája és autonómiája iránt” — mondta kérdésre válaszolva Margaritis Schinas szóvivő. “Nem csak tiszteljük az önök munkáját, de elvárjuk mindenkitől, hogy hasonló tiszteletet tanúsítson. Nagyon remélem, hogy ami történt, az egyszeri eset volt, és nem lesz folytatása” — hangzott el a hétfő déli sajtótájékoztatón.

Emlékezetes, hogy néhány éve Kárpáti Jánost, az MTI brüsszeli tudósítóját hívták haza idő előtt, majd rövidesen elbocsátották az állásából. Az újságíró utóbb azt állította: tudomása szerint azért szabadultak meg tőle, mert “kellemetlen” kérdést tett fel Orbán Viktornak strasbourgi sajtótájékoztatóján.