Előfizetés

Mándoki: csak egy pesti srác vagyok

Retkes Attila
Publikálás dátuma
2017.07.26. 07:49
Fotó: ArtPR-Szasz
Augusztusban Bródy Jánossal lép fel, koncertjein többször ott volt Orbán Viktor. Pályájáról és közéleti szerepvállalásáról kérdeztük.

Mándoki László, az 1975 óta Németországban élő zeneszerző augusztus 8-án, a Budapest Parkban megakoncerttel köszönti a Sziget Fesztivál 25. születésnapját. A Man Doki Soulmates tagjai között – régi és új világsztárok mellett – Bródy János és Charlie is felbukkan. Az Orbán Viktorral és kormányával nyíltan szimpatizáló Mándoki szívesen adott exkluzív interjút a Népszavának, mert „a sokszínűség és a hiteles tájékoztatás” híve. Szerinte a művész legfontosabb feladata, hogy „tüske legyen a társadalom és a politikusok körme alatt.”

„Huszonnégy évvel ezelőtt mi voltunk az első nemzetközi zenekar a Sziget Fesztiválon. 50 ezer ember jött el a koncertünkre, akikkel együtt dobbant a szívünk, együtt lélegeztünk. Megmámorosodtunk a szabadságtól – feledhetetlen este volt. Egy pillanatig sem gondolkodtam, amikor Gerendai Károly meghívott, hogy augusztus 8-án együtt ünnepeljük a Sziget születésnapját” – mondja Mándoki László. A Man Doki Soulmates jelenlegi felállásában régi híres rock- és jazzbandák (Manfred Mann Earth Band, Toto, Supertramp, Blood Sweat & Tears, Miles Davis Band, Brecker Brothers) tagjai éppúgy megtalálhatók, mint az újabb nemzedéket képviselő német trombitás sztár (Till Brönner), a Spice Girls-ből ismert Melanie C vagy éppen Mándoki legkisebb lánya, Júlia, aki ugyancsak tehetséges zeneszerző. „A mai popzene sajnos olyan, mint egy 160 karakteres SMS; mi ezzel szemben egy szép töltőtollal megírt szerelmes levelet nyújtunk át a közönségnek” – véli a zeneszerző-producer.

Fotó: Red Rock Studios

Fotó: Red Rock Studios

Mándoki két hazai vendégművészt is meghívott: Horváth Charlie és – a nyilvánvaló politikai nézetkülönbség ellenére – Bródy János személyében. „Tizenöt éves voltam, amikor az Olympia együttesben először hallottam Charlie-t énekelni, s azóta is – bár ritkán találkozunk – szeretem, tisztelem őt. Idén hetvenéves, így a születésnapot is köszöntjük. Bródy János nagy példaképem: közös vonásunk, hogy szabadságharcosok vagyunk. A diktatúra és a cenzúra ellen gyönyörű himnuszokat író János szerintem ugyanolyan jelentős életművet hozott létre, mint a Nobel-díjas Bob Dylan. Ha valamit tudok a szövegírásról, ha szólnak valamiről a dalaim, azt leginkább neki köszönhetem” – mondja Mándoki László. A magyar művészek meghívásának egyébként van előzménye: 1997-ben, a Találkozások című lemezen együtt zenélt és énekelt Cserháti Zsuzsa, Charlie, Demjén Rózsi, Somló Tamás, Zorán, Ian Anderson, Jack Bruce, Chaka Khan, Al di Meola, Steve Lukather, Mike Stern, a Brecker-fivérek és persze Mándoki. Most újra megjelenik ez a lemez, sőt a folytatását is tervezik. Azt a jazz-rockos zenei világot szeretnék modern kontextusban bemutatni, ami Mándoki számára a hetvenes évek, a Syrius és a Rákfogó óta mindennek az alapja.

„Én csak egy pesti srác vagyok, aki ’75-ben elmenekült a kommunizmusból, majd hihetetlen küzdelmek árán, kitartással, szorgalommal megcsinálta a nemzetközi karriert. Los Angelesben, New York-ban, Londonban és Sanghajban is mindig magyar zenész maradtam, ezt el is mondtam a színpadról” – értékeli pályáját a 64 éves muzsikus. Érdekli a közélet, elmondja a véleményét, de szerinte sohasem politizál direktben, mert a zene, a konzervatív és szabadelvű értékrend, a toleráns Európa, a kultúrák közötti párbeszéd mellett áll ki. „Ha egy művész túllép a napi szórakoztatáson – márpedig én mindig erre törekedtem –, akkor az a legfőbb feladata, hogy tüske legyen a társadalom, a politikusok körme alatt. A hangja azonban csak akkor tud eljutni a döntéshozókhoz, ha százezrek, milliók támogatják, s adnak erőt neki. Az én életemben ez szerencsére megadatott.”

Névjegy
Mándoki László 22 évesen, Jugoszlávián keresztül szökött Nyugatra. Münchenben kocsmákban és bárokban énekelt, majd a Dschingis Khan popzenekarral szerzett ismertséget. Az 1980-as évek elején alapított hangstúdiójában több tucat világsztárral dolgozott együtt. Az elmúlt harminc évben főleg zeneszerzőként, zenei rendezőként és producerként működik. 2013-as Müpa-koncertjén együtt jelent meg Orbán Viktor, Áder János és Edmund Stoiber volt bajor miniszterelnök. 2015 nyarán ugyancsak Orbán Viktor jelenlétében adott ingyenes koncertet a Várkert Bazárban.

Nagybányától Szentendréig

A szentendrei Erdész Galériában, Virág Péter gyűjteményéből csütörtökön nyílik a nagybányai és az európai iskola művészeinek (Ilosvai Margit, Gráber Margit , Czóbel Béla, Ziffer Sándor, Perlmutter Izsák, Bálint Endre, Anna Margit, Ország Lili, Kmetty János, Barcsay Jenő, Perlrott Csaba Vilmos, Vörös Géza, Gadányi Jenő) alkotásaiból válogatott ingyenes kiállítás. 

Mégis Daniel Craig lehet a 007-es ügynök

Publikálás dátuma
2017.07.26. 07:46

A 25. James Bond-filmet 2019 novemberében mutatják be. A producerek nem mondták el, ki az új 007-es ügynök, az előző négyben Daniel Craig játszotta a főszerepet, de ő 2015-ben azt mondta, inkább felvágná az ereit, minthogy még egyszer James Bond legyen, ennek ellenére a The New York Times meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írja, Craigé a szerep. Rajta kívül felmerült még Idris Elba, Tom Hiddleston és Tom Hardy neve is.