Életveszélyes hiány - Már vízirendőr sincs elég

Publikálás dátuma
2017.07.25. 22:25
"Az volt mindig az elv, hogy inkább legyünk kevesen, de jók, mintsem felhíguljon az állomány” FOTÓ: H. Szabó Sándor
A Dráva térségéből vezényeltek át vízirendőröket a Balatonhoz, mert részben az alacsony fizetés miatt nincs elég ember a tóparti őrsökön.

Hiába rendeltek átmeneti erősítést, még így is 8 százalékos szakemberhiány mutatkozik a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság állományában az idegenforgalmi csúcsszezonban.

A mára kialakult helyzetről sokat elárul a kenesei vízirendészeti őrs esete. Eredetileg hat-nyolc fős volt az ottani állomány, ám korábban egyszerre hárman estek ki egy súlyos, halállal is járó közúti baleset miatt, melynek vétlen részese volt a kenesei őrs parancsnoka és két járőre. Onnantól nem volt tiszti beosztású őrsparancsnok, új embereket nem tudtak felvenni, ráadásul később tovább csökkent az állomány. Emiatt végül a balatonfüredi őrshöz csatolták a keneseit. Forrásaink úgy mondták: az elmúlt években többen hagyták el a balatoni vízirendészet állományát, mint ahány új embert fel tudtak venni.

– Egy idő után megunják a hajóvezetői fizetést, többre vágynak – magyarázta egy korábbi vízirendőr. – Akad, aki mosogatni ment Ausztriába, más tetováló szalont nyitott, van, aki a rendőrségen belül maradt, de más erőkhöz ment. Úgy tudjuk, hogy ma a vízirendőrök alapfizetése nettó 130-140 ezer forint, erre jönnek még a pótlékok, túlórapénzek.

A vízirendőr-állomány fogyása miatt korábban Kepli Lajos jobbikos országgyűlési képviselő írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez. A balatoni képviselő azt firtatta, hogy „miért menekülnek el a jól kiképzett, szakfeladatot ellátó vízirendőrök” és „veszélybe kerülhet-e a fürdőzők, hajózók biztonsága Közép-Európa legnagyobb taván a turistaszezonban?” Válaszában a miniszter úgy fogalmazott: „A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságon a rendszeresített státuszok száma 80, amelyből 2016. január 1-jén 64, míg 2017. július 1-jén 58 státusz volt betöltve.”

A vízirendőröket jóval nehezebb pótolni, mint a szárazföldön szolgálókat, hiszen a jelentkezők csak helyben kaphatnak speciális kiképzést, ráadásul „négy-öt év, mire hajóvezető lesz, mire önálló feladatokat is rá lehet bízni”. Megtudtuk azt is: a Somogy megyei főkapitány a nyárra barcsi, vagyis drávai vízirendőrökkel erősítette meg a balatoni állományt, amelynek még a vizes világbajnokság füredi helyszínén is megannyi pluszfeladata adódott. Úgy tudjuk, összesen 12 ember segít be a balatoniaknak a nyáron. „A Balaton vízirendőri csapatának a magja stabil, állandó, az volt mindig az elv, hogy inkább legyünk kevesen, de jók, mintsem felhíguljon az állomány” – utalt el egy sokat látott szakember arra, hogy a vízirendőrök a nehéz körülmények ellenére is igyekeznek helytállni.

Gaal Gergely kapta meg Rubovszky György mandátumát

A jelölőszervezet kérésének megfelelően Gaal Gergelynek adta ki a Rubovszky György halálával megüresedő országgyűlési mandátumot a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden. A mandátum a határozat jogerőre emelkedését követően tölthető be.

Rubovszky György 2014 áprilisában a Fidesz-KDNP közös országos listájáról szerzett parlamenti mandátumot. A politikus június 21-én hunyt el.

Az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény szerint ha egy országos listán mandátumhoz jutott képviselő meghal, a mandátumot - az országos listán eredetileg szereplő jelöltek közül - a párt (közös lista esetén az érintett pártok) által megnevezett jelöltnek kell kiadni.

A Fidesz és a KDNP képviseletére jogosultak arról tájékoztatták az NVB-t, hogy a Rubovszky György halála miatt megüresedő parlamenti helyet Gaal Gergelynek kéri kiadni.

Gaal Gergely 2014 áprilisában a közös pártlistán a 157. helyen szerepelt. A politikus 2013 márciusa és 2014 májusa között már volt országgyűlési képviselő, 2010 óta a KDNP országos szervezője, jelenleg a Szent László-év tanácsadó testületének elnöke.

Szerző

BKK-borány - LMP: a hűtlen kezelés is felmerülhet

A hűtlen kezelés gyanúját veti fel az LMP a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által "botrányosan" bevezetett online jegyértékesítő rendszerrel kapcsolatban, arra ugyanis az ellenzéki párt szerint az elektronikus jegyrendszer bevezetését megelőzően semmi szükség nem volt. 

Csárdi Antal, az LMP fővárosi önkormányzati képviselője kedden az MTI-nek kifejtette: a BKK elektronikus jegyrendszer bevezetésére készül, amelynek egy internetes értékesítési platform is a része lesz, így a társaság kétszer fizet ugyanazért.
Mindezek miatt a párt közérdekű adatigényléssel fordult a társasághoz, hogy kiderüljön: párhuzamosan kétszer rendelték-e meg ugyanazt a fejlesztést, és ha igen, az mekkora kárt okozott.

Hozzátette: várják azt is, hogy a BKK és a főváros kiket nevez meg felelősként a rendszerrel kapcsolatban, amely szerinte a felhasználók adatait sem védte megfelelően.

Szerző