Leterített ország

Publikálás dátuma
2017.07.22. 09:46

Tóth Krisztina legújabb, ötven tárcanovellát tartalmazó kötetét nem lehet – és talán nem is szabad – egy szuszra olvasni. A Párducpompa ugyanis olyan, akár egy szembesítés: elénk tárul az, amivé lettünk. Mégpedig a lehető legfájdalmasabb módon: a legapróbb, leghétköznapibb, ezáltal a legőszintébb történeteken keresztül. Különösen nyomasztóan hatnak ezek az előítéletekben és ostoba, vak gyűlölködésben tocsogó mindennapos szösszenetek, amelyek jó esetben amúgy még sokáig lüktetnek a szem- és fültanúk fejében – kevésbé jóban pedig már észre sem vesszük őket. Pedig itt vannak: fojtogatnak, szívják el a levegőt előlünk. Ez a fullasztó, légüressé váró tér szippant be magába, amikor kinyitjuk a Párducpompát.

Tóth Krisztina tűpontosan dokumentál. Csak néha mozdul ki a csendes megfigyelő szerepéből, akkor viszont magunk is úgy érezzük, igazságot szolgáltat. Igazságszolgáltatás egyébként az is, ahogyan sommáját írja a mai Magyarországnak, csak épp a kényelmetlenebbik fajtából: ki szeret belebámulni a saját országa acsarkodó, utálkozó, félművelt pofájába?

Néhol azért – szerencsére – kikacsint az emberség, a szeretet és a törődés is a romok közül, tudunk nevetni (és kell is), de épp csak annyira, hogy elviselhető legyen a maradék. A borítón kopott párducmintás szőnyeg, amely ugyan nem valódi szőrme, mégis, mintha a leterített nagyvad egykori pompájának és dicsőségének szolgálna mementóul. Így fekszünk mi is, országilag. Leterítve.

Info: Tóth Krisztina: Párducpompa Magvető Kiadó

Rockfesztivál Esztergomban

Esztergomban harmadszor rendezik meg a június 23-ig tartó Sportalshow fesztivált, amely a rockzene szeretőit várja. A háromnapos rendezvényen a zenei koncerteken kívül könyvbemutatókkal, színpadi előadásokkal, lemezbörzével is készülnek a szervezők. Az idei bulin húsz zenekar lép fel a nagy színpadon, többek között a Sex Action, az Alvin és a Mókusok, a Road. A fesztiválnak dunai strandja is van.

Szerző

A gospel nagykövetei

Publikálás dátuma
2017.07.22. 07:49
Forrás: Szabad Tér Színház

Először koncertezik Magyarországon a Soweto Gospel Choir, a tradicionális afrikai és afro-amerikai műfaj kétszeres Grammy-díjas képviselője. A 30 állandó taggal és 10-15 kisegítővel működő kórust 2002-ben David Mulovhedzi és Beverly Bryer alapította, s ismertségüket Nelson Mandela tiszteletére rendezett stadionkoncertekkel alapozták meg. 2003-ban pedig egy nagyszabású AIDS-ellenes kampányhoz csatlakoztak, amelynek keretében olyan művészekkel turnéztak együtt, mint Anastacia, Beyoncé, Bob Geldof, a Queen együttes tagjai, Peter Gabriel, Annie Lennox és Zucchero. Hírnevüket tovább növelte, hogy – Blessed, illetve African Spirit című lemezükkel – 2007-ben és 2008-ban is Grammy-díjat nyertek a „hagyományos világzene” kategóriában. Ennek köszönhetik, hogy önálló koncertet adhattak olyan termekben, mint a londoni Royal Festival Hall, a New York-i Carnegie Hall vagy Sydney-i Operaház. A Soweto Gospel Choir produkcióiban a zenei minőséghez és a polgárjogi elkötelezettséghez látványos színpadi show társul. Hagyományos műfajaikat szívesen ötvözik jamaicai reggae-ritmusokkal és popzenei betétekkel, amelyeknek köszönhetően a YouTube-on elérhető dalaik több esetben tízmilliós nézettséget értek el.

Szerző