Előfizetés

Vb megnyitó kontra Barátok közt – Megsértődött az MTVA

Publikálás dátuma
2017.07.18. 10:15
Fotó: Molnár Ádám

„A TV-nézők döntöttek: magasan a Vizes VB nyitánya volt a legnépszerűbb produkció pénteken”

Ezzel a címmel adott ki közleményt az MTVA. Azt írják, hogy a budapesti vizes világbajnokság pénteki, az M4 Sporton, a Duna TV-n és a Duna World-ön is közvetített megnyitóját összesen 877 ezer ember nézte. Ezen kívül több mint 1,9 millióan voltak, akik legalább egy percet láttak az élő megnyitóból, de egy átlagos néző közel egy órát, 56 percet látott belőle – írja a 444.

Eszerint az esemény idejében tévénéző magyarok 27,2 százaléka nézte a megnyitót. Ennél sokkal jobban össze kell szednie magát az országnak, ha azt akarjuk, hogy meglegyen a vizes vb-re várt 6 milliárd tévénéző, ami ugye még a foci vb nézőszámánál is nagyobb.

Eszerint ugyanis ha a világ 7,5 milliárdos lakosságát is annyira érdekelné a vizes vb, mint a magyarokat, az is csak kicsit több mint 2 milliárd nézőt jelentene. A 3 csatornán sugárzott megnyitó így egyébként éppen lenyomott egy átlagos nyári Barátok közt epizódot.

Erre felhördült a közmédia, mely honlapján dörgedelmes választ tett közzé.

„Nehezen dolgozza fel a kormánykritikus magyar sajtó a FINA2017 vizes VB hazai és nemzetközi sikerét: ma a 444.hu az MTVA közleményét – melyben a közmédia a megnyitó-ceremónia magas nézettségi számait ismertette a nyilvánossággal - olyan címmel tette ki címoldalára, amelyben disznónak neveztek közel egymillió magyar embert.

A megszokott jópofáskodó stílusban a 444 az inkriminált cikkcímében úgy fogalmaz, „Gyöngyöt a disznók elé: 877 ezren nézték a vizes vb megnyitóját 3 magyar csatornán”. Ezt nem nehéz úgy értelmezni, hogy az a 877 ezer ember, aki a FINA2017 megnyitóját választotta, az bizony nem más, mint egy sertés, köznapi néven disznó.”

Ezt követően a honlap lényegében megismétli a 444 cikkét.

Kartellgyanú - Nyomoz a rendőrség CT-ügyben

Publikálás dátuma
2017.07.18. 10:01
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
A Heim Pál kórházat és az Országos Kardiológiai Intézetet is érintette az a közbeszerzés, amely során többek között CT-berendezéseket vásárolhattak a kórházak, és ami miatt a versenyhivatal kartellgyanú miatt indított vizsgálatot - írja a HírTV portálja.

Az elmúlt héten nagy port kavart az az eset, amikor az Országos Kardiológiai Intézetből szívműtét után, még nyitott mellkassal szállítottak át egy 12 éves kislányt a Heim Pál Gyermekkórházba, ugyanis a kardiológiai klinikán nincs komputertomográfia (azaz CT, a röntgen elvén működő diagnosztikai berendezés). A kislány nem sokkal később meghalt.

Múlt csütörtökön Hadházy Ákos, az LMP társelnöke hívta fel rá a figyelmet, hogy a két klinikát is érintette egy 2015-ös, CT-, MR- és röntgengépekről is szóló, 9 milliárd forint értékű közbeszerzés, amely miatt a Gazdasági Versenyhivatal kartellgyanú és túlárazás miatt indított vizsgálatot. A KEOP-5.6.0/E/15 sorszámú, EU-s pénzről szóló pályázat egyébként nem kapcsolódott szorosan az egészségügyhöz. Az EU elvileg energetikai fejlesztésekre különítette el ezt a forrást – a kórházi berendezések forgalmazói végül úgy pályáztak rá, hogy a kormány a kiírásban feltüntette, hogy a beszerzések célja a kórházak energiatakarékossága.

A nyertes pályázatok értelmében a Heim Pál kórház új CT-ket, a kardiológiai intézet hagyományos röntgengépeket vehetett. Ezeket a beszállítók le is szállították, tehát a GVH-vizsgálat miatt nem lépett fel felszereléshiány, azt nem lehet összekötni a halálesettel. Azonban, állítja a versenyhivatal, bizonyítékok vannak arra, hogy a pályázaton részt vevő vállalkozások 2015-től egyeztetéseket folytattak és információkat osztottak meg egymással, befolyásolva közbeszerzési eljárások ajánlatait és eredményét. A vizsgálat a magyar egészségügy legnagyobb eszközbeszállítóit érinti, köztük a Siemens Healthcare Kft.-t, a GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft.-t, a Philips Magyarországot.

Ezzel a beruházással egyébként a múlt héten Balog Zoltán és az Emmi is büszkélkedett, utalva arra, hogy a kórházi felszerelések ügyében nem jogos a kormányt kritizálni, hiszen a Fidesz kormányzása alatt jelentősen nőtt a CT-k száma a kórházakban. Ez ebben a formában igaz is, azonban az említett közbeszerzés során a versenyszabályok megsértése és bűncselekmény gyanúja is felmerült.

Az étel és a hajlék jog, nem kiváltság

Urbán Csilla
Publikálás dátuma
2017.07.18. 07:15
Fotó: Vajda József
Több tonnányi ételt ment és főz meg a rászorulóknak a budapesti Food Not Bombs. Az önkéntesek a nyitottabb társadalomért is dolgoznak.

7800 kilogramm alapanyag és 10 400 adag melegétel. Ez a Food Not Bombs (FNB) Budapest 2016-os mérlege. A csapat a kidobásra szánt zöldségeket és gyümölcsöket ment meg piacokról, majd rászorulóknak főz.

- Jó kapcsolatot alakítottunk ki az árusokkal. Tudják, mikor jövünk és kikészítik azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amiket nem tudtak eladni, mert szépséghibásak, nyomódottak. Az egyik piacozásnál már FNB-s pólóban várt minket egy árus - mondta Márta Judit, az ételpazarlás ellen fellépő FNB Budapest egyik aktivistája. A 2014 óta minden héten akciózó csapat a Fehérvári úti és a Fővám téri piacokról gyűjti be szombatonként a kidobásra ítélt alapanyagokat, előző hétvégén például a nyári szezonnak is köszönhetően mintegy 200 kilogrammot. A zöldségeket és a gyümölcsöket vasárnaponként önkéntesek dolgozzák fel, majd 150-200 adagnyi ételt főznek belőle. A menü vegetáriánus, levesből, főételből és salátából áll. Egy pékségtől is megkapják a megmaradt élelmiszert. Minden vasárnap a Boráros téren osztanak, kéthetenként szombaton pedig az aluljárókat járva kínálnak bedobozolt ételt.

Az FNB Budapest egy nemzetközi kezdeményezés magyar csoportja, csak közösségi finanszírozásból tartják fenn magukat. - Főztünk már a Társadalomelméleti Kollégium konyháján, aztán az Élesztőházban kaptunk helyiségeket, nemrég költöztünk át a Food Truck Udvarba. A költségvetésünk az éves támogatói buliból jön össze. Az új helyiségek felújítása azonban ennek a felét elvitte, ezért szeptemberben is szervezünk egy támogatói bulit és még most júliusban indítunk egy magyar és egy nemzetközi crowdfunding kampányt, hogy a felújításhoz szükséges összeget összekalapozzuk - mondja Márta Judit. Vannak nehéz pillanatok a munka során, de motiváló, hogy önerőből sok mindent elért a mozgalom és hogy egy szuper közösség része lehet.

Egy ilyen kezdeményezés életben tartásához nélkülözhetetlenek az önkéntesek. Bárki részt vehet bármelyik munkafolyamatban, legyen az piacozás, az alapanyagok feldolgozása, ételosztás vagy takarítás. Ugyan 15 kilogramm zöldbab megpucolása lélekölőnek tűnik, de a társaság kárpótol. Az FNB-nél mindig jó a hangulat, a légkör befogadó, szó szerint bárki bármikor beeshet az utcáról. Tinédzserektől kezdve egészen a nyugdíjas korúakig sokan megfordulnak itt, magyarok és külföldiek egyaránt.

Ottjártunkkor két amerikai lány csatlakozott a csapathoz, akik Budapesten a Pázmányon végeznek kutatást és programot kerestek a hétvégére. Az önkéntesek egy része azért jön, mert szociálisan érzékeny, mások a közösségi élményért vesznek részt a munkában. Beszélgetésre nemcsak az ételek feldolgozása, hanem az osztás közben is van lehetőség. Az FNB így nemcsak az ételpazarlás ellen, hanem egy nyitottabb társadalomért is dolgozik.

A mozgalom az aktivizmushoz azonban nem úgy viszonyul, mint egy jótékonysági kezdeményezés, ami szerintük alá-fölérendelt viszonyt eredményez. Ráadásul fenntartja a meglévő társadalmi-gazdasági rendszert, amelyben a lakásszegénység és az éhezés egyre több embert sújt. Inkább úgy fogalmaznak, szolidárisak azokkal, akiket magukra hagyott a társadalom. Az étel és a hajlék ugyanis jog, nem kiváltság.

Infó:

FNB Budapest “Food is a Right” akciója

Szombat 14.00-tól piacozás a Fővám téri és a Fehérvári úti Vásárcsarnokban

Vasárnap 10.00-tól közös főzés a Food Truck Udvarban, 16.00-tól ételosztás a Boráros téren

További információ a Food Not Bombs Budapest Facebook-oldalán és a www.fnbbudapest.hu-n