Előfizetés

Varsó ellen is bevethetik a 7. cikkelyt

 A vitatott igazságügyi reform felfüggesztésére szólította fel a lengyel kormányt szerdán az Európai Bizottság, "súlyos aggodalmának" adva hangot amiatt, hogy a tervezett változtatások alááshatják a bírói függetlenséget Lengyelországban.

A brüsszeli testület tagjai szerdai tanácskozásukon megvitatták a legfrissebb lengyelországi fejleményeket, és az egyeztetés után kiadott bizottsági közleményben hangsúlyozták, hogy "rendkívül negatív hatása lenne az igazságszolgáltatás függetlenségére, és fokozná a jogállamiságot érő rendszerszintű veszélyt az országban", ha a jelenlegi formájukban fogadnák el a kifogásolt törvényeket.

A bizottságnak a bíróságok működéséről szóló három új törvénnyel van problémája, amelyek közül kettőt már elfogadott a varsói törvényhozás, és egyet már az elnök is aláírt, illetve a legfelsőbb bíróságra vonatkozó azon törvénytervezettel, amelyet nemrég a lengyel szejm (alsóház) elé terjesztettek.

Közölték, hogy megvizsgálták a lehetséges politikai és jogi lépéseket, és szükség esetén cselekedni fognak. Mint írták: újabb ajánlást küldhetnek a jogállamisági mechanizmus keretében vagy kötelezettségszegési eljárást indíthatnak, de az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás megindítása is a lehetőségek között van. (A hetes cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely - az európai uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén - végső soron akár az érintett ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagállam egyhangú támogatására van szükség.)

Az uniós jog végrehajtása felett őrködő testület arról számolt be, hogy a biztosok kollégiumának jövő heti ülésén újból megvitatják a kérdést.

"Gyorsan előkészítjük a kötelezettségszegési eljárásokat az uniós jog megsértése miatt, hogy jövő héten meg tudjuk őket indítani" - jelentette ki sajtóértekezletén Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke.

"Összességében (a változtatások) felszámolnák a bíróságok maradék függetlenségét, és a kormány teljes politikai ellenőrzése alá vonnák az igazságszolgáltatást" - mondta.

Hozzátette: "a legutóbbi fejlemények miatt nagyon közel kerültünk a 7-es cikk szerinti eljárás megindításához".
Az államfői aláírásra váró egyik törvény megszüntetné a 25 fős országos igazságszolgáltatási tanácsban (KRS) helyet foglaló 15 bíró eddigi kinevezési rendjét, és átalakítaná magát a testületet is. A tanácsban lévő 15 bírót ezentúl nem a szakmai szervezetek, hanem az alsóház lépviselői választanák meg.

A legfelsőbb bíróságról szóló törvénytervezet egyebek mellett felmentené a törvényszék mostani tagjait, azok kivételével, akiket az igazságügyi miniszter kivonna ennek hatálya alól.

Netanjahu kimondta: Európa Izraelnél ér véget

Publikálás dátuma
2017.07.19. 16:34
MTI Fotó: Mohai Balázs
Felháborodva kelt ki az Európai Unió ellen a visegrádi négyek kormányfőivel folytatott budapesti megbeszélésén Benjamin Netanjahu – írja az izraeli Háárec című napilap, melynek cikkét a 24.hu szemlézi.

Bár a tanácskozás zárt ajtók mögött zajlott, néhány percig az újságírók is hallhatták az elhangzottakat. Netanjahu őrültségnek nevezte, hogy az Európai Unió politikai feltételekhez köti az Izraellel való együttműködést, szerinte ilyet egyetlen más államszövetség sem tesz a világon. 

Az izraeli kormányfő a közép-európai miniszterelnökök segítségét kérte a társulási szerződés megújításához. Szerinte az EU a saját biztonságát ássa alá, amikor szembemegy Izraellel. Orbán Viktor egy ponton nevetve szakította félbe, mondván, az Európai Unió még a saját tagjainak is feltételeket szab, nem hogy más országoknak.

Netanjahu erre azt mondta, Európának el kell döntenie, hogy élni és virágozni akar-e, vagy elenyészni és eltűnni. Szerinte a tét Európa biztonsága és gazdasági jövője, és mindkettő azt indokolja, hogy másképp viszonyuljanak Izraelhez. „Mi az európai kultúra részei vagyunk. Európa Izraelnél ér véget. Izraeltől keletre már nincs Európa” – fejtegette az izraeli kormányfő. 

Férfi vízilabda - Az ausztrálok nyertek a magyar csoportban

Publikálás dátuma
2017.07.19. 15:24
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
A magyarokkal azonos csoportban szereplő ausztrál válogatott egy góllal legyőzte a franciákat szerdán a budapesti vizes világbajnokság férfi vízilabdatornájának második fordulójában.

A C csoportban a görögök 16 góllal verték a dél-afrikai csapatot. A magyar együttes - amely hétfőn 13-3-ra verte Ausztráliát - 20.10-től az olaszok ellen folytatja vb-szereplését.

Eredmények:
vízilabda (Margitsziget), férfiak, 2. forduló:

B csoport:
Ausztrália-Franciaország 11-10 (4-5, 2-1, 3-1, 2-3)

később:
MAGYARORSZÁG-Olaszország 20.10

C csoport:
Görögország - Dél-afrikai Köztársaság 18-2 (5-0, 3-2, 5-0, 5-0)

később:
Spanyolország-Szerbia 12.10

később:
A csoport:
Kanada-Kazahsztán 18.50
Brazília-Montenegró 21.30
D csoport:
Oroszország-Horvátország 13.30
Egyesült Államok-Japán 17.30