Neve Béla. KGBéla

Nem tennék rá nagy összeget, hogy Kovács Bélának valaha is börtönbe kell majd vonulnia. Bár az ügyészség most rettentően magabiztos, hogy az év vége előtt még bíróság elé állítják az Oroszországnak végzett kémkedéssel vádolt jobbikos európai parlamenti képviselőt.

Magáról az ügyről ennél többet hivatalosan csak úgy 2058 körül tudhatunk meg, mivel az iratokat 44 évre titkosították. Ami kevés eddig kiderült, az mindenesetre arra utal, hogy Bélánk az ügyészség szerint sem volt a céljait páncélszéfek és követségi titkárnők szívének összetörésével elérő James Bond. Nem közismert, de mint réten dögvirág, ügynökből is megannyi fajta terem.

A legvalószínűbb hivatali verzió szerint Béla úgynevezett "befolyásoló ügynöki" tevékenységet végezhetett. A meghatározása szerint ez: "olyan, külföldi titkosszolgálat által megbízott személy, aki a hivatali vagy a társadalmi életben kialakított helyzetét, tekintélyét és a rendelkezésére álló eszközöket arra használja, hogy idegen hatalom érdekében hatást gyakoroljon a célország vagy intézmény politikájára, a közvéleményre, politikai események alakulására, társadalmi és politikai szervezetek, állami intézmények működésére."

Gondolom észrevették: ez a definíció egy az egyben megáll a 2010 óta regnáló Orbán kabinetre is.

Míg Bélánk sokadik bizottsági póttagként lobbizgat Brüsszelben Oroszországnak, addig az Orbán-kormány minden esetben Oroszország nagyhatalmi érdekekeit szolgálva lép fel külföldön. Belföldön pedig minden befolyásukat latba veti, hogy hirdesse a régi-új orosz propagandát: a nyugat haldoklik, Oroszország viszont a tradicionális értékek fellegvára, amúgy meg egy nagy barátságos maci, a fogai között pedig nem vér piroslik, hanem málnalé.

Mármost hogyan fogja elítélni a bíróság Kovács Bélát azért, hogy tulajdonképpen nem tett mást, mint követte kormányának jelenlegi kül-és belpolitikai irányvonalát? Mégiscsak furcsán venné ki magát, hogy Béla sittre vonul, miközben Orbán éppen a sokadik baráti látogatáson bazsalyog Vlagyimir Putyinnal.

2017.07.24 08:10

Junckernek elege van a gyűlöletből, jóbarátnak nevezte Orbánt

Publikálás dátuma
2019.02.21 12:32

Fotó: AFP/ JOHN THYS
„Teljességgel képtelen vagyok arra, hogy utáljak valakit” – mondta az Európai Bizottság elnöke.
Jóbarátjának nevezte Orbán Viktor kormányfőt csütörtökön Jean-Claude Juncker az újabb magyarországi tájékoztató kampány ellenére, és hangsúlyozta, hogy elég volt a gyűlöletből Európában. Juncker egy brüsszeli rendezvényen kérdésre válaszolva az MTI összefoglalója szerint azt mondta:
„teljességgel képtelen vagyok arra, hogy utáljak valakit. Nagyon meglepődtem, amikor láttam ezeket a gyűlölettel teli plakátokat Magyarországon, de nem adom fel, én nem vagyok olyan, pont az ellenkezője akarok lenni”.
Az Európai Bizottság elnöke hozzátette:
„nincs előrelépés Európában, ha a nemzetek egymás ellen harcolnak, nincs haladás gyűlölet mellett. Itt már tartottunk, elég volt belőle”.
Hétfő este Magyarország Kormánya a Facebookon jelentette be, hogy „tájékoztató akciót indít a bevándorlást ösztönző brüsszeli tervekről”. Megjelentettek hozzá egy képet is: ezen Soros György és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker látható, azzal a szöveggel, hogy Brüsszel be akarja vezetni a kötelező betelepítési kvótát, gyengíteni akarja a tagállamok határvédelmi jogait, valamint „migránsvízummal” könnyítenék a bevándorlást. Az Európai Bizottság keményen válaszolt, és „sokkolónak” nevezte, hogy „egy ilyen nevetséges összeesküvés-elmélet ilyen szinten eluralta a közgondolkodást”, de a plakát téma volt az EU-ügyi miniszterek ülésén is, ahol a Magyarország elleni 7. cikkelyes eljárás keretében tárgyaltak a jogállam helyzetéről. Juncker később arról beszélt, hogy, „hazugságok ellen nem nagyon lehet mit tenni”. Lapunk arról is értesült, hogy a magyar kormány plakátkampánya miatt rendkívüli frakcióülést kezdeményezett Gunnar Hökmark, a svéd Mérsékelt Párt politikusa az Európai Néppártban.

Gulyás: még 30 venezuelai család vár a "hazatérésre"

Publikálás dátuma
2019.02.21 12:29

Fotó: AFP/ JUAN VITA
Nem migránsok, hazatérők a venezuelai menekültek a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint.
Mintegy 300 menekültet fogadott be a súlyos politikai és gazdasági káoszba süllyedt Venezuelából Magyarország, írta meg csütörtökön az Index. A téma a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján is felmerült.
Mintegy 30 család vár még Venezuelában arra, hogy "hazatérjen" Magyarországra, mondta el Gulyás. A miniszter határozottan állította, hogy magyar állampolgárokról van szó: az 1990 óta hatályban lévő törvények szerint ugyanis akárhol éljen is, ha egy magyarnak gyereke születik, az is magyarnak számít, és ha erről nyilatkozatot tesz, állampolgárságáról papírt is fog kapni.
Akik nem tudják bizonyítani, hogy magyar felmenőkkel bírnak, azok pedig kedvezményes honosítási eljárással kaphatják meg az állampolgárságukat, mely során az eljáró intézmény eltekinthet még a feltételül szabott nyelvtudás meglététől is.