Brexit - "Ki kellene hátrálni..."

 Új vezető áll csütörtöktől Sir Vince Cable személyében a harmadik legnagyobb országos brit parlamenti erő, a Liberális Demokraták élén. Pártvezetőként elmondott első beszédében Cable kijelentette, hogy meg kellene találni a módját "a kihátrálásnak a Brexitből".

A 74 éves Vince Cable a Liberális Demokraták egyik legtekintélyesebb veteránja, aki a 2010-2015 közötti konzervatív-liberális kormánykoalícióban az üzleti ügyek miniszteri tisztségét töltötte be.

Ő volt az egyetlen jelölt a Liberális Demokraták vezetői posztjára - amely egyben miniszterelnök-jelölti tisztséget is jelent -, miután az előző vezető, Tim Farron a múlt havi előrehozott parlamenti választások után lemondott.
Csütörtökön gyakorlatilag automatikusan ő került a párt élére, mivel a délutáni határidőig senki más nem jelentkezett a tisztségre.

Cable a választási procedúra eredményének csütörtöki bejelentése után, vezetőként elmondott első beszédében kijelentette: a két legnagyobb parlamenti pártban, a kormányzó Konzervatív Pártban és az ellenzéki Munkáspártban egyaránt "ideológusok" vették át az irányítást, és a brit politikából mára "teljesen kiveszett a józan ész, a mérséklet és a kölcsönös tisztelet".

A Brexitről, vagyis a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatról azt mondta: attól tart, hogy a kilépési feltételekről folyó tárgyalások "katasztrofális végkifejlet" felé tartanak, mivel a folyamatot egy "működésképtelen, szétesőben lévő" kormány irányítja.

Cable szerint éppen ezért ki kellene dolgozni az "exit from Brexit" stratégiáját, vagyis annak forgatókönyvét, hogy Nagy-Britannia miként tudna kihátrálni a Brexit-folyamatból.

A Liberális Demokraták választási programjának sarkalatos eleme volt, hogy a brit választóknak újabb népszavazáson kell lehetőséget adni a véleménynyilvánításra a Brexit-folyamatról még a brit EU-tagság 2019 márciusára várható megszűnése előtt.

Csütörtöki beszédében Vince Cable kijelentette: meggyőződése szerint "teljes mértékben igazolást nyer" ez az álláspont, amint a Brexittel járó gondok a folyamat során egyre világosabbá válnak.

Sir Vince néhány napon belül másodszor fejti ki ezt az álláspontját. A BBC televíziónak nyilatkozva a minap kijelentette: az emberek rá fognak jönni, hogy a brit EU-tagságról tartott tavalyi referendumon - amelyen a kilépésre szavazók kerültek szűk, 51,9 százalékos többségbe - nem arra voksoltak, hogy elszegényedjenek, ezért az ő meggyőződése szerint ismét napirendre kerül majd az a kérdés, hogy Nagy-Britannia ne maradjon-e mégis az Európai Unió tagja. "Kezdek hinni abban a lehetőségben, hogy esetleg nem lesz Brexit" - fogalmazott a liberális politikus a múlt heti BBC-interjúban, hozzátéve: a kiutat egy újabb népszavazás kínálhatja, abban az esetben, ha bebizonyosodik, hogy a Brexit katasztrofális következményekkel jár.

Szerző

Donald Tusk sürgősen elbeszélgetne hazája elnökével

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke sürgős találkozót javasolt Andrzej Duda lengyel elnökkel csütörtökön - mint fogalmazott - a "hazájukban" kialakult politikai válság megvitatására.

Tusk arra figyelmeztetett: közös feladatuk megakadályozni, hogy Lengyelország Európa perifériájára szoruljon.
Véleménye szerint a varsói kormány által elfogadott, az igazságszolgáltatást érintő törvények és törvénymódosítások visszalépést jelentenek és ellentmondanak az európai értékeknek.

Az uniós kormányfői tanács elnöke a lengyel államfőhöz eljuttatott nyilatkozatában hangsúlyozta, Európa és a Nyugat azért fordul kritikával a lengyel kormány felé, mert az Európai Unió nem csak a pénzről és az eljárásokról, hanem elsősorban a közös értékekről és az élet magasabb színvonaláról szól. Aláhúzta, hogy a negatív hangvétel és a "veszélyes tendencia" megállítása érdekében párbeszédre, az eszmecserére való hajlandóságra, valamint gyors és pozitív döntésekre van szükség, és ez a lengyel nép érdeke is.

Kijelentette: mivel az igazságszolgáltatást érintő törvényjavaslatok árnyékot vetnek a lengyel demokráciára, olyan megoldást kell találni, amely elfogadható a lengyel nyilvánosság számára, parlamenti többséget szerez, megnyeri az ellenzéket és megfelel az Európai Uniónak is.

A lengyel parlament alsóháza (szejm) csütörtökön megszavazta a legfelsőbb bíróságról (SN) szóló törvényjavaslatot, amelyet korábban az ellenzék és az Európai Unió is élesen bírált. Már csupán államfői aláírásra vár az országos igazságszolgáltatási tanácsra (KRS) vonatkozó törvényjavaslat is.

Az egyik törvény megszüntetné a 25 fős országos igazságszolgáltatási tanácsban helyet foglaló 15 bíró eddigi kinevezési rendjét, és átalakítaná magát a testületet is. A tanácsban lévő 15 bírót ezentúl nem a szakmai szervezetek, hanem az alsóház képviselői választanák meg.

A legfelsőbb bíróságról szóló törvénytervezet egyebek mellett felmentené a törvényszék mostani tagjait, azok kivételével, akiket az igazságügyi miniszter kivonna ennek hatálya alól. Az új törvény előirányozza, hogy a legfelsőbb bíróságot 3 kamarára bontják, megváltoztatja a bírák kinevezésének rendjét, és lehetővé teszi az eddigi bírák nyugállományba helyezését.

Az Európai Bizottság szerdán a vitatott igazságügyi reform felfüggesztésére szólította fel a lengyel kormányt, "súlyos aggodalmának" adva hangot amiatt, hogy a tervezett változtatások alááshatják a bírói függetlenséget Lengyelországban.
Véleményük szerint "rendkívül negatív hatása lenne az igazságszolgáltatás függetlenségére, és fokozná a jogállamiságot érő rendszerszintű veszélyt az országban", ha a jelenlegi formájukban fogadnák el a kifogásolt törvényeket. Mint közölték, megvizsgálták a lehetséges politikai és jogi lépéseket, és szükség esetén cselekedni fognak. Újabb ajánlást küldhetnek a jogállamisági mechanizmus keretében vagy kötelezettségszegési eljárást indíthatnak, de az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás megindítása is a lehetőségek között van.

Szerző

Olimpiai bajnokkal erősít a Jobbik

Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázót indítja a Jobbik a 2018-as országgyűlési választáson Somogy megye 3-as számú egyéni választókerületében.

Az olimpiai bajnok célja a közlés szerint, hogy a helyi problémák feltérképezésével hitelesen tudja a "somogyországiak" érdekeit képviselni a parlamentben, ezért kezdeményezni fogja a választókerület mind a 72 településének polgármestereivel a kapcsolatfelvételt.

Szerző