Előfizetés

"Migránsok", civilek és Soros után itt az új ellenség - Ki kerül a célkeresztbe?

L.B.J.
Publikálás dátuma
2017.07.25. 16:48
Népszava illusztráció
A Magyar Nemzet tette közkinccsé értesülését, kit/mit talált ki az amúgy egyetlen eredeti gondolatot ki nem találó Habony/Finkelstein co. Minek is erőltetnék meg magukat, miután a történelem bőséggel kínál jól bevált recepteket, lehet visszanyúlni a múltba, mondjuk a goebbelsi propaganda idejére, de manapság is akad lenyúlnivaló ötlet.  Itt van mindjárt az egyik jóbarát,  a török vezér, Erdogan. Ma kezdődik meg Törökországban az egykori ellenzéki lap, a Cumhuriyet újságíróinak és munkatársainak pere. A kormányzat „terrorizmussal” vádolja őket - írtuk a minap. És igen, közel járnak a megfejtéshez.   

A Magyar Nemzet ugyanis úgy értesült, hogy ősztől az újságírók is célkeresztbe kerülhetnek.

Hogy ez pontosan mit jelent, a lap forrásai részletesen nem fejtették ki, ám utaltak arra: megpróbálják aláásni a Fidesz belső viszonyait firtató, a gazdasági hátország üzleteit feltáró újságírók tekintélyét.

Még mielőtt továbmennénk, pillantsunk bele ebbe, a HírTv által még 2015-ben közzétett összeállításába.

Soros maffiahálózatával és a brüsszeli bürokratákkal szemben kell állnunk a sarat, meg az általuk működtetett médiával kell megküzdeni a következő kilenc hónapban – idézi fel a szövegkörnyezetéből kiragadva is világos üzenetet Orbán tusnádfürdői beszédéből a Magyar Nemzet, jelezve, hogy mire lehet számítani a választási kampányban. A Fidesz elnöke nem először beszélt arról, hogy „mi a baj” a nem kormánypárti, általa „liberálisnak” titulált sajtóval, ám a lap több forrásból is úgy értesült, hogy az idei tusnádi beszéd egy újabb, médiaellenes kampány felvezetője volt. A kommunikációs gépezet, az utóbbi években felvásárolt és alapított médiumok a kampányban ismét „szintet ugranak”.

Mint a Már megint csatába hív Orbán Viktor c. cikkünkben megírtuk, a Párbeszéd kormányfő-jelöltje, Karácsony Gergely a tusványosi beszédet úgy jellemezte: Magyarország miniszterelnöke valójában nem külső erőkkel, hanem a saját népével áll harcban.

És itt a lényeg. 

Vajon az említett nép nagy része meddig lesz hajlandó kárörvendeni, hogy pillanatnyilag nem rajta, hanem a cigányokon, a földi pokol elől menekülő  "migránsokon", egy amerikában élő magyar/zsidó "pénzemberen", aztán majd - ha a hír igaz - az újságírókon csattan az ostor. Meddig hiszik (megint) el, hogyha igazodnak, ha meghúzzák magukat vagy épp lelkesen tapsolnak az első sorokban, és, ha kell hajánál fogva rántanak le egy nőt a földre, mert megzavarni merészeli az áhitatot, hogy akkor ők megússzák. 

A civilekkel szembeni fellépés beleillik a már említett hatalmi logikába. Hasonlítsuk a többiekhez: Erdogan és Putyin már világosan megmutatta, hogyan is kell ezt csinálni, így Orbán csak őket másolná - ezt Lengyel László mondta a Népszavának még áprilisban adott interjújában. Az autoriter rendszerek működési szisztémája: nem tűrhetnek maguktól független intézményeket. (...) A civilek másik csapata leleplezi a korrupciót, ami természetesen megint csak igen veszélyes egy, épp a korrupcióból építkező rendszer számára - mondta a politológus, és hát, ahogy a Magyar Nemzet is írja, ez a baj lehet az újságírókkal is:  firtatják a Fidesz belső viszonyait, és igyekeznek feltárni a gazdasági hátország üzleteit. 

A Newsweek amerikai hírmagazin online kiadásán megjelent írás szerzője, Alexander Nazaryan, a Newsweek vezető szemleírója felidézi, hogy Orbán Viktort nevezték már diktátornak és despotának, és Nyugat-Európában sokan gondolják úgy, hogy a "nemzeti alapokon nyugvó új illiberális államról" alkotott eszméje Magyarországot Németországtól és Franciaországtól Törökország és Oroszország felé fordítja - szemlézi bármily óvatosan is a külföldi sajtót az MTI, a lényegi mondatokat nem hagyhatja ki. (Ám persze nyilván szükséges enyhítheti a dolgot, ezt most ezzel próbálták elérni:  Iowa állam republikánus képviselője, a Tea Party irányzat tagja ugyanakkor egy minapi Twitter-üzenetében azt írta: Orbán Viktort "a történelem a nyugati civilizáció Winston Churchilljeként fogja feljegyezni, ha a nyugati civilizáció túléli a kulturális öngyilkosságot".)

És hát Törökország, vagyis visszakanyarodunk az újságírókat már célkeresztbe állított Erdoganhoz, pedig írhatnánk a másik barátról, Putyinról is. De azért ott még nem tartunk.  

DK: a kórházigazgatók ne írják alá a nyílt levelet!

A Demokratikus Koalíció arra kéri a kórházigazgatókat, hogy ne írják alá azt a nyílt levelet, amelyben elítélnék a médiában megjelenő "egyre kíméletlenebb és sokszor igaztalan támadásokat".

Oláh Lajos keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az Orbán-kormány arra készül, hogy politikai célokra használja a magyar kórházak igazgatóit. A sajtó szerint az intézményvezetőkkel egy olyan nyílt levelet kell aláíratni, amely a független sajtót hazugnak, az egészségügy drámai helyzetéről szóló híreket pedig álhíreknek bélyegzi - fogalmazott. A független képviselő hozzátette, a Fidesz azt képzeli, hogy ha a médiumok nem írják meg a "vérlázító" kórházi eseteket, akkor azok nem is léteznek.

A DK-s politikus biztosra veszi, hogy sok kórházigazgató alá fogja írni a papírt. Ők azok, akik 2010 előtt a leghangosabbak voltak, ha az egészségügy problémái kerültek szóba, 2010-ben viszont a "Fidesz jóvoltából" kórházigazgatók lettek és azóta nem hallani a hangjukat - jelentette ki. Akik szignálják a nyílt levelet, már nem a kórházakat vagy betegeket képviselik, hanem a Fideszt - összegezte véleményét.

A Népszava hétfőn írt arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) készítette azt a nyílt levelet, amelyben a humán tárca közös politikai akcióra hívja az egészségügyi intézmények vezetőit.

Fizetett "trollok"? - A Jobbik feljelenti a Magyar Időket

A Magyar Idők cikke súlyos hazugságon és tárgyi tévedéseken alapul. Sem a Jobbik, sem frakciója vagy pártalapítványa soha nem alkalmazott kommentelésre embereket a közösségi médiában, vagyis sosem voltak fizetett bérkommentelői - írja közleményében Szabó Gábor pártigazgató.

A fideszes pártszócső cikkében említett személyek 2012 tavaszától 2015 végéig a Jobbik pártalapítványa által létrehozott Egyensúly Média Intézet keretein belül végeztek napi médiafigyelést: az írott és online napi és heti sajtó, az országos televíziók napi híradóblokkjai és egyes politikai műsorai, valamint az országos rádióadók híreinek kigyűjtése, szemlézése és szakmai szempontból való csoportosítása volt a feladatuk. Az adatsorokat végül az Intézet elemző munkatársai dolgozták fel. Ez a tevékenység teljesen szokványos a nemzetközi és a hazai politikai életben is. Egyiküknek sem volt feladata soha a közösségi médiában bármilyen jellegű feladat elvégzése, se figyelés, se bérkommentelés.

A Magyar Idők újabb rágalma kapcsán ismét megtesszük a szükséges jogi lépéseket, a kormányközeli pártlap képviselőjét hamarosan várjuk szeretettel a bíróságon, ahogyan mindazokat, akik átveszik a Habony Művek hazugságait - zárul a dokumentum.