Halálkamion Texasban

Nyolc embert holtan, tizenhetet életveszélyes állapotban találtak vasárnap hajnalban egy San Antonio-i áruház parkolójában leállított kamionban. A teherautóban összesen legalább harmincnyolc személyt, köztük két gyermeket csempésztek be az Egyesült Államokba. Az illegális bevándorlók egy része elszaladt, őket helikopterekkel keresik a környező erdőkben.

Szerző

Török közvetítés Katar körül

Recep Tayyip Erdogan arab körutat kezdett, hogy segítsen enyhíteni a Katar és szomszédai között kirobbant válságot. A török elnök Szaúd-Arábiában, Kuvaitban és Katarban tárgyal. A katari emír ezt megelőzően békülékeny nyilatkozatban nyilvánította ki készségét a terrorizmus elleni közös fellépésre, de Szaúd-Arábia, Egyiptom, Bahrein és az Emirátusok fenntartja a blokádot.

Szerző

Forrongó Lengyelország - Duda meglepő döntése

Publikálás dátuma
2017.07.24. 07:37
Fotó: AFP/Michal Fludra
Lengyelország több mint száz városában voltak demonstrációk a hétvégén, miután a parlament felsőháza szombaton hajnali kettőkor elfogadta a bírósági reformról szóló, a Kaczynski-féle kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) érdekét szolgáló törvényt. Andrzej Duda lengyel államfő hétfőn bejelentette, megvétózza az igazságszolgáltatásról szóló törvényt. Ez váratlan fordulat, mert a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) tagjaként államfővé választott politikus eddig minden kényes törvényt aláírt. A kérdés most az, hogyan dolgozza át a parlament az elutasított jogszabályt, amely lényegében teljhatalmat biztosított volna a PiS-nek.
Fotó: AFP/Michal Fludra

Fotó: AFP/Michal Fludra

Hétvégén ismét tízezrek tüntettek Lengyelországban az igazságügyi reform ellen. Az államfő vétóját követelték. Előzőleg arról szóltak a hírek, hogy Duda az alkotmánybírósággal vizsgáltatja meg a jogszabályt, ezzel is nyerne némi időt. Ezért is váratlan, hogy szembe mert szállni a PiS-szel, s vétót emelt. Az alkotmánybírósághoz fordulás amúgy sem hozott volna nagy fordulatot, mivel a taláros testület 2015 óta a PiS ellenőrzése alatt áll.

Az államfőnek összesen 21 napja lett volna a döntés meghozatalára, ez az idő augusztus 21-én járt volna le. Az államfő hétfőn igazságügyi szakértőkkel találkozik, elsőként a legfelsőbb bíróság elnökével, Malgorzata Gersdorffal, majd az Országos Bírói Tanács (KRS) vezetőjével, Darius Zawitowskival. Andrzej Duda eddig minden vitatott törvényt ellátott kézjegyével, bár ezúttal ő is bírálatokkal illette a jogszabályt és módosításokat is elért. Ez ugyan csökkentette a kormánypárt befolyását, de a törvény megtartotta lényegi célját.

Az államfő most sajtóértekezletén kifogásolta, hogy a legfelsőbb bíróságról szóló törvény előterjesztői nem konzultálták vele a jogszabálytervezetről. Az elnök a lengyel alkotmányos hagyománytól idegennek nevezte a legfelsőbb bíróságról szóló törvény azon előírásait, melyek alapján - mint mondta - "a főügyész beavatkozhatna a legfelsőbb bíróság munkájába". Szerinte a legfelsőbb bíróságról szóló jogszabály összefügg a KRS-ről szólóval, ezért mindkettő ellen vétót emel. Kilátásba helyezte: két hónapon belül két új törvényjavaslatot készít elő, szakértők segítségével.

Az ellenzék elégedetlen

Andrzej Duda lengyel elnöknek nem csak a két, az igazságügy átalakítását érintő törvényt, hanem a harmadikat, a bíróságok szervezetéről szóló törvényt is meg kellene vétóznia - így reagáltak az elnök hétfő délelőtti bejelentésére a legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) politikusai. "Két elnöki vétó, az nem három" - jelentette ki a PO nevében a parlamenti sajtóértekezleten nyilatkozó Andrzej Halicki, utalva ezzel az utóbbi napokban szervezett ellenzéki tüntetések fő jelszavára, mely úgy hangzott: Háromszor vétó.

Halicki úgy értékelte: a bíróságok szervezetéről szóló törvény megvétózása "következménye kell, hogy legyen annak, ami az első két jogszabályról szóló döntést eredményezte". A jobbközép ellenzéki párt politikusa fájlalta azt is, hogy Duda korábban "nem mutatott hasonló elszántságot az alkotmánybíróságra vonatkozó törvények elfogadásakor". Halicki ezzel a korábban belpolitikai vitát kiváltó alkotmánybírósági témákörre utalt, mely miatt az Európai Bizottság tavaly jogállamisági eljárást indított Lengyelország ellen.

A szintén a PO nevében nyilatkozó Mariusz Witczak képviselő úgy vélte: az utóbbi napok tüntetései "megakadályozták, hogy Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság elnöke államcsínyt hajtson végre". A szintén ellenzéki Modern (Nowoczesna) képviselője, Katarzyna Lubnauer úgy vélte: a két törvény megvétózása "esélyt ad arra, hogy komoly párbeszéd kezdődjön a bírósági reformról, valamint az államra nézve romboló lépések megállításáról".

Azzal összefüggésben, hogy Andrzej Duda kilátásba helyezte: szakértők segítségével két hónapon belül két új, az igazságszolgáltatás átalakítását célzó törvényjavaslatot terjeszt elő, a Modern arra szólította fel az államfőt, hogy a munkát "a lehető legátláthatóbb módon folytassák, lehetőleg kerekasztal formájában, jogász szervezetek bevonásával".

A harmadik legnagyobb parlamenti tömörülés, a szintén ellenzéki, de a PiS által folytatott politikát időnként támogató Kukiz´15 nevében nyilatkozó Stanislaw Tyszka, a szejm egyik alelnöke úgy értékelte: Duda "az összes lengyel elnökeként" járt el, döntése esélyt ad a beteges, pártpolitika foglyává vált közvita meggyógyítására, a bírósági reform javára folytatott jó munkára".

Az elnöki vétók bejelentése után összegyűlt a PiS vezetése, a megbeszélésen jelen van Beata Szydlo kormányfő is. A tanácskozásra érkezve Mateusz Morawiecki kormányfő-helyettes, fejlesztési és pénzügyminszter újságírói kérdésre válaszolva elmondta: csalódott Duda lépése miatt. Stanislaw Karczewski, a szenátus elnöke úgy nyilatkozott: folytatni fogják az igazságügy reformját. Jaroslaw Kaczynski egyelőre nem kommentálta a történteket. (MTI)

Szerző