Előfizetés

Gyurcsány: Botka Laci ragaszkodik a saját receptjéhez

Publikálás dátuma
2017.07.21. 13:53
FOTÓ: Népszava
Botka Laci ragaszkodik a saját receptjéhez, ami egyelőre sok eredményt nem hozott neki, hiszen senkivel sem tudott még megállapodni - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a zoom.hu-nak az ellenzéki összefogással kapcsolatban. A DK elnöke nyilatkozott Orbán Viktor titkos bankszámlájának létezését bizonyító dokumentumokról is, amik egyébként még mindig nincsenek a birtokában.

A volt miniszterelnök elsősorban a 2018-as választásokról fejtette ki véleményét az interjúban. Szerinte legyőzhető a Fidesz, de ennek érdekében sem lépne koalícióra a Jobbikkal, mert aki ezt teszi, kiírja magát Európából. "Nem állítom, hogy tíz–tizenöt év múlva nem lehet majd a Jobbikból egy mérsékelt párt. Akár lehet is. De egyelőre fertőzőnek látom még a közelségüket is" - mondta Gyurcsány, hozzátéve: a Jobbik okozhat meglepetést minden irányban, de azt nem hiszi, hogy húsz százaléknál többet fognak szerezni.

"Én nem a Jobbikot tartom igazi drámának, mert tizenöt–húsz százalékos radikális nacionalista párt sok helyen van. A baj az, hogy megfertőzte a Fideszt, és a magyar radikalizmus fő forrása lassan már nem a Jobbik, hanem a Fidesz" - vonta le következtetését a DK elnöke, aki egyébként nem gondolja, hogy a szavazók a DK-tól az erősebbnek tűnő vezetést látva visszapártolnak az MSZP-hez. Szerinte az övéké az egyetlen párt, amelynek folyamatosan növekszik a taglétszáma, nagyjából havi 100–150-nel. Most 11 ezernél tartanak - tette hozzá.

Botka Lászlóval kapcsolatban Gyurcsány leszögezte, hogy ő nem bántja az MSZP miniszterelnök-jelöltjét, csak nem ért egyet azzal, ahogy az ellenzéki együttműködést próbálja megteremteni. "Az ellenzéki vitáknak, vetélkedéseknek a ciklus első felében van helyük. Most már integrálni kellene, csapatot építeni. Tudomásul kell venni a realitásokat. Nemcsak azt, hogy a DK létezik, hanem azt is, hogy ki az elnöke" - reagált Botka korábbi véleményére, miszerint Gyurcsánynak távoznia kéne a politikából.

A volt kormányfő Orbán Viktor állítólagos titkos svájci bankszámlájáról és az arra utalt tíz- vagy százmilliókról tömören annyit mondott, ha lesz új információja, el fogja mondani. Azt is elmagyarázta, hogy miért döntött úgy, hogy nyilvánosságra hozza azt, amit tud. "Képzelje el azt a szituációt, hogy a választások előtt pár héttel megjelenik egy hang- vagy egy videofelvétel, hogy a Gyurcsány angolul tárgyal valakivel Orbán viselt ügyeiről, állítólagos köztörvényes bűnökről. És a Gyurcsány ezt nem mondta el a nyilvánosság előtt. Ez én halálomat és a DK halálát jelentené" - vélekedett.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el!

Tüntetnek a Green Holidays károsultjai

Ma délelőtt tüntetnek a Green Holidays által megkárosított turisták az Indulhatunk.hu Váci utcai irodaháza előtt, miután kiderült, hogy a biztosító csak azoknak téríti meg a kárt, akik közvetlenül az utazási irodával kötöttek szerződést.

Az Uniqua Biztosító a minap közölte, hogy kizárólag azoknak az utasoknak a kárigényével van módjuk foglalkozni, akik közvetlenül a Green Holidays utazási irodánál rendelték meg leendő, azonban meg nem valósult törökországi útjukat.

A Green Holidays rendelkezésére álló, 500 millió forintos kártalanítási keretösszeg azonban már az előzetes számítások szerint is kimerült, amikor megállapították az odaítélendő kártérítéseket annak a mintegy 2000 utasnak, aki közvetlenül a Green Holidays irodájával szerződött az útra.

Egyéni szerződését 4000-nél is több turista egy “szatelit-cégen” keresztül kötötte meg a Green  Holidays által meghirdetett utazásokra. Pontosabban kettővel, az Indulhatunk.hu elnevezés ugyanis két trükkös céget takar, a Professional Outlet Kft.t-, illetve a SzállásOutlet Kft.-t - írja a 24.hu.

A gondos szervezők az Indulhatunk.hu irodájában úgy oldották meg a dolgot, hogy az utasokkal két különálló szerződést írattak alá, annak ellenére, hogy a különféle hirdetési portfóliókban komplett csomagról volt szó. Az ellátásért, valamint a szállásért a Professional Outlet Kft. felelt, a repülőjegyeket pedig a SzállásOutlet Kft. intézte. Igaz, hogy két számlaszámra, külön-külön kellett elutalni a pénzeket, de mivel egy irodában zajlott a procedúra, az utasok nem sejthették, hogy épp saját átverésük dokumentumait szignózzák alá.

A hatályos törvények alapján csak azon utazási irodák számára kötelező a vagyoni biztosíték, amelyek egyszerre felelnek a szállásért és az utazásért is. 

Július 6-án már valamennyi irodáját bezárta az Indulhatunk.hu (négy nappal korábban jelentett fizetésképtelenséget a Green Holidays), így lényegében informálódni is lehetetlen a továbbiakról.

Az ügy azon károsultjai, akiken nem tudott segíteni az Uniqua Biztosító sem,  július 21-én reggel kezdik a demonstrációt az Indulhatunk.hu Váci utcai irodaháza előtt - emlékeztet a portál.

Köves Slomóék megköszönték Netanjahunak

Publikálás dátuma
2017.07.21. 12:52
Benjamin Netanjahu feleségével, Orbán Viktor mellettük FOTÓ: Tóth Gergő
Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) köszönetét fejezi ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, aki háromnapos látogatásával azt üzente, a magyar zsidóság a múlt fájdalmait nem felejtve, de a jövőbe nézve, büszkén élheti meg zsidó identitását - olvasható a szervezet pénteki közleményében. 

Azt írták: az izraeli miniszterelnök látogatása fontos és pozitív történelmi esemény mind a magyar-izraeli kapcsolatok, mind pedig a magyar zsidóság életében.

A közlemény szerint Benjámin Netanjahu látogatása utolsó eseményeként magánbeszélgetésen fogadta az EMIH vezetőit. Ezen a fogadáson Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija felidézte Benjámin Netanjahu négy évvel ezelőtti, az ENSZ közgyűlésén elhangzott beszédét. Abban a miniszterelnök a lubavicsi rebbét, az EMIH és a Chabad mozgalom 1994-ben elhunyt mesterét, Menachem Schneersont idézte. A rebbe harminc évvel ezelőtt azt mondta Benjámin Netanjahunak, soha ne felejtse el, ha egy sötét helyen meggyújtanak egy gyertyát, az világossággal tölti meg a sötétséget - írták. 

Köves Slomó szerint Netanjahu magyarországi látogatása is egy ilyen gyertyagyújtás volt, "és erről a gyertyáról még sok másikat fogunk meggyújtani". Az EMIH vezető rabbija a július elején megjelent új, magyar nyelvű Talmud-fordítás két kötetét adta át az izraeli miniszterelnöknek. Hozzátették: a kötetek szimbolikusan is kifejezik azt a magyar zsidó reneszánszot, amelyhez a látogatás újabb erőt adott.