koncert;Bródy János;Charlie;Mándoki László;Man Doki Soulmates;

Mándoki: csak egy pesti srác vagyok

Augusztusban Bródy Jánossal lép fel, koncertjein többször ott volt Orbán Viktor. Pályájáról és közéleti szerepvállalásáról kérdeztük.

Mándoki László, az 1975 óta Németországban élő zeneszerző augusztus 8-án, a Budapest Parkban megakoncerttel köszönti a Sziget Fesztivál 25. születésnapját. A Man Doki Soulmates tagjai között – régi és új világsztárok mellett – Bródy János és Charlie is felbukkan. Az Orbán Viktorral és kormányával nyíltan szimpatizáló Mándoki szívesen adott exkluzív interjút a Népszavának, mert „a sokszínűség és a hiteles tájékoztatás” híve. Szerinte a művész legfontosabb feladata, hogy „tüske legyen a társadalom és a politikusok körme alatt.”

„Huszonnégy évvel ezelőtt mi voltunk az első nemzetközi zenekar a Sziget Fesztiválon. 50 ezer ember jött el a koncertünkre, akikkel együtt dobbant a szívünk, együtt lélegeztünk. Megmámorosodtunk a szabadságtól – feledhetetlen este volt. Egy pillanatig sem gondolkodtam, amikor Gerendai Károly meghívott, hogy augusztus 8-án együtt ünnepeljük a Sziget születésnapját” – mondja Mándoki László. A Man Doki Soulmates jelenlegi felállásában régi híres rock- és jazzbandák (Manfred Mann Earth Band, Toto, Supertramp, Blood Sweat & Tears, Miles Davis Band, Brecker Brothers) tagjai éppúgy megtalálhatók, mint az újabb nemzedéket képviselő német trombitás sztár (Till Brönner), a Spice Girls-ből ismert Melanie C vagy éppen Mándoki legkisebb lánya, Júlia, aki ugyancsak tehetséges zeneszerző. „A mai popzene sajnos olyan, mint egy 160 karakteres SMS; mi ezzel szemben egy szép töltőtollal megírt szerelmes levelet nyújtunk át a közönségnek” – véli a zeneszerző-producer.

Fotó: Red Rock Studios

Fotó: Red Rock Studios

Mándoki két hazai vendégművészt is meghívott: Horváth Charlie és – a nyilvánvaló politikai nézetkülönbség ellenére – Bródy János személyében. „Tizenöt éves voltam, amikor az Olympia együttesben először hallottam Charlie-t énekelni, s azóta is – bár ritkán találkozunk – szeretem, tisztelem őt. Idén hetvenéves, így a születésnapot is köszöntjük. Bródy János nagy példaképem: közös vonásunk, hogy szabadságharcosok vagyunk. A diktatúra és a cenzúra ellen gyönyörű himnuszokat író János szerintem ugyanolyan jelentős életművet hozott létre, mint a Nobel-díjas Bob Dylan. Ha valamit tudok a szövegírásról, ha szólnak valamiről a dalaim, azt leginkább neki köszönhetem” – mondja Mándoki László. A magyar művészek meghívásának egyébként van előzménye: 1997-ben, a Találkozások című lemezen együtt zenélt és énekelt Cserháti Zsuzsa, Charlie, Demjén Rózsi, Somló Tamás, Zorán, Ian Anderson, Jack Bruce, Chaka Khan, Al di Meola, Steve Lukather, Mike Stern, a Brecker-fivérek és persze Mándoki. Most újra megjelenik ez a lemez, sőt a folytatását is tervezik. Azt a jazz-rockos zenei világot szeretnék modern kontextusban bemutatni, ami Mándoki számára a hetvenes évek, a Syrius és a Rákfogó óta mindennek az alapja.

„Én csak egy pesti srác vagyok, aki ’75-ben elmenekült a kommunizmusból, majd hihetetlen küzdelmek árán, kitartással, szorgalommal megcsinálta a nemzetközi karriert. Los Angelesben, New York-ban, Londonban és Sanghajban is mindig magyar zenész maradtam, ezt el is mondtam a színpadról” – értékeli pályáját a 64 éves muzsikus. Érdekli a közélet, elmondja a véleményét, de szerinte sohasem politizál direktben, mert a zene, a konzervatív és szabadelvű értékrend, a toleráns Európa, a kultúrák közötti párbeszéd mellett áll ki. „Ha egy művész túllép a napi szórakoztatáson – márpedig én mindig erre törekedtem –, akkor az a legfőbb feladata, hogy tüske legyen a társadalom, a politikusok körme alatt. A hangja azonban csak akkor tud eljutni a döntéshozókhoz, ha százezrek, milliók támogatják, s adnak erőt neki. Az én életemben ez szerencsére megadatott.”

Névjegy
Mándoki László 22 évesen, Jugoszlávián keresztül szökött Nyugatra. Münchenben kocsmákban és bárokban énekelt, majd a Dschingis Khan popzenekarral szerzett ismertséget. Az 1980-as évek elején alapított hangstúdiójában több tucat világsztárral dolgozott együtt. Az elmúlt harminc évben főleg zeneszerzőként, zenei rendezőként és producerként működik. 2013-as Müpa-koncertjén együtt jelent meg Orbán Viktor, Áder János és Edmund Stoiber volt bajor miniszterelnök. 2015 nyarán ugyancsak Orbán Viktor jelenlétében adott ingyenes koncertet a Várkert Bazárban.