Másodfokú riasztások zivatarveszély miatt

A heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt első- és másodfokú riasztásokat is kiadott az Országos Meteorológiai Szolgálat több keleti járásra péntek délután. Az érintett területeken a következő órákban olyan heves zivatarok lehetnek, amelyeket viharos szél, jégeső, illetve intenzív esőzés kísérhet.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzése szerint a nap folyamán Békés és Hajdú-Bihar megye járásait érintően lehetnek másodfokú riasztások a heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt. Eszerint a heves zivatarok során akár 90 kilométer/óránál erősebb széllökések lehetnek, nagyobb méretű jég is hullhat, s rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több eső eshet.

Szintén a heves zivatar és a felhőszakás veszélye miatt Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. A meteorológiai szolgálat azt írta: estig főként a Tiszántúlon és az Északi-középhegység keleti részén lehet egy-egy zivatar. Az esti órákban ugyanakkor a Dunántúl délnyugati, nyugati megyéi felett labilissá válik a légkör, ekkor már inkább arrafelé várhatók néhol zivatarok.

Emellett a hőség miatt Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van érvényben másodfokú, míg Budapesten és Pest megyében, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megyében elsőfokú figyelmeztetés.

A veszélyjelzés szerint szombat reggeltől néhol, délután már szórványosan - legkisebb eséllyel a nyugati megyékben - alakulhatnak ki zivatarok, leginkább viharos szélrohamok és felhőszakadás kíséretében. A meteorológiai szolgálat azt írta: a záporok által érintett területeken átmenetileg jelentősen felfrissülhet a levegő. Ezzel együtt viszont szombaton tovább fokozódik a hőség, a hegyvidékeket kivéve mindenütt 25, a Tiszántúlon 27 fok feletti középértékek várhatók. Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet 16-22 fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet 31-36 fok között várható.

Szerző

Ne hagyja magát! - Szombaton 36 fokkal támad a kánikula

Publikálás dátuma
2017.07.21. 19:32
Illusztráció/Shutterstock
Szombaton bár a legtöbb helyen több órára kisüt a nap, erőteljes lehet a gomolyfelhő-képződés, és szórványosan várható zápor, zivatar, néhol felhőszakadás. Hajnalban 16-22, napközben 31-36 fok között várható a hőmérséklet.

Vasárnap is kitart a hőség, a legmagasabb hőmérséklet 32-36 fok között alakul. A napsütés mellett gomolyfelhők is lesznek az égen, helyenként záporok, zivatarok is kialakulhatnak.

Hétfőn is számíthatunk elszórt záporok, zivatarok kialakulására a napsütés mellett. 28-35 fokot mérhetünk délután.

Kedden egy hidegfront érkezhet feltámadó északnyugati széllel, helyenként záporokkal, zivatarokkal. Mérséklődik a meleg, 18-26 fok várható. (forrás: Időkép)

Szerző
Témák
időjárás

Döntöttek: nem praktizálhat a rákos betegektől pénzt kikövetelő nőgyógyász

Publikálás dátuma
2017.07.21. 19:09
Forrás: Shutterstock
Fél évre eltiltotta foglalkozásától a Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai Bizottsága azt a veszprémi onkológus-nőgyógyászt, aki százezres összegeket kért gyógyíthatatlan rákosoktól műtétekért, vizsgálatokért – tudta meg a Népszava.

Az orvos, Udvary János az eltiltás idejére fizetés nélküli szabadságot vett ki. Ez utóbbit maga a Veszprém megyei kórház főigazgatója, Dávid Gyula közölte lapunkkal. Hozzátette: az orvos július 18-án maga tájékoztatta arról, hogy eltiltották az orvosi munkától és egyben kérte a féléves fizetés nélküli szabadságot.

Mint emlékezetes: a doktort a Veszprémi Törvényszék jogerősen 2 év börtönbüntetésre ítélte, amit 5 évre felfüggesztett. A veszprémi nőgyógyász e hétig tovább kezelhette a betegeket.

A Magyar Orvosi Kamara területi etikai bizottsága első körben megrovásban részesítette az orvost. A döntést követően óriási volt a felháborodás a szaktársai között is. Ezt követően több orvos - köztük Kincses Gyula orvos, egykori államtitkár - panaszt emelt a döntés ellen. Az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport pedig nyílt levélben kérte a MOK etikai kollégiumától, hogy folytasson le tisztességes vizsgálatot, hiszen, az orvosközösség egészét érintő vétség gyanúja áll fenn. „Szükségesnek látjuk, hogy az orvos szakma nyilvánosan is megszólaljon a munkánkhoz elengedhetetlen orvos-beteg bizalom megóvása érdekében és demonstrálja az orvosi eskünk és alapvető értékeink melletti kiállást” - írták.

Lapunk kérdésére Harsányi László, a másodfokon eljáró testület, a MOK Országos Etikai Bizottságának elnöke elmondta: június 28-i ülésükön született meg a végleges döntés az onkológus ügyében. Az írásba foglalt határozatot elküldték az I. fokú Etikai Bizottságnak (jelen esetben a Veszprém megyei Területi Szervezet Etikai Bizottságának), e testületnek kell kézbesítenie az ügy érintettjeinek a döntést. Hozzátette: a döntés tartalmáról ő nem közölhet részleteket.

Arról, hogy végül is a veszprémi nőgyógyász kamarai tagságát felfüggesztette a köztestület, Éger István elnök beszélt a HírTV csütörtöki (július 20-i) Newsroom műsorában. Az orvosi kamara elnöke ezt annak bizonyságául említette, hogy a közfinanszírozott ellátásért pénzt kérő orvos végül is még sem olyan enyhe büntetést kapott az etikai testülettől, mint az a Kunetz Zsombor, akinek az volt a bűne, hogy nyilvánosan kritizálta a kamara, és az elnök tevékenységét.

Harsányi László a Népszava kérdésére elmondta: akinek a kamarai tagságát bármely okból felfüggesztik, vagy őt onnan kizárják, az semmilyen orvosi tevékenységet nem folytathat mindaddig míg újra nem lesz a tagja a köztestületnek.

Szerző